ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зарплатня і не тільки. Регламентована комунікація Кіровоградської ОВА

Кіровоградська обласна військова адміністрація оперативно відреагувала на інформаційний запит і вчасно надала інформацію щодо заробітків голови ОВА та його заступників. 

Як відомо, відповідно до чинного законодавства, дані про розмір оплати праці держслужбовців не належать до інформації з обмеженим доступом. Тож на підготовку відповіді на запит представники адміністрації мали п'ять робочих днів. Кіровоградська ОВА впоралася за три.

Редактори кропивницьких топових ЗМІ, з якими ми обговорили ситуацію щодо доступу до інформації в обласній адміністрації, зазначили, що подібна оперативність є відносно типовою для ОВА, яка часто вчасно відповідає на запити та не допускає відвертого ігнорування звернень медійників.

Зарплатню на ЗСУ

Задля перевірки відкритості адміністрації та виконання посадовцями норм закону про доступ до публічної інформації ми попросили не лише вказати розмір зарплат посадовців, а й деталізувати інформацію щодо окладу, надбавок, доплат та премій. Цікавив нас період з 1 березня 2022 по 30 квітня 2023 року. Фактично весь час повномасштабної війни з Росією. 

Варто зауважити, відповідь, підготовлена керівником апарату Кіровоградської обласної військової адміністрації, виявилася не лише вичерпною, а й зручно підготовленою. Крім традиційної відповіді-скану у форматі PDF ми отримали ехсel-файл з окремими вкладками на кожного посадовця. Ба більше, серед отриманої інформації – кількість відпрацьованих робочих днів, індексація, надбавки за вислугу років, надбавка за інтенсивність праці, допомога з тимчасової непрацездатності та багато іншого. 

Отже, вдалось отримати дані щодо зарплатні чинного начальника ОВА Андрія Райковича, його першого заступника Павла Конопка, заступників Сергія Шеремета і Катерини Колтунової, а також ексначальниці ОВА Марії Чорної та колишнього заступника Андрія Лісоти, яких було звільнено з обійманих посад у 2022 році.

Цілком очікувано найбільша зарплатня, в середньому 55,2 тисячі гривень на місяць, виявилась у начальника Кіровоградської ОВА Андрія Райковича. Однак, як було зазначено в отриманому файлі, весь свій заробіток на вказаній посаді посадовець одразу перераховує на потреби Збройних сил України. 

Цікаво й те, що Райкович виявився єдиним з керівництва адміністрації, хто більше за рік повномасштабної війни не отримував надбавок та премій. Звісно, це можна пояснити тим, що у власності посадовця перебуває кілька вельми прибуткових бізнесів. Утім, бюджетний зарплатний фонд начальника ОВА виявився досить скромний як на таку посаду.

Зарплатня ж заступників виявилася плюс-мінус на рівні: Павло Конопко в середньому отримує 44,8 тисячі гривень, Павло Шеремет – 45,3 тисячі гривень, Катерина Колтунова – 40,6 тисячі гривень, а Сергій Поліщук – 41,2 тисячі гривень на місяць. 

Досить цікавою виявилась інформація про виплачену зарплатню колишнім працівникам адміністрації, які були звільнені з посад у березні 2022 року. Так, ексначальниця обласної військової адміністрації за чотири робочі дні березня отримала 35,9 тисячі гривень "чистими", а її заступник Андрій Лісота, відпрацювавши 12 робочих днів, лише 13,1 тисячі гривень.

Чи типова ситуація?

Місцеві журналісти зауважують, з початком повномасштабної війни та переформатуванням облдержадміністрації в обласну військову адміністрацію комунікувати з посадовцями стало дещо важче, однак на письмові запити інформація надається вчасно. В цій частині проблем особливо не було й раніше, фактично відсутні вони й зараз. 

Більше труднощів виникає, коли потрібно отримати ексклюзивний коментар чи організувати зустріч з тим чи іншим посадовцем. Однак редакторка видання "Гречка" Анастасія Дзюбак пов’язує ці труднощі радше з людським фактором, ніж особливостями роботи в режимі воєнного стану.

"Комунікація змінилася з ОВА. Стала важчою. Та думаю, це не через війну, а окремих комунікаційників, які прийшли з Райковичем, і з ними часом складно", – резюмує журналістка.

А от редакторка інформаційного сайту "Dozor" Яна Дар'єва до комунікації з адміністрацією ставиться доволі скептично. Каже, інформаційні запити до ОВА за час війни не надсилали, необхідну інформацію брали з відкритих джерел. А от додаткових контактів з ОВА видання "не потребує". Що ж до інших держустанов, що працюють на території Кропивницького та області, то якихось особливих проблем в отриманні інформації медійники не відчувають. 

Відносно "прохолодний" діалог з адміністрацією відзначає і редакторка "Точки доступу" Ольга Зима. Мовляв, комунікація суто формальна і за часів війни явно не покращилась.

"Відповіді на запити отримували у встановлені терміни. Але коли потрібно отримати оперативно інформацію чи зв’язатися з керівником з якогось із департаментів для коментаря, то все набагато складніше. Інколи бачимо, що колегам з телебачення швидше дають ті самі коментарі. Мабуть, до нас як до онлайн-видання чи то менше довіри, чи сприймають нас не так серйозно. Хоча, відверто кажучи, така дискримінація відчувається не тільки з боку ОВА".

Підсумовуючи, скажемо, як і в довоєнні роки, спілкування журналістів та посадовців Кіровоградщини є доволі спокійним та безконфліктним. Звісно, спроби обійти "слизькі моменти" у відповідях на запити як були, так і лишились, та все ж таки є радше винятком, ніж правилом. Принаймні це стосується саме офіційної частини – надання відповіді на інформаційні запити.  

Павло Лісниченко, регіональний представник ІМІ в Кіровоградській області 
Liked the article?
Help us be even more cool!