ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна та відкритість: чи надає доступ до інформації регіональна влада Донеччини

 

Ми перевірили рівень відкритості Донецької ОВА, надіславши запит про зарплатню керівника адміністрації і його першого заступника. Також ми надіслали подібні запити до легітимної мерії окупованого Маріуполя, міських рад Краматорська та міста Слов’янська.

У результаті Донецька ОВА на запит не відповіла. Втім, журналісти про роботу Донецької військової адміністрації говорять позитивно. Максим Бондарєв, оглядач, журналіст сайту svoi.city, до того, як піти в онлайн-ЗМІ, не один рік працював на Суспільному ТБ Донеччини. Максим оцінює роботу Донецької ОВА виключно позитивно: 

"Офіційний запит на ОВА подавали давно. Можливо, це пов'язане з тим, що більшість питань вдається вирішити телефоном чи месенджерами. Варто розуміти специфіку нашої роботи. Вона зводиться до інтерв'ю чи запису коментарів. А це можна зробити онлайн. В ОВА дуже добре працює відділ комунікації. Його керівниця Тетяна Ігнатченко швидко допомагає у вирішенні різних питань, оминаючи бюрократичні процедури".

Адміністрації окупованих міст релоковані й працюють на підконтрольній українській владі території. Більша частина представників регіональної влади Донеччини перебуває в Краматорську, і окремо міський голова Маріуполя Вадим Бойченко – у Запоріжжі та Дніпрі.

“Щодо відкритості місцевої влади можу сказати, що все дуже залежить від міської ради та її керівництва. Найбільш закритою вважатиму Бахмутську. Її працівники ігнорують сучасні методи спілкування з журналістами, пропонують особисто приїхати та поспілкуватися з керівництвом (начальник Бахмутської міської військової адміністрації Олексій Рева. – Прим.). З початку війни мера (Олексія Реву. – Прим.) так і не вдалося витягнути на розмову. Інші міські ради діють ситуативно. Слов'янський голова (міський голова Слов'янська Вадим Лях. – Прим.) завжди відповідає на звернення, краматорський відправляє до обласної військової адміністрації і з моменту запровадження Військових Адміністрацій не коментує онлайн, але офлайн готовий зустрічатись. Святогірський голова (начальник Святогірської міської військової адміністрації Володимир Рибалкін. – Прим.) також завжди радий допомогти і поспілкуватись, якщо в нього є час. Часів-ярський теж готовий спілкуватися з журналістами, якщо в нього в громаді спокійно, що буває не часто. Маріупольський голова Вадим Бойченко, на мій погляд, дуже вибірково ставиться до журналістів та телеканалів, яким давати коментарі. Однак завжди є депутати міської ради, які охоче готові поділитись інформацією. Загалом негативного досвіду комунікації з міськими радами я не маю”, – розповів журналіст.

Ще одна журналістка онлайн-ЗМІ novosti.dn.ua Юлія Діденко каже, що з офіційними запитами протягом останніх місяців журналісти сайту novosti.dn.ua не працювали, але отримати відеокоментарі чи домовитися про невеликі інтерв'ю з міським Олександром Гончаренком, головою Краматорська, його заступниками чи навіть представниками пресслужби, виявилося складно. 

“Через те що найбільше місто з тих, які залишаються під контролем України, не були захоплені РФ, – це Краматорськ і там у нас працюють наші журналісти, то найчастіше стикаємося з місцевою владою саме цього міста, а також Слов'янськаНайчастіше посадовці відмовляються від коментарів, посилаючись на зайнятість. Комунікація з міською владою Слов'янська налагоджена адекватно. Також досить відкрито, на мій погляд, поводить себе призначений минулого року голова військової адміністрації деокупованого Святогірська,” – ділиться досвідом Юлія Діденко.

До речі, різниці між журналістами та громадянами в надсиланні запитів немає, протягом п'яти днів офіційні представники мають дати відповідь. Востаннє до ОДА з інформзапитом Наталя Шайхутдінова, голова ГО “Центр соціально-культурного розвитку” (м. Маріуполь), зверталася доволі давно на прохання інших маріупольських активістів. 

