ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вибори без вибору: російська влада провела "вибори" у двох селах на Харківщині

Запрошення на вибори окупантів. Фото – Рух “Жовта стрічка”
Запрошення на вибори окупантів. Фото – Рух “Жовта стрічка”

У демократичних країнах під поняттям “вибори” прийнято уявляти процес, у якому нація демонструє волевиявлення в тому, хто має керувати державою. Втім, Росія під це поняття не підпадає, і в березні весь світ знову спостерігав профанацію під назвою “вибори президента Росії”. Вона сягнула і окупованих територій Харківщини, яку внесли до списку територій, на яких розташовувалися виборчі дільниці. 

Регіональна представниця ІМІ в Харківській області дослідила російські медіа, соціальні мережі та телеграм-канали й дізналась, як пройшли так звані вибори на окупованих територіях Харківської області. 

Під час наступальної операції Збройних сил України восени 2022 року було деокуповано більшу частину Харківської області, але 29 населених пунктів все ще залишаються під контролем РФ. Непідконтрольні Україні території не стали винятком, і 15–17 березня там відбувалися так звані президентські вибори окупаційної влади з чотирма претендентами.

Всього на окупованих територіях Харківщини працювало дві виборчих дільниці, але активніше проводилося виїзне голосування, під час якого комісії їздили “важкодоступними районами” регіону. Перша дільниця була в селі Берестове в Куп’янському районі Дворічанської селищної громади. Село перебуває в окупації з 24 лютого 2024 року. Друга дільниця розташовувалась у селі Гракове Куп’янського району, яке також окуповано із самого початку повномасштабного вторгнення. В обох селах до початку лютого 2024 року мешкало трохи більш ніж 500 людей, наразі підрахувати там кількість населення неможливо.

Росіяни заявляють у телеграм-каналах і вконтакті, що так звані вибори на окупованих територіях є “святом повернення територій” й ці виїзні комісії існували лише тому, що залишки тих 500 людей, які жили в Граковому і Берестовому, писали листи із закликом провести голосування. Мешканці, які залишилися на цих територіях, отримали російські паспорти. Для українців, які заїхали на територію РФ, було опубліковано списки виборчих дільниць на території Росії. Файл з адресами, телефонами й номерами дільниць можна знайти на телеграм-каналі “ВЦА” в Харківській області. 

Znimok ekrana 2024 03 20 o 21.22.43

Скриншот з телеграм-каналу “ВЦА”. Список виборчих дільниць з російських телеграм-каналів

У Граковому “незалежним наглядачем” був депутат російської держдуми Артем Туров, який заявив, що це “великий крок до возз'єднання історичних земель і ці вибори – знак довіри до Росії”. На іншій дільниці спостерігачів не було. 

Znimok ekrana 2024 03 20 o 21.38.38

Скриншот з Readovka у вконтакті. Інтерв'ю спостерігача з Госдуми

На відео в РІА Новості й телеграм-канал “ВЦА” показали, як голосування проходило у виїзних комісіях. Усі обличчя приховані, але всюди можна побачити російські прапори, паспорти й російські герби. Загальні наративи такі: возз’єднання з Росією-матушкою, важливий день для Харківського регіону і Росії. “Голова ВЦА” Ганчев на своєму телеграм-каналі заявляв, що “всім росіянам належить зробити дуже відповідальний вибір цими днями. Ми з вами визначаємо лідера, від якого залежатиме майбутнє нашої Родини”. Також у соцмережах писали про те, що “це обов’язок росіян – провести вибори на територіях Харківської області, тому що це громадянський обов’язок кожного”. 

Znimok ekrana 2024 03 22 o 19.50.23

Скриншот з телеграм-каналу “голови ВЦА” “Говорить Ганчев”. Загальні наративи й перебіг так званих виборів на окупованих територіях

Znimok ekrana 2024 03 20 o 21.11.18

Скриншот “Харківська ВЦА. Новини”. Перебіг голосування на окупованих територіях

hanchiev u Hrakovo

Фото з телеграм-каналу “Говорить Ганчев”. Голова так званої ВЦА в Харківської області Ганчев у Граковому

Znimok ekrana 2024 03 20 o 21.09.49

Скриншот РІА Новості. Перебіг “виборів” на окупованій Харківщині

Російські ЗМІ повідомляють, що явка на виборах-2024 на окупованих територіях становила 50–75%. Окупаційна влада ж заявляє, що 97,43% харківців “проголосувало” за чинного президента Росії Путіна як на території Росії, так і безпосередньо на тимчасово окупованих територіях Харківської області. 

Znimok ekrana 2024 03 25 o 14.37.57

Скриншот РІА Новості. Явка виборців, за опитуваннями РІА Новості

Інститут масової інформації не визнає таких виборів ані легітимними, ані демократичними й засуджує дії російської влади на тимчасово окупованих територіях. 

Громадянська мережа “Опора” опублікувала свою заяву з приводу проведення РФ виборів на тимчасово окупованих територіях України. В ній ідеться про невизнання результатів недемократичних “виборів президента Росії”, невизнання повноважень самопроголошеного глави держави, про те, що Росія не є виборчою демократією, її лідера слід визнавати диктатором і  на окупованих територіях України процес ніхто не визнає. Окремо представники ГО “Опора” зазначають, що такі вибори самі по собі є дискредитацією інституту демократії. 

Також 14 березня Верховна Рада України ухвалила постанову, в якій закликала світову спільноту засудити так звані вибори РФ на території України. В цьому документі виділено п'ять пунктів: 
 – засудити дії Російської Федерації з організації та проведення так званих президентських виборів на тимчасово окупованій території України;
– протидіяти спробам Російської Федерації залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації так званих президентських виборів на тимчасово окупованій території України;
– посилити санкційний тиск на Російську Федерацію та застосувати або посилити персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) стосовно посадових осіб і громадян Російської Федерації, причетних до організації та проведення незаконних “президентських виборів” на тимчасово окупованій території України;
 – консолідувати зусилля всіх партнерів України для збільшення допомоги Силам безпеки та оборони України шляхом надання необхідної військової допомоги для посилення її оборонних спроможностей та сприяння відновленню територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаного державного кордону;
 – взяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського (Української формули миру) та в установчому Глобальному саміті миру.

Юлія Напольська, регіональна представниця ІМІ в Харківській області

Liked the article?
Help us be even more cool!