ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Законопроєкт про медіа: без згадок про журналістські стандарти

Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Проєкту закону “Про медіа” бракує однієї важливої речі – захисту права глядачів і читачів отримувати якісний новинний контент. Проблема в тому, що як у цьому законопроєкті, так і в альтернативному професійні стандарти журналістики згадано аж один раз, відповідальності за їхнє недотримання не передбачено жодної. Тобто окремим каналам у нас після ухвалення проєкту в такій редакції не буде жодних перешкод тупо хвалити й лобіювати лише одну ведмедячу (або припорошену) політсилу, виступаючи піар-службою олігарха та його політичних інтересів (що і зараз відбувається, але наразі це, принаймні формально, поза законом).

Що маємо в проєктах законів? Запровадження редакційних статутів на основі стандартів журналістики (ч. 4 ст. 36, хоча насправді там збита нумерація і це ч. 2 статті). Я не дуже розумію апелювання тих, чию увагу я вже на це звертав, до неефективності редстатутів у чинному законі, адже за їхнє недотримання немає відповідальності. Але якщо хтось запропонує інший варіант імплементації журстандартів – прошу дуже, не важливо якого кольору кішка... Мені ж вбачається, що просто необхідно запровадити відповідальність.

Що потрібно конкретно? Щонайменше запровадити відповідальність за:

а) невиконання редстатуту (практичну невідповідність контенту вимогам статуту);

б) відсутність редстатуту на каналі;

в) невідповідність редстатуту базовим вимогам журналістських стандартів.

Як би це могло виглядати в тексті законопроєкту? Відповідальність для лінійних медіа – це ст. 110 проєкту, тобто вона могла б бути доповнена:

  • в частині 2 (незначні порушення) – новим п. 5 (з подальшим зсувом нумерації) “невідповідність контенту лінійного медіа вимогам редакційного статуту”;
  • у частині 3 (значні порушення) – двома новими пунктами: “Відсутність редакційного статуту в лінійного медіа” та “Невідповідність редакційного статуту лінійного медіа хоча б одній із таких базових вимог журналістських стандартів: достовірність (правдивість інформації та посилання на її джерела), збалансованість та неупередженість подання інформації, відокремлення фактів від коментарів (включно з відсутністю редакційних / журналістських коментарів у новинах), повнота інформації. Відповідальність за це порушення застосовується за умови підтвердження такої невідповідності редакційного статуту висновком колегіального органу у сфері журналістської етики”.

Інакше я не розумію, навіщо ми щось там робимо в Незалежній медійній раді, якщо в новому законі не буде жодних обмежень для маніпуляцій у новинному контенті.

Liked the article?
Help us be even more cool!