ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

15% українських водіїв несвідомо "шпигують" на користь РФ, використовуючи російські застосунки — дослідження

29.11.2022, 17:45

VPN-сервіси дозволяють українським водіям користуватись російськими застосунками "2-GIS" та "Яндекс Карти і Навігатор". Через них російський уряд в онлайн режимі отримує інформацію про ситуацію на українських дорогах, проїзд військової техніки та навіть входи й виходи до будь-якого будинку, йдеться на сайті ІnformNapalm.

“Для цього їм не потрібна армія шпигунів, адже цю інформацію збирають та передають тисячі наших водіїв. 15%, а це кожен сьомий водій в Україні, використовує російські мобільні навігатори під час поїздок", — свідчать дані дослідження Громадської спілки "Асоціація відповідальних перевізників". 

Російські автонавігатори "2-GIS" та "Яндекс Карти і Навігатор" попри санкції досі є доступними для завантаження та активно використовуються через VPN. 

“Застосунки отримують та можуть передати безліч інформації про українські міста, включаючи об’єкти критичної інфраструктури, переміщення військових чи місця скупчення людей. Водій може навіть не знати, що став шпигуном — щоб передати інформацію, йому просто потрібно проїхати повз ці об’єкти з увімкненим навігатором", — зазначають автори дослідження.

За даними "Асоціації відповідальних перевізників", найбільше російських застосунків встановлено у телефонах автомобілістів у Харкові, Одесі чи Дніпрі. Таких користувачів там від 42% до 58%. 

Власники застосунків не приховують своє російське коріння. З App Store та Google Play на сторінці "2-GIS карти і навігатор офлайн" раніше можна було дізнатись, що розробником є зареєстрована в ОАЕ компанія Urbi Gulf FZ-LLC. Зараз він недоступний для завантаження, але лише в Україні. За кордоном таких обмежень немає, так само в нашій країні ним можна користуватись через VPN. У Політиці конфіденційності, яка є у вільному доступі, вказано, що обробку персональних даних здійснює кіпрська компанія 2GIS LOCAL SEARCH LIMITED. Її основні бенефіціари, за даними “Асоціації відповідальних перевізників” – громадянин Росії Олександр Сисоєв та державний Сбербанк Росії. Окрім цього, головний офіс компанії ТОВ “ДубльГіс”, що надає право безкоштовно користуватись 2-GIS, розташований в російському Новосибірську. У червні 2020 року 72% акцій компанії-виробника застосунку придбав той самий Сбербанк, ще 3% її акцій належить ТОВ "О2О Холдинг" — спільному підприємству "Сбербанку" і Mail.ru Group. Є навіть сайт https://2gis.ua/kyiv, де збирають інформацію про розташування організацій, висотність будівель та входи і виходи з них. 

"Яндекс Карти і Навігатор" — давно відомий в Україні. У Політиці конфіденційності зазначено, що розпорядником персональних даних є зареєстроване в РФ ТОВ "Яндекс". Вона теж опосередковано належить "Сербанку Росії". 

Yandex та 2GIS включені до Реєстру організаторів поширення інформації в мережі Інтернет та відповідно до Федерального закону РФ "Про інформацію" мають не тільки зберігати відомості про користувачів та їх реєстраційні дані, але й передавати всі отримані дані по запиту підрозділам Федеральної служби безпеки РФ. Це значить, що будь-яку інформацію, яку "побачить" навігатор, вже через кілька хвилин можуть вивчати військові країни-агресора, зазначають дослідники.

Особливо це небезпечно в тому випадку, коли російськими навігатором користуються, волонтери, які їздять на передову, військові, чи працівник критичної інфраструктури. Ще гостріше питання такої розвідувальної інформації постало через використання Росією дронів-камікадзе, які, як і автонавігатор, рухаються за заздалегідь встановленим маршрутом.

Зазначається, що "Асоціація відповідальних перевізників" звернулась до правоохоронних органів з проханням вплинути на ситуацію та заборонити в Україні роботу російських агрегаторів. І вже вдруге — до РНБО. Однак, поки реакції немає. 

Як повідомляв ІМІ, в ІnformNapalm розповіли, як ФСБ створила мережу зі збору персональних даних українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!