ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Вісники коронавірусу": хто доносить інформацію в Донецькій області?

Головними спікерами з теми коронавірусу обласних та міських онлайн-ЗМІ Донецької області були регіональні посадовці, а єдиним замовником джинси – корпорація "Метінвест". Такі результати моніторингу ІМІ із 6 до 10 квітня 2020 року включно.

Досліджувалися спікери в новинах про коронавірус та все, що з ним пов’язане, – звіти про динаміку захворюваності, рівень обладнання медичних закладів і захист медиків, діагностика та карантинні заходи, а також ті, хто піарився на цій тематиці. 

Моніторились усі новини зі стрічок сайтів 0629, mrpl.city (Маріуполь), karachun (Слов’янськ), "Восточный проект" (Краматорськ), "Новости Донбасса" (Донеччина). До складу моніторингу не входили авторські колонки, блоги, офіційні анонси концертів, пресконференцій, відімкнення води чи світла тощо. Усього було проаналізовано 481 новину. 

Головними носіями меседжу від державної влади був Прем'єр-міністр Шмигаль та головний санітарний лікар Ляшко. Водночас українських політиків як спікерів у регіональних новинах Донецької області щодо тематики коронавірусу було 8,3%. Місцеві діячі (громадські активісти, волонтери) виступали спікерами в  6% новин. Усього у 2,3% новин спікерами були представники бізнесу і підприємництва та, з таким самим відсотком, медичні працівники. Вчені, медики, іноземні експерти та представники влади різних країн, зокрема Данії, Австрії, Білорусі, у ролі спікерів були в 3,7% новин про коронавірус.

Найчастіше заяви про коронавірус робили представники місцевої та обласної влади, зокрема заступники міського голови й очільники відповідних департаментів та управлінь. Від області публічно доносили інформацію представник департаменту ОЗ Олександр Педенко та голова обласної Донецької адміністрації Павло Кириленко. У Маріуполі це були заступниця міського голови Ксенія Сухова та Аркадій Мешков. Отже, спікери від міської та обласної влади були в кожній десятій новині про коронавірус. Вищеназвані спікери виступали як джерела офіційної інформації без ознак замовності або зайвого піару. У більшості статей на тему коронавірусної інфекції ЗМІ Донеччини не маніпулювали, а інформацію подавали чітко та за фактом, окрім деяких випадків замовних матеріалів. 

Варто зауважити, що сайт "Новости Донбасса" (novosti.dn.ua) єдиний з усіх активно інформував мешканців області про справи з коронавірусом на окупованих територіях: таких новин було 23 із 67 на цю тему на зазначеному сайті, або 34% новин на сайті та майже 5% з загальної кількості новин про вірус на Донеччині. 

Джинса на mrpl.city "forever and ever"

Джинсували лише на одному з п'ятьох сайтів, зокрема на "Маріуполь.Сіті". Так, матеріали з ознаками замовності про заслуги корпорації Ріната Ахметова "Метінвест" зустрілись у шести випадках. І все це в найкращих традиціях агітаційних листівок: "Коллективы мариупольских активов Группы "Метинвест" подтверждают, что соблюдение всего комплекса мер и медицинских рекомендаций значительно снижает риск инфицирования коронавирусом. Сотрудники моют и дезинфицируют руки, минимизируют контакты и применяют средства индивидуальной защиты, оригинально приветствуют друг друга без рукопожатий… Заучены наизусть правила мытья рук…" Варто зазначити, що тексти джинсових новин оригінальністю не вирізняються. Ще в одному замовному матеріалі засвітився Вадим Новинський, а разом з ним і міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. Матеріалів з ознаками замовності на "Маріуполь.Сіті" було мало не 5% з усіх новин про вірус на сайті. І лише 1,4% на всю кількість новин, що підпали під моніторинг.

Залякували та спричиняли почуття тривоги 

У негативному сенсі відзначились і журналісти слов'янського сайту "Карачун". Вони підігрівали питання коронавірусу гарячими темами на кшталт новин з Парижа  – "Проститутки Франции обратились к Макрону за помощью во время карантина", чомусь вирішивши, що ця тема має бути в стрічці новин міста Слов'янська. 

Зафіксовано на цьому сайті й один випадок маніпуляції, коли інформаційне послання заголовка не збігається з інформацією в самій новині: "На Филиппинах начали расстреливать людей за нарушение карантина по коронавирусу", хоча насправді чоловік у новині напав на поліціянтів з косою, тому ті були вимушені були застосувати вогнепальну зброю.

Окрім того, на сайті "Карачун" (м. Слов'янськ) нагнітали в заголовках, виносячи найгострішу інформацію –  "Украину ждет тяжелый сценарий COVID-19: заразятся 80% населения" або "Ученые выяснили, у кого из людей минимальные шансы против коронавируса": у назві зазначено саме мінімальні шанси, як у приказці про напівповну або напівпорожню склянку.

Слід відзначити, що саме тема коронавірусу залишається першою для 51% новин Донеччини. А в березні на Донеччині ця частка становила 31%. Так збіглося, що їх за тиждень моніторингу і в березні й у квітні було 481 з різною кількістю новин за сайтами. 

Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ в Донецькій області (неокуповані території)

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!