ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Замість документів, які шукали у "Думської TV", працівники НАБУ вилучили відеозаписи про обшук

23.12.2019, 10:53
Фото – скриншот з відео "Думської ТБ"
Фото – скриншот з відео "Думської ТБ"

Під час обшуку в редакції телеканалу “Думська TV” співробітники Національного антикорупційного бюро України не вилучили жодного документа, проте забрали записи з камер відеоспостереження і карту пам'яті камери оператора каналу, який фіксував їхні дії. Про це повідомляє “Думська” з посиланням на телеканал.

“Вони припустилися безлічі порушень закону, – розповів гендиректор “Думської TV” Юрій Басюк. – Нас штовхали, хапали за руки, забирали камери і телефони. Вилучили відеозапис. Телеканал не працював кілька годин, хоча суд не давав їм санкцій на припинення мовлення. Я вважаю, що є очевидне перешкоджання журналістській діяльності, тобто кримінальний злочин, передбачений статтею 171 КК України. Ми писатимемо відповідні заяви”.

Як пише видання, на каналі завдяки хмарному сховищу даних зуміли відновити відеозапис, вилучений детективами НАБУ.

На відеозаписі видно, як віднімають відеокамеру в журналіста Віталія Пруса. За словами журналіста, камеру було пошкоджено – перестала записувати звук. 

Правознавець Олександр Іванов повідомив, що сам обшук телеканалу в тому вигляді, в якому він відбувся, був незаконним.

“Тут є важливий момент. Стаття 162-га КПК каже, що до “інформації, яка охороняється законом і міститься в речах і документах, належить, зокрема, інформація, яка перебуває у володінні засобу масової інформації або журналіста і була отримана ними за умови нерозголошення авторства або джерела інформації”. У будь-якій редакції таких відомостей хоч греблю гати. Листування в месенджерах, якісь папери, та що завгодно – все це, згідно з КПК, охороняється законом. Доступ до цих матеріалів слідчий орган може отримати лише за наявності спеціального визначення суду, де зумовлюються всі перелічені моменти. У цьому разі такого визначення не було, тому обшук, я наполягаю, незаконний”, – сказав він.

“Навіть більше, дії детективів НАБУ – видирати камеру в оператора, вилучати відео, яке не стосується кримінального провадження, відео, на якому відображені вони самі того дня, – це готовий склад статті 171-ї КК про перешкоджання журналістській діяльності. Це чистої води свавілля!” – сказав Олександр Іванов.

Гендиректор телеканалу Юрій Басюк додав, що перші дві години обшук проводився за відсутності адвоката. Керівнику ТРК не пояснили його прав і обов'язків, крім того, застосували до нього силу, коли він спробував зафіксувати те, що відбувається, на телефон.

Як повідомляв ІМІ, 20 грудня в Одесі співробітники НАБУ провели обшук у приміщенні телеканалу “Думська TV”. Керівництво телеканалу вважає обшуки політично мотивованими і називає їх тиском на свободу слова ЗМІ.

20 грудня Національне антикорупційне бюро заявило, що обшуки на телеканалі “Думська” жодним чином не пов'язані з діяльністю ЗМІ та журналістів. Слідчі дії проводяться в межах розслідування можливих зловживань службових осіб Одеської облради під час продажу у вересні 2018 року нежитлових приміщень.

20 грудня одеські журналісти заявили про відсутність в області будь-якої гарантії їхньої безпечної роботи, а також про бездіяльність місцевих посадовців у питаннях захисту свободи слова та гідності.

Liked the article?
Help us be even more cool!