ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як комунікують правоохоронці зі ЗМІ Миколаєва

Надзвичайно важливу роль в інформуванні населення про ситуацію в регіоні відіграє якість комунікації правоохоронних органів з засобами масової інформації. Ми вирішили проаналізувати, яким чином свою інформаційну діяльність проводять Головне управління Національної поліції в Миколаївській області, Миколаївська обласна прокуратура та Територіальне управління Державного бюро розслідувань в Миколаєві. Для цього ми надіслали запити, в яких запитали статистичну інформацію про проведені заходи за участі журналістів, а також про участь посадовців у прямих етерах, наданні інтерв’ю для ЗМІ, записах програм за 2020 рік та з початку поточного року.

Територіальне управління Державного бюро розслідувань у Миколаєві

Доступ до публічної інформації у Державному бюро розслідувань відбувається відповідно до Порядку забезпечення доступу до публічної інформації, затвердженому 15 червня 2020 року. У Порядку зазначається, що доступ до публічної інформації в органах ДБР забезпечується шляхом систематичного та оперативного оприлюднення інформації на офіційному вебсайті ДБР, на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних, на інформаційних стендаху приміщеннях приймалень громадян органів ДБР тощо, а також шляхом надання інформації за запитами на інформацію.

Окрім офіційного вебпорталу ДБР, теруправління ДБР у Миколаєві також звітує про свою діяльність шляхом публікацій на сторінці у Фейсбуці.

У Держбюро розслідувань повідомили, що протягом 2020 року до теруправління в Миколаєві надійшло 180 запитів, за 2 квартали 2021 року - 53 запити на отримання публічної інформації.

Територіальне управління ДБР, що розташоване в Миколаєві, здійснює свою діяльність на території Миколаївської, Кіровоградської та Одеської областей. У відомстві зазначають, що головний спеціаліст по роботі з засобами масової інформації був призначений на посаду у червні 2021 року, до того часу такої посади у ТУ ДБР у Миколаєві не було за штатним розписом.

Представники Теруправління ДБР у Миколаєві надають коментарі для телеканалів, також протягом 2020 року та з початку 2021 року проведено декілька брифінгів.

Зокрема, головна спеціалістка сектору криміналістики та експертної роботи ТУ ДБР в Миколаєві Олена Резнікова у 2020 році надала коментарі для телекнаалів «Суспільне Миколаїв», «2+2», «Інтер», «НІС-ТВ». Також директор теруправління Дмитро Титор брав участь у «Гарячій лінії» та надав інтерв’ю газеті «Южная правда»

У листопаді 2020 року було провдеено єдиний за рік брифінг директора ТУ ДБР у Миколаєві Дмитра Титора.

У 2021 році керівником теруправління проведено один брифінг, на який запрошувались журналісти.

Окрім того, представники відомства беруть участь та надають коментарі телекнаалм «7 канал» (Одеса) та «Суспільне Кропивницький».

Головне управління Національної поліції в Миколаївській області

Окрім офіційного сайту, свою комунікацію з засобами масової інформації Головне управління Національної поліції в Миколаївській області проводить шляхом публикацій на сторінці у Фейсбуці.

На сайті відомства повідомляється, що протягом 2020 року до ГУНП в Миколаївській області надійшло 480 запитів на інформацію. За 2 квартали поточного року - 360 запитів на публічну інформацію.

У відповді на запит представниці ІМІ в Миколаївській області начальник ГУНП Сергій Шайхет повідомив, що відповідно до звіту про взаємодію органів Головного управління Національної поліції в Миколаївській області зі ЗМІ та громадськістю за 2020 рік, впродовж року було проведено 5 брифінгів та пресконференцій, до участі яких запрошувались журналісти. 

Також повідомляється, що за вказаний перівод посадові особи ГУНП взяли учать у 12 прямих теле- радіоетерах, під час запису програм та надали 767 інтерв’ю чи коментарів для медіа.

За 6 місяців 2021 року було проведено 1 брифінг, до участі у якому запрошувались журналісти, а посадові особи ГУНП взяли участь у 3 прямих теле- радіоетерах, під час запису програм та надали 418 інтерв’ю чи коментарів для медіа.

Миколаївська обласна прокуратура

Щодо діяльності Миколаївської обласної проуратури, зазначимо, що відомство звітує про свою діяльність шляхом публікацій інформаційних матеріалів на офіційному сайті, а також на сторінці у Фейсбуці.

