ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як херсонські ЗМІ писали про коронавірус: результати моніторингу

15% новин херсонських онлайн-ЗМІ стосувалися коронавірусу, який поширюється світом та Україною, та ситуації, що склалася внаслідок карантинних заходів в області.

Такі дані були отримані у рамках аналізу п'яти херсонських новинних веб-сайтів, який з 9 по 13 березня 2020 року провів Інститут масової інформації.

Під час моніторингу було проаналізовано новинні стрічки п'яти онлайн ЗМІ (ХерсонОнлайнХерсонці0552.uaХерсонщина за день та Любимый Херсон). Всього під час аналізу дослідили 655 новин, із них 98 - про коронавірусну інфекцію COVID-19.

Методологія дослідження передбачала аналіз кількості новин про пандемію та коронавірус COVID-19, типи джерел інформації в новинах про коронавурс, а також окремо дослідження новин з випадками маніпуляції в новинах про коронавірус та новини, в яких заголовок не відповідає вмісту матеріалу.

Виходячи з того, що моніторинг охопив за часом період перед запровадженням карантину та оголошення про карантин, більшість новин були присвячені саме цьому.

Найбільше про коронавірус та пов'язані з цією хворобою події писав сайт Херсонці. Тут було опубліковано 22% таких новин. Найменше присвятили уваги цій темі в редакції сайту Херсонщина за день - всього 5% новин.

При цьому, у абсолютних цифрах найбільше новин про пандемію і пов'язані з нею проблеми опублікував сайт Херсон онлайн - 54 новини. Але із загальної кількості новин на цьому сайті (374) це склало усього 14,5%. Для порівняння, сайт Улюблений Херсон опублікував за той же період усього 13 новин про коронавірус, але з загальної кількості опублікованих нових це склало 18%. Сайт 0552.ua опублікував 13 новин про коронавірус, що склало 12% від усіх написаних новин.

Щодо джерел інформації, то традиційно для херсонських ЗМІ найпопулярнішим став передрук з іншим місцевих або всеукраїнських ЗМІ. 58 новин були просто передруком з інших сайтів. Якщо врахувати, що у 98 новинах на коронавірусну тематику, які ми виявили на п'яти досліджуваних сайтах, в новинах використані 117 джерел інформації, то передруки впевнено склали половину.

В передруках традиційно рекордсменом був сайт Херсон онлайн, де у 54 новинах джерелом інформації передрук з іншого ЗМІ був у 46 (85%)! У шести випадках автори новин цього сайту посилалися на соціальні мережі, 4 рази - на офіційні сайти установ, стільки ж - на повідомлення прес-служб, тричі матеріали виходили без джерел взагалі і 2 рази журналісти цитували офіційних осіб.

Цікаво, що лише два сайти, Улюблений Херсон та Херсонці, опублікували новини, посилаючись на власного кореспондента, або ж додали до офіційного повідомлення важливі деталі і можна було чітко побачити журналістську роботу. На першому була опублікована одна така новину, а на другому - п'ять.

Також два сайти, Херсон онлайн та Херсонці, посилалися на офіційні сайти. Таких джерел ми зафіксували шість, що складає 5% від загальної кількості джерел в новинах.

Загалом всі п'ять сайтів 16 разів посилалися на слова офіційних осіб, а 14 - на дані з соціальних мереж. При чому жодного разу журналісти не згадали офіційні сторінки установ та організацій, а тільки пабліки або звичайних користувачів. І хоча ми не зафіксували в цей період панічних чи фейкових новин, таке співвідношення здається нам показовим.

Так, 12 разів журналісти цитували прес-служби (Херсон онлайн та херсонці по чотири, 0552.ua - двічі і Улюблений Херсон та Херсонщина за день по разу).

Жодного разу досліджувані сайти не процитували іноземні ЗМІ.

Щодо новин з маніпуляціями, то таких було опубліковано не менше, що склало 5% від всіх новин про коронавірус. Так, сайт Херсонці написав новину із заголовком «В Херсонской области медицинские маски продают по акции за 115 гривен», тоді як в тексті чітко сказано, що ціна маски складає 23 гривні, а 115 гривень коштує упаковка. Звісно, що «Собкор», яким підписаний матеріал, посилається на фото у Facebook.
Сайт Херсон онлайн опублікував три новини, в яких ми зафіксували оціночні судження та інші порушення стандартів.

Найкращим прикладом стала новина «Херсонский депутат мог привезти в Херсон коронавирус?». Цей передрук з напіванонімного сайту починається зі слів, що депутат МОЖЕ виявитися носієм вірусу. Автори пишуть, що депутат повернувся із Франції і Італії. Хоча у якості доказу наводять якесь відео, де взагалі важко зрозуміти, де воно зняте.

До речі, пізніше цей сайт надрукував інформацію, що дружина депутата Володимира Сальдо з підозрою на коронавірус лежить у херсонській лікарні, але сам депутат спростував ці твердження і повідомив, що вона живе у Франції і до Херсона повертатися поки не планує.

Також на цьому сайті було опубліковано передрук з поважного видання Голос України «Медики «шутку» над угрозой эпидемии не поняли», де автор без посилання на джерело розповів історію про хибний виклик «швидкої». Цікаво, що офіційно поліція через відділ комунікації про цю подію не повідомляла.

Не втримались журналісти цього сайту і від передруку статті «Коронавирус в мире: врач объяснил, почему шанс заразиться мизерный» з сайту Обозреватель, де болгарський лікар Веселин Йолов з Софїї через Фейсбук повідомляв про малу ймовірність зараження. Звісно, що статистика, яку наводить лікар, була маніпулятивною, і події, які сталися на тому ж тижні в Італії, а, пізніше, і в США, показали антинауковість його тверджень. Наразі, на момент моніторингу, пост у соцмережі видалено і сайти посилаються на пусту сторінку.

Зрозуміло, що ці маніпуляції не такі страшні і не призвели до панічних настроїв, але це дуже наочно показує, як сайти у погоні за кліками готові публікувати будь яку нісенітницю.

Загалом же результати моніторингу показали, що на Херсонщині проблемі пандемії та пов'язаним з нею питанням на початковому етапі журналісти приділяли достатньо серйозну частину публікацій. На жаль, більшість з них були передруками, що не підвищує рівень журналістики та допомагає розповсюдженню неперевіреної інформації. Хоча, з іншого боку, при загальному низькому рівні експертності, ще невідомо, чи було б краще, якщо б місцеві журналісти писали матеріали про епідемію самостійно.

Нікітенко Сергійрегіональний представник ГО "Інститут масової інформації" у Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!