ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За словами пресофіцера: як дніпровські онлайн-медіа висвітлюють роботу правоохоронців (аналітика)

56% новин про діяльність правоохоронних органів у Дніпрі та області загалом мають позитивну тональність, тобто фактично звітують про успішну роботу. Найбільш компліментарними журналісти були до прокуратури, Нацполіції та ДБР, найменш – до НАБУ, судів і патрульної поліції.

Такі результати моніторингу, який провели представниці та представники Інституту масової інформації у квітні 2021, щоб дослідити висвітлення діяльності правоохоронних органів у регіональних медіа.

Зокрема, метою дослідження було з’ясувати частку новин про правоохоронців; визначити тип контенту (новини  про Нацполіцію, патрульну поліцію, НАБУ, СБУ, ДБР, прокуратуру та суди); тематику новин (кримінальні новини або хроніка; успішна діяльність правоохоронних органів; резонансні справи; порушення з боку правоохоронців і корупція); основні джерела новин про правоохоронців та загальну тональність про всіх правоохоронців та окремих підрозділів зокрема.  

У Дніпрі досліджувались п'ять онлайн-медіа: dnepr.info, dnpr.com.ua, dp.informator.ua, gorod.dp.ua, dnepr.express з 5 до 9 квітня 2021 року включно. Усього було досліджено 719 новин. Із них у 155 йшлося про правоохоронців. Найчастіше про правоохоронців згадували на сайтах “Днепр оперативный” та “Інформатор” – 36% та 32% загальної кількості новин відповідно. На обох сайтах така часта апеляція до роботи правоохоронців зумовлена зацікавленістю ДТП у Дніпрі. Тому часто тут посилання на правоохоронців доволі умовне, у форматі “На месте ДТП работала Патрульная полиция“.  Водночас деякі подібні новини взагалі не містили жодних коментарів ані патрульних поліцейських, ані представників Нацполіції, що позначалося на повноті та достовірності цих новин. dnepr.info згадував правоохоронців у 24% новин; gorod.dp.ua – у 17%;  dnpr.com.ua – в 11% усіх новин.

Найбільше журналісти писали про Нацполіцію та патрульну поліцію: у 90% згадок усіх новин про правоохоронні органи по 45% припадає на кожен цей підрозділ. Про прокуратуру згадували в 4% новин; суди та ДБР у 2%; НАБУ та СБУ в 1% новин.

Успішній діяльності загалом було присвячено 56% усіх новин про правоохоронців. Водночас 38% усіх згадок забезпечила кримінальна хроніка. Натомість про корупцію та конкретні правопорушення згадано в 4% новин. Одна третина таких новин – це новина, написана з релізу на сайті ДБР про затримання начальника відділку кримінального розшуку райвідділу поліції, якого підозрюють у вимаганні хабаря. Ще дві третини цих новин – повідомлення про автомобіль патрульної поліції, водій якого не впорався з керуванням та зіткнувся з потягом.

2% згадок про правоохоронців – це резонансні справи, а саме новина про заяву дружини зниклого судді Чауса, яка звинувачує НАБУ у впливі Петра Порошенка в розгляді справи Геннадія Корбана. Цю новину з посиланням на “Страну” розмістили “Днепровская панорама” та “Днепр оперативный“.

Основними джерелами інформації для журналістів у висвітленні діяльності правоохоронців стали офіційні сайти правоохоронних органів та пресслужби або речниці та речники – по 26% усіх джерел. 22% джерел – інші українські ЗМІ. Не зазначено джерел у 13% згадок про правоохоронців; і 8% джерел – це власна робота журналістів безпосередньо на місці подій (як зазначалося вище, найчастіше на місці дорожньо-транспортних пригод). 5% новин про правоохоронців написані за інформацією в соцмережах. Якщо звернути увагу на домінантні способи повідомляти про діяльність правоохоронців окремо щодо кожного підрозділу, то про Нацполіцію переважно писали, посилаючись на її офіційний сайт та пресслужби і речниць та речників; про патрульну поліцію – посилаючись на інші українські ЗМІ, на власну роботу і соцмережі; про НАБУ – так само на інші українські ЗМІ; про СБУ на пресрелізи; про ДБР – посилаючись на офіційний сайт та пресслужбу; про прокуратуру – на пресслужби та речниць; про суди – рівноцінно посилаючись на інші українські ЗМІ та офіційні сайти.

Загалом, найбільш компліментарно журналісти писали про ДБР, у всіх новинах, у яких згадувався цей підрозділ, на досліджуваних сайтах протягом моніторингового періоду йшлося про його успішну діяльність. Варто додати, що таких новин усього було три.

86% позитивних новин зареєстровано з посиланням на прокуратуру, 14% нейтральних, жодної негативної.

Компліментарно про Нацполіцію писали в 67% новин; 30% новин про НП нейтральні та 3% новин негативні, у них ішлося про затримання підозрюваного в корупції поліцейського, зазначене вище. 

Порівну позитивно та негативно писали про суди. Найчастіше з негативною тональністю серед усіх правоохоронних органів журналісти повідомляли про діяльність патрульної поліції, утім загалом про патрульну поліцію журналісти писали нейтрально – у 51% новин та позитивно – у 43%, і в 6% – негативно.

Про СБУ протягом моніторингового періоду журналісти повідомили лише раз, нейтрально.

Валерія Мальченко, регіональна представниця Інституту масової інформації в Дніпропетровській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews. 

Liked the article?
Help us be even more cool!