ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Якими були новини про політику у волинських онлайн-медіа: дослідження ІМІ

05.04.2023, 09:57
Мая Голуб

У волинських медіа не так багато новин про політику, як буває на виборах. У березні на п’яти популярних сайтах Волині було всього 5% новин про політику. Не обійшлося і без джинси на трьох проаналізованих сайтах.

Такими є результати моніторингу Інституту масової інформації, який тривав із 6 до 10 березня 2023 року включно.

Під аналіз потрапили "Волинські новини", "ВолиньPost", "Волинь24", "Район.in.ua", "Конкурент". Загалом на цих сайтах ми промоніторили 917 новин. Мета моніторингу – визначити, як пишуть під час війни новини про політику, хто є суб’єктами таких новин, наявність політичної джинси, її тематику і замовників. Аналізувалися лише новини. 

Результати моніторингу

За даними дослідження, найбільша кількість новин про політику була на сайті "ВолиньPost" – 6% новин із загальної кількості, по 5% новин – на сайті "Волинські новини" та "Конкурент" і по 4% – на сайтах "Район.in.ua" і "Волинь24". 

Найбільше в політичних новинах посилалися на слова представників міжнародної політики – 44% загальної кількості суб’єктів новин. Переважна більшість новин на міжнародну тематику стосувалася Білорусі. Наприклад, на сайті "Район.in.ua" є новина про самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який підписав закон, що передбачає смертну кару за "державну зраду" для посадвців та військових.

Також цей сайт писав про Міністерство закордонних справ України, яке заперечило причетність української сторони до вибухів на аеродромі "Мачулищі". На сайті "Конкурент" з посиланням на білоруське державне видання "Белта" йшлося про те, що в Білорусі до 15 років колонії засудили лідерку опозиції Світлану Тихановську. А "Волинь24" опублікувала новину, що в президента росії Володимира Путіна є двійник.

Також на сайтах були новини про представників державної центральної влади – 25% загальної кількості суб’єктів у новинах. Йдеться про президента України Володимира Зеленського, представників Кабміну, Офісу президента та інших. 

Наприклад, на сайті "ВолиньPost" із посиланням на Lb.ua є новина, що в Україні, можливо, замінять строкову службу курсами спеціальної військової підготовки. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков. Також цікава новина на цьому ж сайті стосується того, що уряд схвалив примусову евакуацію дітей із зон бойових дій. 

Про політиків та посадовців місцевого рівня було 11% суб’єктів у новинах із загальної кількості проаналізованих. Наприклад, про виділення 5 мільйонів гривень з бюджету Луцької міської ради для придбання необхідного обладнання одному з батальйонів ТРО.

Реклама, антиреклама і джинса

У моніторинговий період не було неналежно маркованої політичної реклами про політиків. Зазвичай таким зловживають у виборчий період, коли замість позначки "Реклама" текст, приміром, позначають значком "*". Також ми не зафіксували на промоніторених сайтах і контрагітації. Однак матеріали з ознаками замовності про політиків усе ж були. Онлайн-медіа опублікували щонайменше чотири новини з ознаками замовності (або 0,4% загальної кількості новин). Вся джинса стосувалася теми волонтерства, а саме – міського голови Луцька та інших місцевих політиків.

Так, "Волинські новини", "Конкурент" і "ВолиньPost" опублікували новину з ознаками замовності про те, що Луцький міський голова Ігор Поліщук передав для бійців квадрокоптер. У новині йдеться про те, що кошти на придбання квадрокоптера вдалося зібрати закладам культури міської територіальної громади під час благодійного марафону "Переможний дух Різдва", ініційованого департаментом культури Луцької міської ради.  Проте на головному фото – мер, а не хтось інший.

Cкриншот із сайту "Волинські новини"
Скриншот із сайту "Конкурент"
Скриншот із сайту "ВолиньPost"

Також на сайті "Конкурент" англійською мовою є текст про діяльність Громадянського руху "Свідомі", який займається волонтерством та їздив на схід України. Серед учасників – депутати міської ради та представники цього руху.

За даними аналітичної системи "YouControl", керівником Громадянського руху "Свідомі" є Тарас Шкітер, який також є керівником проєкту "Конкурент" і депутатом Луцької міської ради. На цьому сайті активно висвітлюється діяльність депутатів Луцькради, які також є представниками Громадянського руху "Свідомі". 

Скриншот із сайту "YouControl"

Нагадаємо, раніше ІМІ порахував, що в медіа Волині пишуть більше про чоловіків, ніж про жінок.

Liked the article?
Help us be even more cool!