Упродовж 2020 року до органів Миколаївської обласної прокуратури надійшло 82 запити на публічну інформацію. За період з січня по червень 2021 року до органів Миколаївської обласної прокуратури надійшло 43 запити.

Протягом 2020 року для представників засобів масової інформації проведено 1 пресконференцію за підсумками роботи органів Миколаївської обласної прокуратури з протидії злочинності, надано 18 коментарів посадовими особами прокуратури журналістам центральних та обласних телеканалів щодо актуальних та резонансних подій.

Проведено медіазахід у новому форматі «Ви запитуєте - ми відповідаємо!». Представникам ЗМІ було запропоновано надати до пресслужби питання, які на їх думку цікавлять громадян. Всього надійшло 46 запитань, відповіді на які розміщені на офіційній сторінці у мережі Facebook.

За період з січня по червень 2021 року організовано 19 виступів прокурорів та центральному те регіональному телебаченні. Коментрі стосувались перебігу розслідування резонансних кримінальних проваджень, вжиття представницьких заходів у земельній та бюджетній сферах, реального виконання судових рішень тощо.

У березні 2021 року виконувач обов’язків керівника обласної прокуратури проінформував громадськість, ЗМІ та депутатський корпус про результати роботи за 12 місяців 2020 року. 

Взято участь у 3 прямих етерах на суспільному телебаченні «UA Миколаїв» та обласному радіо щодо реалізації пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх.

Журналістам не вистачає пресконференцій

Ми запитали керівників кількох місцевих ЗМІ Миколаєва про те, чи задоволені вони рівнем комунікації правоохоронних органів. Журналісти стверджують - не вистачає живого спілкування з очільниками відомств, хоча до роботи пресслужб немає жодних питань.

«На жаль, та практика, яка була впроваджена минулим керівництвом місцевих поліції, прокуратури та СБУ стосовно зустрічі с журналістами по декілька разів на рік, нинішнім керівництвом правоохоронних органів повністю ігнорується. А від так єдиним способом комунікації залишаються пресс-служби цих відомств. Варто відзначити, що працюють пресс-служби на високому рівні і ми маємо можливість отримувати інформацію оперативно. Проте цінність пресс-конференцій та брифінгів за участю керівництва правоохоронних органів полягаю саме у живому спілкуванні, яке дає журналісту можливість уточнити певну інформацію, отримати більш широку відповідь», - каже Анатолій Чубаченко, головний редактор видання «Преступности.НЕТ».

Головна редакторка видання «Новости-N» Ірина Чернишова вважає, що миколаївським правоохоронця слід частіше виходити з пресконференціями до засобів масової інформації.

«В принципі, з проблемами чи відмовами в коментарях правоохоронів я навіть не  пам’ятаю, коли ми стикались. Пресслужби реагують оперативно на запити. А що стосується пресконференцій, то тут хотілось би більше ініціативи - такі масові та масштабні заходи проводяться вкрай рідко. Між іншим, хоча б раз у квартал такі зустрічі з журналістами проводити необхідно, підбиваючи таким чином певні підсумки за якийсь період, звіти про хід розслідування резонансних спра», - каже Ірина Чернишова.

Також виникають у представників медіа питання щодо розслідувань «журналістських» справ.

«Не можна сказати, що пресслужби регіональних управлінь поліції, прокуратури, СБУ, ДБР та інших правоохоронних органів працюють погано. Але це взагалі не означає, що самі правоохоронці працююь добре і суспільство високо оцінює і довіряє результатам їх роботи. Так, проводяться брифінги, так, приходять відповіді на інформаційні запити, так, щоденно розсилається якась інформація, кримінальні звіти. Але при всьому цьому умі кримінальні справи за минулий рік, що пов’язані з перешкоджанням журналістській діяльності корепондентів нашого видання - закриті «за відсутності складу злочину». Справи за фактом фальсифікацій на виборах, що були відкриті за нашими розслідуваннями - закрити «за відсутності складу злочину». А тому рівень комунікації я оцінюю як високий, а ось рівень роботи залишає бажати кращого», - каже Олег Деренюга, головний редактор видання «НикВести».

Катерина Середа, регіональна представниця Інституту Масової Інформації в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!