ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вихід з карантину = відновлення роботи метро: головний меседж посткарантинного Харкова

05.06.2020, 12:58
Олена Лептуга

Понад 37% (або 272) харківських новин з 11 до 15 травня включно стосувалися теми коронавірусу. Третина з них була присвячена карантину (101 новина), чверть (69) – послабленню карантинних обмежень. Такими стали результати травневого моніторингу  новин харківських онлайн-ЗМІ. Загалом було проаналізовано 722 новини*.

Оскільки питання виходу з карантину вирішувало керівництво країни, то й основними спікерами регіональних новин були українські топові політики: передусім Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, а також міністр охорони здоров’я Максим Степанов, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, в.о. міністра освіти Любомир Мандзій і президент Володимир Зеленський. Їх найбільше цитували Kharkiv.Today і АТН по 10 і 9 матеріалів відповідно, а найменше Status Quo (1 стаття). Усього статей зі згадками українських політиків було 33%, або 27 із 57 новин, що мали спікерів.

Ці статті присвячені прогнозам щодо виходу з карантину ("Когда ждать завершения карантина в Украине. Прогнозы премьер-министра" (Город Х), правилам післякарантинного періоду ("В Минздраве рассказали, когда Украина сможет открыть границы" (АТН), відновленню навчання ("Відомі дати проведення ЗНО" (Kharkiv.Today) тощо.

Приблизно в однаковому співвідношенні (15–17%) долучено до новин висловлювання місцевих можновладців, бізнесменів і пересічних українців. Серед перших превалюють цитати харківського міського голови Геннадія Кернеса та його заступниці Світлани Горбунової-Рубан. Вони стосувалися питання відкриття метро, статті на цю тему присутні в усіх аналізованих ЗМІ. 

  

Status Quo

Попри популістський характер висловлювань мера Харкова загальний тон подання матеріалів в усіх ЗМІ був максимально нейтральний. Журналісти констатували звернення очільників міста, але не оцінювали їх. Це, до речі, стосувалося всіх статей, присвячених виходу з карантину: 100% з них інформують читачів без нагнітання ситуації чи ейфорії з приводу пром’якшення обмежувальних заходів.  

Загалом було 10 матеріалів, де спікерами були представники місцевої влади (17,5%). Серед спікерів, що інформують про вихід з карантину, не було зазвичай найактивнішого спікера – очільника Харківської області Олексія Кучера. Як "джерело інформації" він виступає в статтях про коронавірус та карантин.

Те саме стосується й матеріалів, у яких спікерами виступають пересічні громадяни. Тут також топовою є тема роботи громадського транспорту, зокрема метро, під час карантину та після його пом’якшення, як, наприклад, у матеріалі "Кернеса просят открыть метро и междугородние перевозки и обещают носить маски с перчатками" (Kharkiv.Today) або в статті АТН

Вихід з карантину пов’язаний також з відкриттям кав’ярень і ТРЦ. Спікерами в таких матеріалах є представники бізнесу: ресторатори. керівники ТРЦ (загалом дев'ять новин). На жаль, тут не обійшлося без джинси: новина про відновлення роботи одного с ТРЦ з’явилася одразу на трьох сайтах Status Quo, "Город Х" і 057.ua.

Загалом харківські журналісти в травні писали про коронавірус менше й спокійніше, ніж попереднього місяця (у квітні, нагадаємо, було аж 46,6% статей про COVID-19). З’явилися аналітичні матеріали, огляди, а місцеві політики й активісти жодного разу не ставали джерелами контенту.

*Моніторинг проводився з 11 до 15 травня 2020 року включно. Аналізувалися всі новини в новинних стрічках п’яти найпопулярніших харківських ЗМІ: "Город Х", Status QuoKharkiv.Today057.uaАТН. Його мета – визначити кількість та якість новин про вихід із карантину, проаналізувати спікерів, які фігурують у таких новинах, а також тональність новин про вихід із карантину в регіональних онлайн-медіа.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.  

Liked the article?
Help us be even more cool!