ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як комунікують правоохоронні органи з журналістами на Хмельниччині

10.06.2021, 10:00
Альона Береза

Комунікація правоохоронних органів, таких як поліція, прокуратура, а віднедавна і бюро розслідувань, із представниками ЗМІ досить важлива, адже саме останні доносять інформацію про їхню діяльність до громадян. Водночас практика роботи правоохоронних органів різноманітна та має свої особливості. В одних вона напрацьована роками та має позитивний бекграунд, в інших – лише формується. Щоб дізнатися про  специфіку комунікації ГУНП в Хмельницькій області, Хмельницької обласної прокуратури та Територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Хмельницькому, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області Альона Береза надіслала до цих органів запити на публічну інформацію. В них також було запитано інформацію про статистику щодо проведених заходів, до участі в яких запрошувалися журналісти, та інформацію щодо участі посадових осіб згаданих органів у прямих етерах, під час запису програм чи надання інтерв’ю медіа.

Головне управління Національної поліції Хмельницької області

Головне управління Національної поліції Хмельницької області під час комунікації з представниками засобів масової інформації керується значною кількістю нормативних документів. Тут і Конституція України, Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України, закони і Постанови КМУ, а також два внутрішніх накази: Наказ НП України від 15.12.2016 № 1299 "Про вдосконалення взаємодії органів та підрозділів поліції із засобами масової інформації" та Наказ НП України від 22.04.2019 № 383 "Про організацію належного функціонування офіційного вебпорталу Національної поліції України".

Щодо першого наказу, то в ньому містяться досить непогані пункти, які можуть допомагати підсилювати можливості комунікації журналістів з поліцією:

"1. Надання засобам масової інформації об’єктивної інформації про діяльність поліції шляхом активної співпраці з редакціями ЗМІ, сприяння журналістам у висвітленні службової діяльності органів (підрозділів) поліції.

  • У разі скоєння протиправних дій стосовно представників ЗМІ в процесі провадження ними своєї професійної діяльності негайне прибуття до місць таких подій керівництва органів (підрозділів) поліції і відповідних підрозділів комунікації з метою здійснення контролю за дотриманням прав журналістів. Терміново доповідати про такі події Голові НП України.
  • Визначення уповноваженої особи з числа керівництва органу (підрозділу) поліції для оперативної взаємодії з журналістами безпосередньо в місцях таких подій.
  • Оперативне (не більше п'яти робочих днів) опрацювання інформаційних запитів редакцій засобів масової інформації, які надходять з підрозділів комунікації, щодо надання журналістам відповідних коментарів, довідкових матеріалів, участі в телерадіопрограмах тощо. Негайно інформувати підрозділи комунікації про надходження таких запитів з редакцій ЗМІ безпосередньо до структурних підрозділів".

Надання інформації, розпорядником якої є ГУНП, відбувається на підставі запиту на інформацію з визначеними реквізитами, загальним описом інформації, яку потребує запитувач, та із вказанням бажаного способу ознайомлення з цією інформацією.

За даними сектору комунікації, у 2020 році в ГУНП в Хмельницькій області було організовано та проведено 14 заходів для представників ЗМІ. Деякі заходи у зв’язку з карантинними обмеженнями були проведені в онлайн-форматі.

Скріншот відповіді на запит (перелік заходів)

Також поліція у своїй відповіді зазначила, що у 2020 та 2021 роках (до кінця лютого) вони отримали офіційні запити щодо надання інтерв’ю чи участі в ефірах від телеканалів "Україна", ICTV, СТБ, "Інтер", ТРК "Поділля-Центр", ТВО "Ексклюзив", ТВО "Полтавське телебачення". Всі ці запити були задоволені в межах чинного законодавства.

Водночас варто згадати, що на початку січня 2021 року в прямому ефірі місцевого телеканалу (33 канал) транслювалася програма, присвячена, зокрема, порушенням прав журналістів, на яку була запрошена регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області. Під час обговорення питання щодо порушення прав журналістів ведуча програми зазначила, що представників поліції до участі в цьому обговоренні було запрошено, однак від них ніхто не з’явився.

