ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як пишуть про війну черкаські онлайн-ЗМІ

Понад чверть новин черкаських онлайн-ЗМІ – про війну. Найчастіше в стрічках пишуть про волонтерські й благодійні ініціативи, а також про наші втрати.

Такими є результати аналізу Інституту масової інформації, метою якого було дослідити кількість новин, пов’язаних з війною, їхню тематику, дотримання стандартів та загалом окреслити, як черкаські онлайн-ЗМІ пишуть про війну.

До уваги було взято всі новини зі стрічок 18000ПрочеркZmi.ck.uaПровсе та Вичерпно за останній тиждень липня, з 25 до 31 липня включно. За цей період видання опублікували 691 новину. Зокрема, 18000 – 158, "Прочерк" – 150, "Провсе" – 139, "Вичерпно" – 124, Zmi.ck.ua – 120. 

Онлайн-видання опублікували 180 новин, які прямо чи опосередковано пов’язані з війною росії проти України. Тобто 26% усіх публікацій, або кожна п’ята публікація, були про повномасштабне вторгнення і його наслідки. Найчастіше про війну писали журналісти сайту 18000 і "Вичерпно". У їхніх стрічках новин зафіксовано 35% і 28% "військових" новин відповідно. У решти видань цей показник становив 21–23%. 

Причому 24% всіх новин про війну – це новини про різноманітні волонтерські, благодійні й гуманітарні ініціативи. До прикладу, замітка "У Золотоноші 15-річна дівчина продає картини, щоб допомогти ЗСУ" на Zmi.ck.ua чи ж публікація "Кікімори" від уманських волонтерів рятують життя наших воїнів” на "Прочерку". Найбільше таких новин на "Вичерпно" та 18000 – 10 та 11 відповідно.  

Також майже стільки ж, або 24% всіх новин про війну, становлять публікації про наші втрати на війні. Переважно це звістки про загибель воїнів або ж про прощання з ними. Таких новин найбільше публікував сайт 18000 – 11. По 10 з’являлося в стрічках Zmi.ck.ua та "Вичерпно", сім – на "Прочерку", і шість – на "Провсе". 

Окрім того, місцеві видання інформують читачів про стан справ на фронті та передруковують військові новини загальнодержавного рівня. Таких публікацій серед інших 16%. До прикладу, на "Провсе" публікували розповідь міністра оборони Олексія Резнікова про стан мобілізації в Україні, сайт "Вичерпно" майже щодня подає статистику втрат ворога від Генерального штабу ЗСУ, а 18000 досить регулярно публікує добірки найважливіших новин за черговий день війни. 

Понад 14% новин про війну – публікації, що стосуються внутрішньо переміщених осіб та біженців. До прикладу, публікації "Завдяки держпрограмі 18 переселенців отримали роботу в Черкаському районі" на Вичерпно, "Міська влада Черкас облаштовує додаткові місця поселення переселенців" на Прочерку чи ж "Кількість переселенців у Черкаському районі збільшилась" на Zmi.ck.ua.

Ще 5% новин ЗМІ становлять релізи спецслужб про виявлення колаборантів, як, наприклад, публікація "На Черкащині викрили ще двох осіб, які працювали на російську пропаганду" на 18000 чи ж публікація "Під керівництвом Ліпандіна на Херсонщині окупанти відродили "Беркут" і катують людей" на "Прочерку".

Частка новин про пошкодження інфраструктури в області становить лише 2% новин. Усі онлайн-ЗМІ, стрічки яких підлягали аналізу, окрім Zmi.ck.ua, опублікували озвучену начальником Черкаської ОВА Ігором Табурцем під час зустрічі з журналістами статистику про те, що в Черкаській області від ракетних обстрілів за час повномасштабної війни постраждали понад 100 об’єктів, які розташовані в Уманському, Золотоніському й Черкаському районах.

Джерелами абсолютної більшості новин військової і довколавійськової тематики для черкаських онлайн-ЗМІ найчастіше стають інші ЗМІ, релізи чи публікації пресслужб органів влади, офіційних осіб або ж соцмережі. Власне авторські публікації творчих колективів видань з’являються вкрай рідко. Тут варто відзначити видання 18000, журналісти якого в моніторинговий період підготували інтерв’ю з військовослужбовцем Збройних сил України із Черкас, матеріал про черкаську волонтерку в Німеччині, аналітичний матеріал про те, як війна впливає на вимірювання якості повітря в Черкасах та лонгрід-інструкцію, як позбутися російського контенту в інформпросторі. 

Зауважимо, що проаналізовані публікації відповідають журналістським стандартам. Винятком стала замітка "Уманські хасиди поскаржились на біженців, які залишили безлад у номерах готелю" на сайті "Провсе", яку також передрукував "Прочерк". Матеріал у заголовку та тексті містить ознаки мови ворожнечі щодо внутрішньо переміщених осіб. Разом з тим текст  містить певне узагальнення, протиставляє одну групу іншій, а джерело домінантного наративу замітки – розповідь знайомого речника публікації, що також мало б бути пересторогою для журналістів. Окрім того, жодного іншого інформаційного навантаження, окрім як винесеної в заголовок тези, матеріал, по суті, не має, що, зрештою, провокує висновок, ніби метою тексту було саме створення негативного образу переселенців.

Захар Колісніченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Черкаській області

Liked the article?
Help us be even more cool!