ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як волинські медіа писали про вакцинацію проти COVID-19

05.07.2021, 10:00
Мая Голуб

Онлайн-видання Волині у своїх публікаціях про щеплення проти коронавірусу здебільшого посилаються на інші тексти зі всеукраїнських сайтів. 

Водночас про вакцинацію проти COVID-19  було лише 2,4% публікацій на п’яти промоніторених волинських сайтах у червні цього року. Такі дані моніторингу Інституту масової інформації, що тривав із 7 до 11 червня 2021 року включно. 

За цей період проаналізовано 1 119 публікацій. Під аналіз потрапили сайти "ІА "Волинські новини", "ВолиньPost", "Волинь24", "Район.in.ua", "Під прицілом".  

Враховувалися всі публікації за цей період. Основна мета моніторингу – визначити кількість, тип публікацій та джерела інформації в публікаціях про вакцинацію проти COVID-19 у популярних волинських онлайн-виданнях. 

Найбільше публікацій про вакцинацію проти коронавірусу було на сайті "Під прицілом" – 5% та ІА "Волинські новини" – 3,8% загальної кількості проаналізованих матеріалів. Дещо менше публікацій було на сайті "ВолиньPost" – 1,3% матеріалів, "Район.in.ua" – 0,75%, на сайті "Волинь24" – 0,6% публікацій.

Звідки і яка інформація про вакцинацію 

З усіх публікацій про вакцинацію новини з’являлися найчастіше. Офіційних звітів про перебіг вакцинації та анонсів було по 7,4% публікацій відповідно. Аналітики та репортажів з місця подій на цю тему в аналізований період зафіксовано не було.

Публікації на сайтах про щеплення були здебільшого з посиланням на всеукраїнські сайти. Так, найчастіше медіа у своїх матеріалах посилалися на інші всеукраїнські сайти – 44% загальної кількості джерел. З іноземних сайтів було значно менше інформації: на них припало 8,8% джерел. 

Автори активно використовували у своїх текстах про вакцинацію коментарі речників та пресрелізи – 17,6% джерел інформації. Також медіа посилалися на офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я України. Всього офіційні сайти становили 6% загальної кількості джерел інформації в публікаціях про вакцинацію. Позитивний момент, що під час моніторингу не зафіксовано публікацій без джерел інформації. Однак мало було й ексклюзиву (власних новин від журналістів. – Авт.) про вакцинацію – всього 6%. 

Про що писали 

Волинські медіа поширювали чимало корисної інформації для читачів про наявні в Україні вакцини. Також були й анонси про те, як волиняни можуть отримати щеплення. У Луцьку працював центр вакцинації проти коронавірусу для пришвидшення вакцинальної кампанії впродовж вихідних.

Публікації були оперативні та інформативні, але здебільшого – передруки. 

Так, писали про доставлення 117 тисяч доз вакцин Pfizer-BioNTech проти СОVID-19 до України під час нового постачання в межах глобальної ініціативи COVAX. Також були публікації про нове постачання вакцини AstraZeneca на Волинь. 

Публікували на сайтах і суспільно важливу інформацію про те, які види COVID-паспортів видаватимуть в Україні. Завдяки цим документам можна буде легше виїжджати за кордон. Наразі відомо, що в Міністерстві охорони здоров’я розробляють "Ковідний сертифікат", який планують запустити з 1 липня 2021 року. 

У медіа ділилися корисною інформацією для тих, хто планує їхати до Польщі на роботу. Зокрема, про старт вакцинації заробітчан на польсько-українському кордоні. Були новини й на міжнародну тематику. Наприклад, про те, що в Німеччині з 10 червня почали впроваджувати сертифікат вакцинації, або про те, що Угорщина стала першою країною-членом Європейського Союзу, яка визнала українські свідоцтва про повну вакцинацію і відкриває кордони для українців з 11 червня.

Під час моніторингу була зафіксована маніпуляція в заголовку "Вакцинація не рятує: столиця країни знову йде на локдаун" на сайті "Волинь24". У назві маніпулятивним виступило категоричне твердження, що вакцинація не рятує людей. Крім того, в тексті йшлося не про Київ, а про Чилі, про що також не сказали в назві матеріалу.

Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації  у Волинській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!