Хмельницька обласна прокуратура

Під час інформування суспільства про діяльність Хмельницька обласна прокуратура керується Законом України "Про прокуратуру" та наказом Генерального прокурора України від 11.11.2020 року № 520 "Про організацію інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури".

Інформація та коментарі представникам засобів масової інформації щодо резонансних подій та кримінальних проваджень надає головний спеціаліст із питань інформаційної політики на підставі матеріалів, наданих компетентними працівниками (начальниками галузевих відділів, начальниками управлінь), після узгодження з керівництвом обласної прокуратури. Цей порядок надання визначено в посадовій інструкції цього працівника.

У 2020 році керівництво обласної прокуратури провело пресконференцію з питань діяльності органів прокуратури на основних напрямах, цього року – з питань діяльності органів прокуратури щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. Торік також керівник прокуратури дав інтерв’ю газеті "Голос України" та взяв участь у програмі "Феміда в деталях. Talk".

Крім того, працівники органів прокуратури надають коментарі в припустимих межах розголошення службової інформації з низки поточних питань діяльності. Водночас інформація розміщується на офіційному вебсайті, а також оприлюднюється в соціальних мережах Facebook та Twitter. Разом з тим облік інтерв’ю працівників органів прокуратури не ведеться. За їхніми даними, випадків відмов журналістам у наданні інформації не було.

Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Хмельницькому

Під час комунікації з журналістами працівники Територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Хмельницькому керуються законами України "Про доступ до публічної інформації", "Про Державне бюро розслідувань", "Про інформацію", а також іншими законами та нормативно-правовими актами. Робота з публічною інформацією з боку цього органу визначається Порядком забезпечення доступу до публічної інформації в Державному бюро розслідувань та його територіальних управліннях, який затверджено наказом ДБР № 271 від 15 червня 2020 року.

Для отримання коментарів журналісти можуть звертатися за допомогою офіційних засобів зв’язку, зазначених на офіційному вебсайті ДБР у підрозділі "Контакти для ЗМІ" розділу "Для ЗМІ". Безпосереньо до ТУ ДБР у м. Хмельницькому журналісти можуть звернутися за допомогою засобів зв’язку, зазначених у пункті "Контакти" підрозділу "Хмельницький" розділу "Територіальні управління".

Також у відповіді на запит зазначено, що відповідні реєстри щодо кількості заходів у розрізі подій з деталями про них (дата, назва події, місце проведення), які були організовані та проведені в ТУ ДБР у м. Хмельницькому 2020 року, а також ведення узагальненої інформації про участь представників цього органу в етері, записі програм та надання інтерв’ю не передбачено нормативними актами ТУ ДБР у м. Хмельницькому. Водночас було зазначено, що, відповідно чинного законодавства та організаційно-розпорядчих документів цього територіального управління, не передбачено збирання, систематизація, накопичення та зберігання інформації. З документів разом із відповіддю на запит була надана сканкопія згаданого вище наказу ДБР № 271 від 15.06.2020.

Однак позиція цього правоохоронного органу щодо не надання хоч якоїсь статистичної інформації про комунікацію зі ЗМІ виглядає дещо цікаво на тлі того, що попередні правоохоронні органи все ж таки збирають таку інформацію та надають її у відповідь на запит.

Варто також згадати, що в лютому цього року в прямому ефірі вже іншого телевізійного каналу, ТВО "Ексклюзив" (ТВ7+), ведучі зазначали, що запрошували представників ТУ ДБР у м. Хмельницькому до участі в обговоренні. Однак тоді від цього правоохоронного органу ніхто не з’явився.

Отже, як показало наше маленьке дослідження, практика роботи правоохоронних органів із представниками медіа на Хмельниччині досить різноманітна та має свої особливості. Одні правоохоронні органи за багаторічний досвід роботи демонструють проведення значної кількості заходів із залученням медіа, фіксують інформацію про запити медіа щодо надання коментарів, інші ж банально відмовилися надавати інформацію про організацію подібних заходів, посилаючись на відсутність вимоги в чинному законодавстві.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області 

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!