ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Євробачення як лакмус для мізогінії: як висвітлюють жінок вінницькі онлайн-медіа

Співвідношення експертів та експерток у вінницьких новинах – на користь жінок. Хоча йдеться всього про дев'ять експертних думок, які в принципі були в новинах. Але героями публікацій більше стають чоловіки. Їхня кількість більша майже вчетверо, особливо серед надзвичайних подій та криміналу. Натомість у вінницьких новинах шоубізу домінують героїні. Сексистським трешем відзначився "33 канал".

Загальні результати

Для моніторингу обрано п’ять вінницьких сайтів ("20 хвилин / РІА", Вінниця.Інфо, "33 канал", сайти телеканалу "ВІТА" та радіо "Місто над Бугом"). Досліджено по 50 новин з кожного сайту в стрічці від 5 лютого. 

Привертає до себе увагу кількість "безособових" новин на сайтах. Це найчастіше рерайти повідомлень пресслужб органів влади та відомств з констатацією подій чи роз’ясненнями. Зменшення кількості власних новин – помітна тенденція. Це може призвести до перетворення регіону на "новинну пустелю" – географічну територію, де не буде локальних медіа або ж будуть виключно "медіапримари", сайти, які покладаються на сторонній контент і не мають у штаті жодного репортера. Власне, такі сайти вже давно є на Вінниччині, агрегатори безлюдні.

Втім, частина редакцій новини оживляє. Так, сайти "Віта" й "Вінниця.Інфо" в матеріалі про загиблих рибалок узяли коментар в Оксани Урбанської, речниці ДСНС на Вінниччині. У такий спосіб вони з повідомлення пресслужби зробили власний матеріал. Що завадило іншим сайтам (а про цю новину написали всі) так зробити, невідомо.

Економічна тематика має експертку, керівницю податкової служби на Вінниччині Оксану Домерат, а також експерта в матеріалі, який є неналежно маркованим, про здобутки МХП. "20 хвилин", звичайно, промаркували матеріал як "Новини компаній", але таке маркування не позначено в описі, що матеріал розміщено на комерційній основі. Щобільше, у підвалі сайту "Новини компаній" внесено до рубрики "Корисне".

Пояснювальний матеріал на сайті "20 хвилин", де описуються потенційні новели законопроєкту про мобілізацію, майже повністю складається з коментарів адвокатки Жанни Грушко. Натомість, як зазначено на сайті, матеріал має іншого автора.

Загалом із 250 матеріалів експертних коментарів вдалося налічити аж дев’ять – 3,6% публікацій, або п’ять експерток і чотири експерти. Схожий матеріал випустила й редакція сайту "Вінниця.Інфо", але без наголосу на адвокатку. Публікація вийшла безособова.

Що ж до героїв та героїнь сюжетів, то тут на 68 жінок припало 237 чоловіків. Переважно погоду зробив кримінал та надзвичайні події. У цій темі – 96 героїв публікацій і 20 героїнь.

Окремі публікації на сайтах могли б лише виграти, аби гендерний баланс хоч якось дотримувався. Так, наприклад, публікація сайту "20 хвилин" про умови роботи кур’єрів у зимовий період містить чотири інтерв’ю з чоловіками, і не знайдено жодної жінки-кур’єрки. А такі історії реально могли б підсилити матеріал. Одначе заголовок чесний – якщо про кур’єрів, то в матеріалі лише кур’єри. Тут, до речі, вийшло, як і в іншому матеріалі: привітали тільки барменів зі святом, наче це виключно чоловіча робота.

Сайт телеканалу "Віта" взагалі щоранку постить гороскопи. На 24-му році ХХІ століття. В принципі, комунальний телеканал не дуже й переймається балансом, коли йдеться про висвітлення роботи засновника, міської ради. Так, у матеріалі про 100-річчя ексректора технічного університету Кузьміна – лише чоловіки. Та й ті посадовці.

Також "чоловічою" темою є війна. Наприклад, героями матеріалу сайту "Місто над Бугом" стали одразу 19 військових, які віддали своє життя за Україну. В інших сайтів такі новини частіше персональні, про кожного воїна окрема публікація. Разом з тим видання "20 хвилин" розміщує під кожним тематичним матеріалом дисклеймер: "Редакція RIA / 20 хвилин, нагадаємо, має проєкт "Героям Слава!"‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіла далеко за межі України! Нам є ким пишатися! Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці "Герої тилу". На думку редакції, жінок у лавах ЗСУ, мабуть, немає. Як і волонтерок.

Євробачення як лакмус для мізогінії

Якщо ви думаєте, що жіноче тіло більше не рушій реклами, – ви помиляєтесь. Для вінницьких видань публікація жінок у купальниках – найкраща реклама карпатських чанів. Фотографії з акцентом на тіло розміщено в заголовку та по тексту рекламного матеріалу, який теж позначено як "партнерський проект" на сайті "20 хвилин".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Скриншоти матеріалів сайту "20 хвилин"

Ну гаразд, об’єктивація є, але не треш. А от він надбання сайту "33 канал". Тут, окрім вінницьких новин, ми ще зустрінемо і новини про міжнародну політику, заяви світових лідерів, навіть новини про Навального, який на той момент ще був живий (і потрібен хіба що 33-му). Тут є і новини шоубізу. І там-таки треш.
 
"Джамала втретє стане мамою". Ну, звичайна новина. Але які описи всередині. "3-го лютого втретє вагітна співачка знову з’явиться з животиком в ефірі Національного відбору у ролі членкині журі". Або: "Написала Джа і виклала фото себе з чималим животиком".
Та всі "животики" залишаються позаду після прочитання (не з першої спроби) матеріалу Віктора Рибака "Бабери з гібридним виттям" – вершина пісенного Євронікчемства". Один вступ уже чого вартий: "Присмак тухлої риби за одинадцять мільйонів бюджетних гривень залишив по собі фінал національного відбору на пісенний конкурс "Євробачення 2024" – вважають українські продюсери, відомі виконавці та небайдужі громадяни з нормальною пісенною орієнтацією". Далі йде цитата "важкої артилерії" в експертній галузі щодо всіх питань у державі: "А щедра на колоритні епітети пані Ірина Фаріон, екснардепка та філологиня, назвала переможниць нацвідбору на Євробачення 2024 "Баберами з гібридним виттям". І дарма чекати на якусь фаховість чи банальне "пояснення за накиди". Все. На цьому експертний матеріал закінчився. Лише кілька абзаців про те, що Євробачення – недешеве задоволення. Тобто фактично автор обгидив переможниць, образився, що вкрали гроші, процитував українську "Юрія Лозу" – і все! Хіба що редакція додала: "Ми готові вислухати і вашу точку зору на місце пісенного конкурсу “Євробачення” в українському шоу-бізнесі". Рівень!

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

 
Liked the article?
Help us be even more cool!