ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як рівненські онлайн-сайти пишуть про українські компанії

03.02.2022, 09:30
Ганна Калаур

8% матеріалів на найпопулярніших сайтах Рівного мають згадки приватних чи комунальних компаній. Найбільше медіа поширюють інформацію комунальних служб і рідше згадують про місцевий бізнес. Однак 1,5% контенту становила комерційна джинса.

У січні ІМІ перевіряв, як п’ять найпопулярніших, за даними аналітичної платформи Similarweb, новинних онлайн-ресурсів Рівного висвітлюють інформацію про українські компанії. Аналізувався контент сайтів “Радіо Трек”, “Рівне вечірнє”, “Рівне 1”, “ОГО” та “Рівне медіа” за 10–14 січня.

Загалом проаналізовано 827 матеріалів, тобто весь контент, який опублікували в перелічених ЗМІ. Серед них 68 публікацій містять згадки про українські компанії або ж присвячені висвітленню їхньої діяльності. Із них 14 мають ознаки замовності.

Чия джинса з’являлась в онлайн-ЗМІ Рівного?

Серед аналізованих ЗМІ найбільше джинси компаній / підприємств виявлено на сайті “Радіо Трек” – усього 39% публікацій зі згадками компаній; на сайті “Рівне вечірнє” – 17% ; “Рівне 1” – 13%;  “Рівне медіа” – 17%. Жодного матеріалу з ознаками прихованої реклами компаній не зафіксовано на сайті “ОГО”.

Виявлено дві “джинсові” публікації, які повідомляють про святкування Різдва у мікрорайоні “На Щасливому” (таку саму назву має ЖК)“Неймовірно святкова атмосфера”, – описує дійство сайт “Радіо Трек”. А “Рівне 1” нагадує, хто був спонсором свята: “Для житлового комплексу “На Щасливому”, який і виступив організатором, такі дійства вже традиційні – все, щоб створити для його мешканців можливість весело, цікаво та по-сімейному проводити новорічні свята. Усі вони – благодійна ініціатива Романа Куриса” (власника ЖК “На Щасливому”. – Ред.).

Виявлено два випадки джинси акціонерного товариства “Рівнегаз”. У матеріалі на сайті “Рівне вечірнє” повідомляють, що на базі АТ “Рівнегаз” відкрили власний центр навчання: “Ми дбаємо про розвиток якісної освіти на підприємствах”, – цитують директора з персоналу в статті. Подібну джинсу розмістили й на сайті “Радіо трек”.

Також виявлено два матеріали, які містять приховану рекламу рівненського драмтеатру (заклад вважається прибутковим підприємством, тому згадки про нього також враховувались). Так, “Радіо Трек” прорекламував без позначки “на правах реклами” виставу “Гамлет”, а “Рівне медіа” – концерт гурту “Друга ріка”.

Також зафіксовано по одному випадку прихованої реклами таких підприємств і компаній: Бугринський пекар, “Монобанк”, ПриватБанк“Рівнеоблводоканал”ТОВ “Укрцемремонт Плюс”“Hotline.ua”Вараська багатопрофільнаї лікарняВолодимирецька багатопрофільна лікарня.

Які компанії найчастіше згадують ЗМІ?

У журналістських текстах усього зафіксовано 84 згадки про 40 різних компаній та підприємств. Найбільше ЗМІ публікували новини та анонси ПАТ “Рівнеобленерго”, які становлять 15% загальної кількості згадок компаній. У них повідомляється важлива інформація, що стосується мешканців окремих вулиць, частин міста чи цілих населених пунктів. Наприклад, ЗМІ повідомляли про припинення постачання електрики через ремонт мереж, про те, як погода вплинула на постачання електрики тощо. Новиною також виявилася відсутність новин від компанії. Наприклад, коли “Рівне вечірнє” опублікувало новину із заголовком “Завтра в Рівному електрики нічого не ремонтуватимуть”.

7% загальної кількості згадок компаній становлять згадки місцевого комунального підприємства “Міськсвітло”. Про нього почали згадувати, зокрема, у матеріалах про стан головної новорічної ялинки Рівного, якою опікується саме “Міськсвітло”. Також виявлено, що 7% згадок – “Рівнеоблводоканалу”, про який ЗМІ час від часу згадують у повідомленнях про пошкодження водопроводу, відімкнення води та проведення ремонтів.

Зафіксовано чотири згадки про Рівненську АЕС. Зокрема, ЗМІ повідомляли про нещасний випадок, який трапився на підприємстві. Також було чотири згадки КП “Трест зеленого господарства”. ЗМІ повідомляли про те, як підприємство зрізало дерева, а також про те, що цей Трест, як і низка інших підприємств – РШЕУ, “КТП-1728” та “Спецкомбінат-ритуальна служба”, приймає новорічні ялинки, які вже віджили своє.

Крім того, у редакційних матеріалах виявлено згадки таких компаній, підприємств і брендів, як: КП “Благоустрій”, Епіцентр, ПРАТ “Дубномолоко”, “Рівнетеплоенерго”,СФГ “Крупецьагроптиця”,  ТДВ “Поліссяхліб”, ТзОВ “Кузнецовський хлібозавод”, ТзОВ “Маяк-3”,  ТзОВ “Радивилівмолоко”, ТзОВ “ХЛІБОДАР”, ТМ “Щедрик”, Березнівський лісгосп Володимирецька багатопрофільна лікарня, ДТЕК, “Метінвест”, “Нафтогаз”, Рафалівський лісгосп, АТ  “Рівнегаз”, КП “Рівнеелектротранс”, Соснівський лісгосп, ТОВ “Рівне-Борошно”, Укрзалізниця, Укрпошта, Auchan, EVA, Fozzy, Furshet, Megamarket Metro, Novus, SV Development, Varus.

Найбільше про компанії згадував сайт “ОГО” – 11% контенту має згадки компаній, а також “Рівне вечірнє” – 10%; “Рівне 1” – 8,5%; “Радіо Трек” -8% і “Рівне медіа” – 6%.

Зауважимо, що більшість матеріалів мали згадки про місцеві компанії та підприємства. ЗМІ майже не публікували аналітичних матеріалів та новин власного виробництва (більшість повідомлень становили передруки із сайтів підприємств чи пресрелізів). Виняток – сайт “Радіо Трек”. На ньому частіше з’являлися новини й аналітика всеукраїнського характеру. Наприклад, передруки про підвищення податків і вплив нововведень, про зростання цін у супермаркетах тощо.

Ганна Калаур, регіональна представниця Інституту масової інформації в Рівненській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!