ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вінницьким медіа майже не цікаві новини з ТОТ

Сорок відсотків вінницьких новин – про війну. Водночас окремі вінницькі медіа не гребують називати громадян України ухилянтами. А на одному із сайтів узагалі розмістили джинсу під виглядом допомоги для військових. 

Такі результати моніторингу новин про війну на вінницьких онлайн-медіа: "20 хвилин", Вінниця.Інфо, "33 канал", "Віта", "Місто над Бугом". Із 6 до 10 травня на сайтах вийшло 492 новинних повідомлення (аналітика, розслідування, реклама, анонси культурних заходів не враховувались), з яких 201 публікація стосувалася теми війни. Найбільше, 24% публікацій, або 48 матеріалів, – новини про перебіг бойових дій, інформація про загиблих військових. На другому місці – соціальні наслідки війни. Сюди потрапили повідомлення про обстріли та руйнування цивільної інфраструктури (зокрема, ліквідація наслідків), відключення світла, водопостачання, опалення. Цій тематиці присвячено 20 матеріалів (або 10% кількості новин про війну). Гуманітарній допомозі та міжнародній підтримці присвячено 18 публікацій, а роботі волонтерів – 13 (9% та 6,5% відповідно). Темі мобілізації присвячено 11 публікацій. Всього чотири публікації були новинами з ТОТ (і тільки в "33 каналі"). Взагалі поза увагою вінницьких медіа залишилися теми цивільних жертв війни. Також на сайтах не було жодної інформації про повітряні тривоги – таку інформацію вінницькі медіа розміщують регулярно в соцмережах.

 

Вінниця.Інфо та "Місто над Бугом" – інформативність без претензій

Третину, 25 із 75, публікацій ресурсу "Вінниця.Інфо" становлять новини про війну. Найбільше з них – про втрати серед вінничан-Героїв та про перебіг бойових дій. По дві новини присвячено соціальним наслідкам війни та гуманітарній допомозі. Одна – про ВПО. За період моніторингу на сайті розмістили матеріал під назвою "Військовослужбовці ТЦК Вінницької області вирушили на фронт". У редакційному матеріалі в контексті новини про те, що військовослужбовці ТЦК вирушають служити в зону бойових дій, журналісти намагаються відбити інформаційну атаку на представників "військкоматів": "Численні публікації "Здорові бугаї сидять в теплі", "працівники ТЦК не воювали" – та інші російські наративи, які поширюються в телеграм-каналах, спільнотах соціальних мереж. Саме через них зараз виник цілий новий "жанр" – булінг ТЦК. Є навіть блогери, які спеціалізуються на конфліктах із працівниками ТЦК та інструктують інших, як це робити. Варто усвідомлювати, що більшість інформаційних вкидів на тему діяльності ТЦК і СП так чи інакше стосуються країни-агресора. Від дискредитації ТЦК та зриву мобілізаційної кампанії виграє лише ворог, який намагається знищити українців і захопити Україну".
На сайті вінницької міської комунальної радіокомпанії "Місто над Бугом" із 49 повідомлень лише 11, або 22% публікацій, стосувалися війни. Здебільшого на сайті матеріали стосувалися життя міста та області. Дві новини – гуманітарної та міжнародної допомоги, ще дві – діяльності волонтерів, одна новина – про втрати серед вінничан-військовослужбовців.

 

"Віта": у Вінниці стабільність і мир

На сайті міського комунального телеканалу "Віта" зі 129 публікацій тематиці війні присвячено 49, або 38%, матеріалів. Найбільше їх – про перебіг бойових дій та втрати серед вінничан-військовослужбовців, соцнаслідки війни та роботу волонтерів.

Втім, на сайті за період моніторингу вийшло чимало ексклюзивних матеріалів про тих, хто наближає Перемогу. Наприклад, історія про сапера-кінолога ДСНС Євгена Шолудька і його чотирилапого помічника Альфа або матеріал про очільника вінницького "Сервісного офісу у справах ветеранів" полковника Михайла Кузнецова. Також на сайті комунального телеканалу опублікували матеріал про розроблення Програми розвитку безбар'єрного простору Вінницької громади на 2024–2027 роки, що для вінницьких медіа є нетиповою темою: про інклюзію зазвичай публікацій небагато.

Водночас мовою ненависті, як мінімум використанням слова "ухилянт", сайт "Віти" все ж услався. "У Могилів-Подільському затримали чоловіка за організацію незаконної переправи ухилянта", – безпосередньо в заголовку заявили журналісти "Віти". 

Скриншот сайту МКП-ІТА "Віта"

Причому в іншому матеріалі, де йшлося про те, як "чоловік переодягнувся в жінку, аби втекти з України", слово "ухилянт" не вживалось. А ось у "нагадалці" в матеріалі про те, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт про посилення відповідальності за військові правопорушення – знову про "ухилянтів".

Скриншот сайту МКП-ІТА "Віта"

 

"33 канал" – стабільно жовтий

У гонитві за хайпом та намаганні зробити заголовок якомога клікабельнішим "33 канал" став лідером серед досліджуваних медіа. Три новини з-поміж тих, що потрапили до моніторингу, містять мову ворожнечі. Тут і протиставлення однієї соціальної групи іншій, як-от у матеріалі "Заброньовані нардепи збільшили штрафи для ухилянтів від мобілізації". І новина про те, що "31-річний ухилянт із Сумщини незаконно переплив річку Західний Буг на Волині та потрапив до Польщі".

