ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

12 років в'язниці отримав музикант, який скоригував удар росіян по військовому аеродрому в Луцьку

До 12 років позбавлення волі засуджено музиканта Луцької філармонії, який скоригував ракетний удар по військовому Луцькому аеродрому на початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомила Служба безпеки України.

Суд визнав волинянина винним у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, за його координатами 24 лютого 2022 року росіяни завдали ракетного удару по аеродрому поблизу Луцька. Перед повномасштабним вторгненням він приховано обійшов периметр військового аеродрому на Волині й позначив розташовані там техніку та об’єкти на електронній мапі. 

Засуджений за державну зраду до 12 років в'язниці музикант. Фото – СБУ

Інформацію про наслідки атаки він повідомив окупантам через заздалегідь відпрацьований канал зв’язку в забороненій соцмережі “Вконтакте”.

Музиканта затримали на початку березня 2022 року. За даними слідства, його ФСБ дистанційно завербувала ще до початку повномасштабної агресії. За даними Офісу генпрокурора, він почав співпрацювати зі спецслужбами РФ у 2014 році. 

“Тоді він приїхав до Москви, де зустрівся зі своїм російським куратором і отримав від нього агентурні завдання. Надалі комунікацію з ворогом фігурант здійснював через “зв’язкового”. Ним виявився кадровий співробітник одного з регіональних управлінь ФСБ”, – йдеться в повідомленні.

Чоловік повідомляв ворогу відомості про типи й кількість військових літаків, місця їхньої дислокації, заплановані тренувальні польоти та особисті дані військових льотчиків.

Нагадаємо, у березні 2022 року СБУ на Волині викрила Іллю Сметаніна в тому, що він передавав росіянам інформацію про типи та кількість військових літаків, місця їхньої дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому в Луцьку. Його обвинувачували в державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу України). До  вироку суду він перебував під вартою.

Вперше вибухи на території Луцького аеродрому пролунали 24 лютого 2022 року. Згодом, 11 березня 2022 року, аеродром обстріляли вдруге. Як раніше повідомляв Луцький міський голова Ігор Поліщук, унаслідок обстрілу аеродрому Луцька 11 березня загинуло четверо військовослужбовців і шестеро зазнали поранень.

Liked the article?
Help us be even more cool!