ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЗМІ Донеччини: війна, окупація, евакуація – огляд тематики новин

Тема війни актуальна вже понад дев'ять років: це події на лінії фронту, полонені та катівні на окупованих територіях, новини про обстріли та жертви серед мирного населення.

Кількість новин на тему війни в регіональних онлайн-медіа Донеччини завжди пропорційно залежала від активності боїв на фронті. Логічно, адже розгоряється активність на лінії зіткнення, збільшується й активність інформаційна. З початком повномасштабного вторгнення військ РФ та з окупацією нових територій війна для Донецьких медіа знову топтема. 

Такі результати огляду п’ятьох популярних сайтів Донецької області, що його проводили регіональні представники(-ці) Інституту масової інформації з 12 до 16 червня включно. Під час моніторингу досліджувалися новини на сайтах novosti.dn.uav-variant.com.uavchasnoua.com0629.сom.uakarachun.com.ua. Минулий "тематичний" моніторинг (грудень 2022 року) показав, що відсоток новин у стрічках онлайн-медіа Донецького регіону про війну дорівнював 95%, в червні ситуація не змінилася.

Великі регіональні онлайн-ЗМІ (novosti.dn.uav-variant.com.uavchasnoua.com) охоплюють значно більший пласт новин, ніж сайти локальні, міські сайти (0629.сom.uakarachun.com.ua). Стрічка великих регіональних онлайн-ЗМІ містить у собі й міжнародні новини.

Мало, але вчасно – Інформагенція Вчасно робить унікальний контент

Небагато, але якісно та повно. Інформаційна Агенція Вчасно за п'ять днів видала близько 40 новин. Невеликий обсяг, утім новини у Вчасно деталізовані, дотримано баланс повноти, читати такі новини цікаво. Тут, зокрема, є про проблеми з водою, які виникли на Донеччині ще за часів початку війни, але з повномасштабним вторгненням ситуація тільки погіршилася. Про це писали тут:  "Комунальне пекло в Макіївці: як окупанти зробили з міста осередок антисанітарі".  Схожа ситуація і в Маріуполі, проблеми з питною водою та страйк Міськводоканалу – журналісти по праву називають гуманітарною катастрофою. Звісно, пишуть на сайті й про успіхи ЗСУ – "Звільнили близько 16 квадратних кілометрів: ЗСУ просуваються на Бахмутському напрямку", і про візит Говарда Бафета (син Говарда Бафета – відомого філантропа, мільярдера, підприємця, що опікується, зокрема, розвитком сільського господарства) до Авдіївки, і про жертв обстрілів рашистів із заголовками "Авіабомба на селище Північне, обстріли Авдіївки та Вугледара: 11 поранених жителів Донеччини". 

Хороший варіант – "Східний варіант"

Сайт "Східний варіант" працює активно, спродукувавши близько 240 новин за п'ять днів тижня моніторингу. Колектив сайту також переїхав з небезпечних районів Донеччини, але не втратив темпу. "Медіа №1 Донецької та Луганської областей" – саме так позиціює себе це онлайн-видання, і справді "тримає марку". Як і інші великі регіональні ЗМІ, воно встигає писати і про Донеччину, і про Луганщину. У v-variant.com.ua в стрічці є і стислі інформативні новини, і розлогі – з коментарями та декількома джерелами. Тут устигають писати про все, що може бути цікавим та актуальним для двох регіонів, які охоплені війною ще з 2014 року. Заголовки в новин чіткі та інформативні самі по собі. Приділяють у новинах увагу не лише подіям на фронті, а й постраждалим від війни, зокрема дітям. Тут публікують новини про відпочинок на Львівщині, успіхи поліції, яка змогла вмовити багатодітного батька виїхати з прифронтового Торецька, новини про евакуацію мирного населення – це мотивувальна та корисна інформація. Це стосується і Луганщини, адже місцева влада вкотре закликає мирне населення евакуюватися. Є на сайті корисна інформація – радше для родичів тих, хто лишається на вкрай небезпечних територіях. Тож сайт v-variant.com.ua нагадує всім, хто має сумніви, що "Вже 2 місяці цивільних мешканців Донеччини безкоштовно евакуюють до Житомирської області".

Чимало інформації "Східний варіант" публікує на тему гуманітарної допомоги для переселенців з Донецької області, зокрема з Мар’їнки, або про центри переселенців "Я-Маріуполь", які отримають українськомовні книжки, або забезпечення зворотного зв'язку для мешканців звільнених територій з рідними. 

Сумні "Новини Донбасу"

Сайт Новини Донбасу не збавляє обертів – близько 200 новин за п'ять днів моніторингу. Команда сайту та відеопродакшен "Новин Донбасу" перемістилися до безпечніших регіонів країни та продовжують працювати. Навігація сайту дозволяє перемикатися між новинами – Донецьк, Луганськ, Маріуполь, Слов’янськ, Краматорськ, Авдіївка, Бахмут, Горлівка. Це основний зріз новин, але не забувають тут і про масштабні події, які відбуваються в інших регіонах. Такою була новина про трагедію, що сталася після підриву російськими військами Каховської ГЕС. Писали на сайті і про те, що підрахували збитки довкіллю, новини від ДСНС про мінну небезпеку на морі та річках, і навіть про суто локальну новину про введення комендантської години в одному з районів Херсона. 

