ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як черкаські медійники адаптуються до відключень світла

03.07.2024, 10:00
Єлєна Щепак

Щодня черкащани проводять більше третини часу без світла. Днями в “Укренерго” заявили, що протягом наступного місяця ситуація з відключеннями може стати ще складнішою. Такий стан справ впливає не лише на буденне життя, а й на роботу журналістів. Їм доводиться підлаштовуватися під відключення, шукати кошти на додаткове обладнання, а також адаптувати формати для аудиторії. 

Готуй санки зарядні станції з літа

Суспільне Черкаси почало готуватися до відключень ще минулоріч. Медійники отримали від центрального офісу ресурси для забезпечення безперервного режиму мовлення. Нині в розпорядженні черкаської редакції є безперебійник, який може забезпечувати вісім годин мовлення після відключення електроенергії. Роботу працівників на офісних комп’ютерах, робочих станціях та монтажних ноутбуках забезпечують три зарядні станції та генератор. 

За рахунок грантових коштів команда також придбала потужний дизельний генератор і зараз займається його монтажем. Окрім самого генератора, редакція подбала і про запас пального: нині ресурсу достатньо для забезпечення роботи генераторів протягом 72 годин.

“Ми маємо чіткий алгоритм дій для забезпечення роботи філії в режимі блекауту, – запевняє менеджерка Суспільне Черкаси Віта Каюк. – Наприклад, за годину до розрядки джерела безперебійного живлення багатоканальний комплекс розпочинає переведення мовлення регіонального телеканалу Т2 на один із супутникових сигналів Суспільного. Радіомовлення автоматично переводиться на супутниковий сигнал УР1 з ефірного комплексу радіо без залучення працівників філії та генератора.

Ніна Волощук. Фото: Суспільне Черкаси

Шеф-редакторка Суспільне Черкаси Ніна Волощук каже, що команда працює у звичному режимі. “На роботу філії відключення жодним чином не вплинули, принаймні, станом на сьогодні. Ми забезпечені усім необхідним. Пристосовуємося, вчасно заряджаємо телефони й павербанки. А от підхід до контенту дещо змінили. Намагаємося показувати історії людей, які стануть прикладом для інших. Наприклад, про альтернативні джерела енергії, як підприємства адаптовуються до нових умов роботи, як громади шукають шляхи енергонезалежності. Вважаємо, що у ці нелегкі часи Суспільне має бути джерелом корисної інформації”, – говорить шеф-редакторка.

Відмова від прямих ефірів і підлаштування під графіки

Інша ситуація у приватного телеканалу “ВІККА”. За словами генерального директора Сергія Кузляєва, частину обладнання для забезпечення електроенергією редакції вдалося придбати власним коштом. Водночас гострим питанням залишаються брак екофлоу та акумуляторів для забезпечення роботи ефірного блоку.

Поки що у приміщенні телеканалу майже не вимикають світло. Попри це, роботу довелося змінити. “Ми почали писати по кілька ефірів за один день. Відмовилися від прямих ефірів саме через тривоги і можливі відключення світла. Записи робимо вдень, коли 100% маємо електрику. Мінімально працює студія новин і погоди”, – ділиться Сергій Кузляєв.

Черкаська кореспондентка телеканалу “Ми – Україна” Ольга Косенко зазначає, що постійно вимушена підлаштовуватися під графіки відключень при підготовці матеріалів.

Ольга Косенко. Фото з власного архіва кореспондентки

“Якщо нагально, то шукаю, де є світло. Маю павербанки і ліхтарі. Також ноутбук із новою батареєю. Найгірше, що з інтернетом дикі проблеми. Обурює, що за понад два роки провайдери так і не зуміли зробити щось, щоб мережа працювала нормально під час відключень. Ну, і за зміни в графіках відключень по кілька раз на день. Для ініціаторів такого має бути окреме пекло. Редакція технікою не допомагає. Ми працюємо повністю на своїй”, – розповідає про будні власкорів нацканалів у Черкасах Ольга.

Вона додає, що про самі блекаути майже не робить матеріалів. “А ось з порадами, як зберігати продукти без світла, що купити, щоб пережити відключення, як уберегти техніку під час перепадів напруги, як уникнути пожежі, коли постійно знеструмлюють, то чимало робимо, бо людям це цікаво”, – говорить вона.

Графіки відключень – топ тема черкаських новинних сайтів

Ще минулого року завдяки грантовим коштам редакція сайту “Вичерпно” купила зарядну станцію, яка стала у нагоді саме цього року. “Проте залишається невирішеним питання інтернету, оскільки для його безперебійної роботи потрібний оптоволоконний кабель. Якщо відключення світла стануть більш затяжними, будемо розв’язувати і це питання”, – розповідає головна редакторка видання Анна Романенко. Вона додає, що їхнє медіа регулярно повідомляє аудиторії графіки відключення світла.

Керівниця відділу новин сайту “18000” Вікторія Нянько зазначає, що саме графіки відключень – топ тема всіх черкаських онлайн медіа. “Ми створюємо різний контент: від заміток про колаборантів до оглядів пляжів, але найбільше переглядів мають новини про відключення. І це зрозуміло, тому, насамперед, редакція оперативно публікує від обленерго графіки відключення і зміни в них. Новина з’являється і на сайті, і усіх соцмережах”, – каже Вікторія.

Вікторія Нянько. Фото із Facebook-сторінки журналістки

Крім цього, на запит аудиторії команда видання випустила розлогі корисні й практичні матеріали. “Про що писати, допомогла аналітика та гугл-тренди. Наприклад, знайшли відповіді на популярні запитання споживачів, чому вимикають світло, хто генерує графіки, чому в одного сусіда є світло, а в іншого – ні. Також підготували огляд на обладнання, яке генеруватиме електроенергію під час відключень. І ці статті були в топ-5 на нашому сайті”, – зазначає Вікторія Нянько. Вона додає, що нині в розпорядженні редакції є кілька потужний павербанків, екофлоу та інвертор. 

Відключення світла – болючий тренд, з яким зіткнулися журналісти в умовах роботи під час повномасштабного вторгнення. Частково запит на енергообладнання закривають донори, проте достукатися до них – ще один не менш складний виклик, який стоїть перед медійниками. 

Єлєна Щепак, регіональна представниця ІМІ в Черкаській області


Liked the article?
Help us be even more cool!