“До міськради Маріуполя зверталася від імені ГО ще у 2020–2021 році з приводу того, що корекційним педагогам в освітніх закладах перестали платити. Паралельно такі ж листи писала на ОДА (голова Павло Кириленко). ОДА відповідала вчасно і розлого. Міськрада відповідала довго. Постійно відбріхувалися. На запити точних відповідей не давали, все розпливчасто. Цифри постійно не збігалися з цифрами ОДА. Врешті-решт, я зробила депутатське звернення на Марію Іонову з “ЄС”. Було проведено депутатське розслідування. Мер Вадим Бойченко разом зі своєю командою отримав “стусанів” з Києва і з ОДА. Але питання вирішилося виключно в тому закладі, де я працювала, педагогам з інших закладів так і не платили. Висновок: щодо ОДА – позитивно, щодо міської ради – негативно”.

Наталія Шайхутдінова цього разу надсилала запит щодо зарплатні мера та його першого заступника на адресу Маріупольської міської ради. Відповідь надійшла вчасно.

Журналіст Максим Бондарєв назвав відповідь маріупольської влади “відпискою”, адже у відповіді на запит не вказано, скільки саме заробив мер за вказаний період. 

“Адже там ще премії і так далі. А нам дали просто загальну інфу, що заробляє 40 тисяч гривень, і все”,  – пояснює Максим Бондарєв.

Так само вчасно і так само без нюансів відповіли журналісту Максиму Бондарєву в Краматорській міській військовій адміністрації. Від адміністрації міста Святогірська відповіді на інформзапит не находило. 

Ірина Читно, журналістка з Маріуполя, зараз працює на сайті v-variant.com.ua. Розповідає свої враження від спілкування з міською радою Маріуполя. Передісторія її запиту пов’язана з повномасштабним вторгненням:

“Навесні 2022-го з колишнім стажистом багато говорили про втрати Маріуполя, чи можливо було їм запобігти. В оточеному Маріуполі люди постійно чекали на евакуацію. Я пам’ятаю колони людей, що йшли пішки вулицею Куїнджі з дітьми, батьками, собаками, а потім ішли назад. Але також пам’ятаю, як за три тижні до вторгнення особисто телефонувала в Житло-центр, свій “жек” і спитала, чи знають вони щось про бомбосховище в нашому домі, чи перевіряли, чи можуть повісити якийсь папірець з інформацією. На що мені відповіли: “Распоряжения сверху не было, чтобы не создавать панику”. Говорили зі мною трохи глузливо: “Девушка, не волнуйтесь, все будет нормально”. 

У квітні 2022-го журналісти v-variant.com.ua вирішили розібратися, хто і за що відповідає в темі цивільного захисту. Також дізнатися про план евакуації населення, про перелік евакуйованих культурних цінностей, про заходи цивільного захисту протягом року, що передував війні. 

З’ясувалося, що повноваження організації та проведення евакуації населення мають усі рівні влади – і місцевий, і обласний. І вже в липні 2022-го надіслали запити до ОВА і до Маріупольської міської ради на стару адресу пресслужби, яка досі була вказана на сайті. ОДА відповіла, маріупольська рада – ні. 

Журналістка Ірина Читно говорить про вибіркове ставлення до журналістів від Маріупольської міської ради.

“В ОВА відповіли на третину питань, мотивуючи тим, що вони не є розпорядником інформації. Втім, після повторного запиту з роз’ясненням відповідь надали більш розгорнуто і скерували запит на маріупольську раду. Тобто маріупольська рада своєю чергою отримала другий запит і вже від ОВА. За моїм досвідом, обласний та державний рівень завжди відповідають на запити. З Маріупольської міської ради ще до війни треба було витягати відповіді через суд”, – резюмує Іра Читно, журналістка сайту v-variant.com.ua. 

В коментарі представниці ІМІ в Донецькій області на тему доступності до публічної інформації голова пресслужби Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко підтвердила, що завжди на зв’язку в месенджерах. І що стосовно будь-якої інформації краще звертатися до неї безпосередньо, зауваживши, що і обидві поштові електронні адреси на сайті ДонОВА теж актуальні – це [email protected][email protected]

Тетяна Ігнатченко додала в розмові, що намагається обходити бюрократичні моменти, якщо це можливо. А із запитами доводиться працювати у випадках “об'ємних питань”. Коли є потреба в зборі довідок, або є потреба запросити й долучити інших людей, або "додаткові структури”.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!