Традиційно сайт "Новини Донбасу" стежить за "рухами" президента РФ, тому частка новин на сайті, де джерело інформації Путін, його цитують у темі контрнаступу та підриву Каховської ГЕС. Особливо багатим на подібні новини видався день 13 червня: Путін заявив, що Росія думає над виходом із "зернової угоди"Путін розглядає створення "санітарної зони" в УкраїніПутін розповів, до яких кордонів РФ може піти у разі провалу контрнаступу УкраїниМобілізація залежить від цілей РФ – ПутінПутін "шкодує", що руйнування греблі зірвало український наступ під КаховкоюПутін наполягає, що втрати РФ у 10 разів менші, ніж втрати УкраїниПутін заявив, що російській армії "бракує багатьох речей". Кожна заява президента країни-агресора важлива для розуміння контексту. З одного боку, ця інформація частина пропаганди, з іншого – "ворога варто знати в обличчя".

Ще одна топова тема для сайту – новини з окупованого Донецька та прилеглих територій. На цю тему сайт пише ще з 2014 року, адже частина редакції і самі вихідці з Донецька. Зараз "Новини Донбасу" здебільшого пишуть про обстріли в самому центрі Донецька та жертв війни на окупованій території. 

Звісно, одна з топових тем сайту цього періоду – це наступ ЗСУ та визволення кожного кілометра української землі, Запорізької чи Донецької. Те саме і з темою обстрілів, географічні кордони стираються, коли йдеться про руйнування та жертви. Тут і про КостянтинівкуКривий Ріг, де не обійшлося без жертв, постійні обстріли деокупованого Херсона. Але є і хороші новини із Запорізької області: ЗСУ вдарили по базі відпочинку, захопленій окупантами. Чому новини з окупованого Бердянська або містечка Приморське в Запорізькій області є актуальними для сайтів Донеччини? Перша причина – через ці міста відкривається шлях для деокупації Маріуполя, а за мирних часів цей напрямок був одним з найпопулярніших маршрутів відпочинку та туризму для мешканців Донецької області.

0629 – сайт "страшного города" Маріуполя

Найпопулярніший сайт Маріуполя та цієї частини Приазов’я, сайт 0629.com.ua, тепер не пише про відкриття нових фонтанів та парків або оновлені набережні, журналісти не роблять оглядів нових ресторанів та артфестивалів. Маріупольські журналісти тепер пишуть про війну та окупацію. А якщо і говорять про кіномистецтво, то виключно в темі волонтерства, зборів грошей на потреби ЗСУ або, як тут, про артбук у вигляді комікса про блокадний Маріуполь. 

Кількість тих, хто працює на 0629.com.ua, скоротилася до двох осіб, тому і новин не так багато, як було в прифронтовому Маріуполі. За п'ятиденний період моніторингу сайт опублікував трохи більше за 50 новинних статей.

Значна частина новин маріупольського сайту 0629 стосується теми окупованих територій, а ця тема, своєю чергою, безпосередньо стосується і загальної теми – війни. Наприклад, у новині під заголовком "Страшные города". Росіяни назвали українські міста, де найчастіше гинуть окупанти. Серед них – Маріуполь" першоджерелом інформації є російський тг-канал "Кремлевская табакерка". В цьому випадку треба брати до уваги, що будь-яке джерело інформації з боку Росії або окупованих територій не є достовірним. У новині, де журналісти не приховують радості й ставлять знак оклику в заголовку, вже використані офіційні джерела: "У зведеннях Генштабу з’явився Маріупольський напрямок!"  

Можна зустріти на сайті й новини про партизанський спротив, що діє в тимчасово окупованому Маріуполі. Маріупольські новини під такими заголовками тепер не рідкість: "Русский солдат, сдавайся!" В Маріуполі з'явилися листівки із закликами до російських солдат"

Писали журналісти й про весілля. Але подібні новини також публікуються в контексті війни та реінтеграції деокупованих територій: "На українському пірсі в Маріуполі військовий злочинець відсвяткував весілля з місцевою жінкою". В тексті новини редакція сайту 0629 намагається встановити зворотний зв’язок з читачами новин, з маріупольцями: "Чи вважаєте ви такі вчинки неподобством? Пишіть нам свої думки з цього приводу". 

Не забуває сайт 0629 і про інформаційне поле окупованих територій: автори пишуть про колаборантів від ЗМІ, про те, що "окупанти хочуть об'єднати та очолити всі інформаційні джерела в Маріуполі".

Карачун – локальний сайт міста Слов’янськ

Сайт міста Слов’янськ видав 35 новин за період моніторингу: редакція знизила кількість новин, але покращила якість. Редакційний колектив оновив сайт, додав окремі рубрики. Зараз команда сайту працює на Дніпропетровщині. 

Сайт ділить новини на регіональні, місцеві та загальноукраїнські. В першій категорії пишуть про новини Донецької області, які здебільшого стосуються теми війни – обстрілів і жертв російських атак. 

Також на сайті з’явилась інфографіка, як-от, наприклад, про те, хто може не оплачувати комунальні послуги під час війни та що робити, якщо тобі досі надходять квитанції на оплату комунальних послуг, а твоє житло повністю зруйновано.

З’явилася на сайті й нова рубрика "Статті" – тут розміщують позитивні новини про переселенців, як вони влаштовуються на нових місцях. Пишуть у новинах Слов’янська і про контрнаступ, але вибірково. Зокрема, тільки те, що близько до локації, Бердянський та Лиманський напрямок. 

Післямова

Із приходом великої війни зі стрічок регіональних сайтів Донеччини зникли суто кримінальні новини, не розміщують редакції прогнозів погоди та розважальних анонсів, і, звісно, ніяких тепер оглядів подій – музичних, театральних або ресторанного бізнесу. Багато інформації надходить з окупованих територій України. 

Слід зауважити, що в такому разі редакціям особливу увагу варто приділяти джерелу інформації. А читачам – критично ставитися до тих новин, що йдуть з окупованих територій, навіть якщо джерело новини достовірне та офіційне. 

Юлія Гаркуша регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!