ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура закрила справу про напад на журналістів "Схем" на весіллі сина Луценка

07.10.2019, 11:42
Фото - radiosvoboda.org
Фото - radiosvoboda.org

Прокуратура Київської області закрила кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності знімальній групі програми розслідувань “Схеми” на весіллі сина колишнього генпрокурора Юрія Луценка. Про це у себе на фесбуці 7 жовтня повідомив журналіст “Схем” Михайло Ткач.

“Майже два роки знадобилося підлеглим генерального прокурора Луценка аби не знайти складу злочину. Два”, - написав він. 

За його словами, протягом двох років їхня адвокатка намагалася отримати прізвище слідчого. 

“Наш адвокат писала запити. Через суд намагалася отримати бодай якусь інформацію про перебіг цієї справи. Але тиша”, - написав Ткач.

За його словами, справу закрили ще у травні підлеглим Луценка.

Як повідомляє Радіо Свобода, прокуратура Київської області закрила кримінальне провадження 8 травня. Про це стало відомо з відповіді прокуратури Київської області після численних звернень адвоката “Схем”.

Відповідну постанову про закриття вніс слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури Київської області Михайло Вознесенський.

“Жодних доказів, які б вказували на те, що в діях працівників Служби ДППОЗ УДО України є ознаки злочину, передбаченого ч.2. статті 345-1 КК України, не здобуто”, – вказав у постанові Вознесенський.

Слідчий також зазначив, що розглянувши матеріали провадження, він дійшов висновку, що “в матеріалах кримінального провадження не вбачається суб’єктивна сторона злочину, яка характеризується в прямому умислі”.

Журналісти “Схем” оскаржуватимуть рішення про закриття кримінального провадження.

“Ми вважаємо постанову незаконною і такою, що не врахувала всі зібрані докази в справі. Також ми вважаємо, що висновки слідчого не відповідають фактичним обставинам справи, адже вони ґрунтуються тільки на показах зацікавлених осіб – співробітників УДО – і не ґрунтуються на інших матеріалах справи. Ми вже подали скаргу до Печерського районного суду, в якій просимо скасувати постанову й направити на продовження досудового розслідування”, – пояснила адвокатка журналістів “Схем” Віра Крат.

Як повідомляв ІМІ, 15 вересня 2017 року співробітники Державного управління охорони напали на знімальну групу “Схем” біля одного з ресторанів у Конча-Заспі, де знаходилися президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Гройсман, віце-спікер Геращенко. За інформацією журналістів, у ресторані святкували весілля сина генпрокурора Юрія Луценка Олександра.

У момент, коли закриту вечірку мав залишити Президент України Петро Порошенко, працівники УДО напали на знімальну групу програми, в результаті чого оператор Борис Троценко зазнав струсу мозку та пошкодження руки. Журналісти написали заяву до поліції про перешкоджання законній журналістській діяльності.

18 вересня програма “Схеми” оприлюднила відео нападу на знімальну групу, а саме журналіста Михайла Ткача і оператора Бориса Троценка.

19 вересня 2017 року начальник УДО Валерій Гелетей на зустрічі з журналістами повідомив, що службова перевірка не виявила порушень у діях співробітників УДО, які напали на журналістів програми “Схеми”. За його словами, співробітник УДО “…спіткнувся, впав і зачепився за оператора”.

20 вересня 2017 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув інцидент між співробітниками УДО та журналістами “Схем”. Голова комітету Вікторія Сюмар сподівалася на продовження службового розслідування нападу співробітників УДО на знімальну групу програми.

Liked the article?
Help us be even more cool!