ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як стартував 2023 рік для чернівецьких медійників, - блог регіональної представниці Інституту масової інформації

27.01.2023, 15:32
Альона Чорна

Старт 2023 року для більшості буковинських медійників став не початком нових амбітних планів, а черговим місяцем війни та боротьби. Найперші завдання — втриматися на плаву, попри все якісно й оперативно виконувати свою роботу та підтримувати ЗСУ, де від початку повномасштабної війни служать немало буковинських медійників. 

Водночас у Чернівцях розгорівся гучний скандал через порушення журналістських стандартів місцевим телеканалом C4, який звинуватив  політолога Михайла Шморгуна  у написанні антиукраїнських дописів та назвав його “посіпакою росіян”. Про все далі детальніше. 

Журналісти — не судді

Розпочнемо огляд першого місяця нового року із гучної публікації місцевого телеканалу C4.Так вранці 13 січня у помешканні буковинського політолога Михайла Шморгуна працівники Служби безпеки України провели обшуки. Політологу, учаснику Євромайдану,  одному із засновників руху «Чесно» на Буковині,  який всім відомий своєю проукраїнською позицією,  висувають звинувачення у написанні коментарів на підтримку Росії в соціальній мережі “ВКонтакте”. 

Коментарі були написані від користувача з ніком “Михайло Шморгун”, однак хто саме створив сторінку та хто писав від імені політолога невідомо. Це має з’ясувати слідство. Та не чекаючи судового розгляду, рішення суду, місцевий телеканал  C4 видає публікацію із прямими звинуваченням Шморгуна. 

Скриншот фрагмента публікації телеканалу C4

Політолог називає дії силовиків направленими на те, щоб дискредитувати його за критику місцевої влади.  

Багатьох медійників і загалом буковинців, публікація телеканалу C4 справедливо обурила. У медіа виходять матеріали на підтримку політолога. Зокрема особливої уваги вартий матеріал Людмили Чередарик “Кілька думок щодо «справи» Шморгуна або кому нині потрібна правда”

Михайло Шморгун повідомив, що доведе безпідставність звинувачень СБУ у судовому порядку. Також позиватиметься до C4

На завершення цього блоку варто зауважити, що телеканал C4 після зміни власників та ребрендингу запевняв у своїй об’єктивності та принциповості. Однак, схоже,  керівництво телеканалу забуло, що професійні стандарти журналістики  це  точно не 

про звинувачення людини у скоєнні кримінального злочину, якщо звинувачення не доведені у судовому порядку. 

 

Скриншот фрагмента публікації телеканалу C4 

Справа Зарайського тягнеться майже рік 

Невдовзі виповниться рік як не розкрито справу щодо погроз вбивством та знищенням житла керівника порталу БукІнфо, журналіста Сергія Зарайського

Спершу  чернівецькі слідчі закрили це кримінальне провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України  у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. Відтак після інформаційного запиту ІМІ та звернення Сергія Зарайського до прокуратури, кримінальне провадження поновили. 

Попри  те, що особу, яка погрожувала журналісту, встановлено, до відповідальності її поки що не притягнуто. Підсумок тут вкотре стабільний — триває слідство. 

Скандал з Ілащук та приїзд Верещук

Кілька тижнів тривало всеукраїнське обговорення скандалу довкола призначення послом України в Болгарії  Олесі Ілащук. 

Всі новинні стрічки, як місцеві, так й всеукраїнські рясніли матеріалами про Ілащук. Така увага — через відсутність дипломатичного досвіду та діяльність, що абсолютно не пов’язана з міжнародною роботою. 

 

Скриншот фрагмента публікації сайту “Європейська правда”

Буквально через два тижні контент про Олесю Ілащук урізноманітнився. Медіа почали писати про те, що Банкова шукає нову кандидатуру на посаду посла.

Цікавим заходом у січні став приїзд до Чернівців віцепрем'єр-міністра України,  міністра із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. За словами посадовиці основна мета її поїздки зрозуміти, скільки переселенців Буковина ще готова прийняти. Також посадовиця  відвідала центр підтримки жінок і дітей “Місто добра”.

Скриншот фрагмента публікації сайту “Погляд”


Працювати в умовах затяжних відключень електроенергії

Однією з головних тем у новинних стрічках січня стало вимкнення  електроенергії. Так Чернівецька область виявилася серед 4 областей, де найбільше відключали споживачів від світла. Протягом січня працівники Чернівціобленерго, переважно змінювали графіки відключень, по кілька разів на день, що звісно позначилося на роботі буковинців, а відповідно й на економіці України. Стрічки новин майже протягом усього місяця щодня інформували      невтішні новини з електропостачанням.  

Скриншот фрагмента новинної стрічки сайту БукІнфо

 

Під кінець січня ситуація стала кращою. У “Чернівціобленерго” повідомили, що графіки стабілізаційних відключень стануть стабільними. Години заживлення і відключення будуть незмінні для кожної групи упродовж кількох наступних днів.

Прем’єра фільму “Виживуть тільки закохані”

Серед численного негативу світлою новиною стала прем’єра документального фільму "Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші", над створенням якого, зокрема, працювали чернівецькі медійники Сергій Воронцов та В'ячеслав Хабайло. 

Фільм присвячений діяльності мера Чернівців Траяна Поповича, якому у 1941 році вдалося врятувати від загибелі близько 20 тисяч чернівчан єврейського походження.

У 1969 р. в Ізраїлі йому надали звання “Праведника народів світу” з формулюванням: “на знак особливої вдячності за порятунок двадцяти тисяч чернівецьких євреїв від депортації у табори смерті в Трансністрії”.

Скриншот фрагмента публікації сайту “Чернівецький промінь”

 

 

Альона Чорна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!