На сайті "33 каналу" також розмістили матеріал про "військкоматівців", які вирушили на передову. Але заголовок матеріалу просто взірець жовтизни та розпалювання ворожнечі: "Ухилянти" з ТЦК та СП Вінниччини". Цікаво, що в матеріалах Вінниця.Інфо та "33 каналу" фрази різні, проте меседжі та навіть скриншоти однакові. З інших матеріалів, де заради хайпу редакція вдалася до маніпуляцій, які можуть погіршити ставлення населення до ЗСУ, можна виділити матеріал під назвою "ТКЦ ловлять хворих і працівників оборонних підприємств", а також "у ТЦК помер мобілізований: родичі вважають, що його могли побити".

 
 
 
Скриншоти сайту "33 канал"

А редакційні коментарі до новин у "33 каналі" – то окреме задоволення. Як-от до новини про те, що "в Тисі виявлено відразу 6 тіл потонулих чоловіків", редакція додає: "Це треба було так боятись війни, щоб так безславно вмерти?" Ні-ні, це жодним чином не розпалювання ворожнечі до таких самих громадян України, це виключно патріотична позиція (сарказм).

Скриншот сайту "33 канал"

"33 канал", який роками позиціював себе як світоч незалежної журналістики, цього разу переплюнув в оспівуванні міської влади навіть комунальні медіа. Якщо в останніх не спостерігалося матеріалів з одами міській владі, то на "33 каналі" вони є: "Черговий внесок у перемогу: на квітневій сесії Вінницької міської ради виділили ще 21 млн грн на зміцнення обороноздатності країни".

І дещиця трешу. Заголовок "Педофіл-режисер став героєм" виявився "новиною" з одного абзацу: "Колишнього режисера "Єралаша", засудженого за зґвалтування 13-річного хлопчика, нагородили медаллю за "СВО" і звільнили від покарання. Педофіл вирушив на фронт у 2023 році". Це максимум пост у соцмережі. Та й то в ранньому твіттері.

Скриншот сайту "33 канал"

Але в редакції "33 каналу" точно знають, що Україна переможе. Чому і звідки? Очевидно ж – бо "у давньому пророцтві є слова про перемогу України". І підтвердженням є текст, що "ще сто років тому старець Ігнатій з Афона розповів, що українська держава розпочне запеклу боротьбу за свою свободу та здобуде перемогу над агресором". Кому сказав це "старець Ігнатій", у якому стані та за яких умов – невідомо. Та й чи потрібні такі дрібниці?

Загалом зі 150 новин "33 каналу", понад половину, 76, присвячено війні. Щоправда, 33 з них зараховано до категорії "інше" – це повідомлення про міжнародні події, виступи, заяви, які пов’язані з війною в Україні. Проте "33 канал" став єдиним медіа, яке писало про новини з тимчасово окупованих територій. Це були повідомлення про влучання по військових об’єктах росіян на окупованих українських територіях, а також інформація про посилення мобілізації на ТОТ.

 

"20 хвилин": внутрішня джинса

З 89 новин на сайті "20 хвилин" 40, або 46,5%, пов’язані з війною. З них 18 – про перебіг бойових дій чи інформування про загиблих героїв-вінничан, шість – про соціальні наслідки війни, чотири – про роботу волонтерів.

Але попри те, що на сайті "20 хвилин" раніше не помічалася джинса (не неналежно маркована реклама, а саме джинса), цього разу під час моніторингу ми виявили досить цікавий матеріал. Він має назву "Відпочинок на природі найкраща реабілітація". Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування". Першу частину публікації присвячено вінницькому підприємству "Ортопедсервісцентр" – центру протезування та реабілітації з виготовлення мобільних протезів. Друга – про те, як військові, які проходять лікування і реабілітацію в Ортопедсервісцентрі, відпочивають у заміському комплексі "Кльове місце". Причому на слова власника закладу та про те, як гостинно один з низки заміських комплексів приймає військових, виділено не менше місця, ніж на інформацію про центр протезування. Але цьому є просте і логічне пояснення: власник закладу є журналістом видання "20 хвилин" Віталієм Павловським. Що цікаво, навіть "нікнейм" на сайті в Павловського – klevoemesto, тобто "кльове місце".

Загалом, вінницькі сайти намагаються подавати лише ключові повідомлення про події на фронті. Окрім "33 каналу", видання перепощує і новини про поточні події на фронті, і міжнародні новини, і новини з ТОТ. Акцент більшість вінницьких медіа робить на загиблих Героях, на земляках, що проходять службу, та на гуманітарних наслідках війни – відключеннях світла, руйнуванні інфраструктури. Чимало інформації про збори на потреби бригад та батальйонів ЗСУ медіа розміщують на сторінках у соціальних мережах, на сайтах видань такої інформації зовсім небагато. Комунальні медіа ж намагаються чимдуж заспокоїти свою аудиторію повідомленнями, що все в місті стабільно та контрольовано.

 
Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області
Liked the article?
Help us be even more cool!