ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна та кримінал – головні теми черкаських онлайн-ЗМІ

Третина новин черкаських онлайн-медіа – публікації про аварії, надзвичайні ситуації і злочини. Друга за частотою тема – війна. Водночас новин про пандемію коронавірусу в стрічках видань менш ніж 3%, а про екологію і про права людини – менш ніж 1%. 

Такі дані серпневого моніторингу Інституту масової інформації, завданням якого було дослідити тематику новин регіональних онлайн-медіа. До уваги взято всі новини зі стрічок сайтів 18000, "Прочерк", Zmi.ck.ua, "Провсе" та "Вичерпно" з 8 до 12 серпня включно. Видання за цей період опублікували 526 матеріалів. Зокрема, у стрічці "Прочерку" з’явилася 121 новина, "Вичерпно" – 113, "Провсе" – 109, Zmi.ck.ua – 99, і 84 публікації з’явилось у стрічці видання 18000.  

Найчастіше в стрічках черкаських онлайн-медіа можна прочитати новини про надзвичайні ситуації та кримінал. В означений період таких публікацій було 34%. 27 таких публікацій було в стрічці сайту 18000, 32 – на "Провсе", 36 – на Zmi.ck.ua, 41 – на "Вичерпно" і 45 – на "Прочерку". 

Скриншот фрагмента новинної стрічки сайту "Провсе"

Джерелами абсолютної більшості таких новин є повідомлення і релізи пресслужб поліції, медиків, надзвичайників чи прокуратури. Слід зазначити, що саме ця тематика завжди займає суттєву частину стрічок медіа. Це, зокрема, показував моніторинг у листопаді 2020 року, коли кримінал та надзвичайні ситуації також лідирували серед інших тем з показником 33%. 

Власне, це й не дивно, адже дослідження джерел новин для черкаських медіа у 2019, а потім і у 2020 році показали, що половина всіх використаних сайтами джерел – повідомлення пресслужб, переважно саме поліції, прокуратури та ДСНС. Це новини про пожежі, затримання, аварії, якими часто, по суті, наповнюють стрічку буквально до конкретної кількості публікацій на день, що, звичайно, створює певне викривлення загальної інформаційної картини. Нерідко такі публікації мають досить низьке корисне інформаційне навантаження для читача. До прикладу, йдеться про такі повідомлення, як "На Уманщині викрили жінку, яка зберігала метадон" у стрічці "Прочерку", "На Черкащині згоріло 80 тонн сіна" у стрічці "Вичерпно", "У Каневі впіймали чоловіка, який виловив риби на понад 263 тисячі гривень" на "Провсе", "У Звенигородці водій “москвича” протаранив паркан" на 18000 або ж "У Черкасах патрульні виявили двох водіїв з ознаками сп’яніння" на Змі.ck.ua.

Разом з тим слід зазначити, що в новинах цієї тематики побільшало повідомлень, опосередковано пов’язаних з війною. Наприклад, новина про викриття псевдоволонтера на 18000 чи новини про викриття т. зв. інтернет-пропагандистів на "Вичерпно" та на Змі.ck.ua. Крім того, усі сайти опублікували повідомлення пресслужби поліції Черкаської області про вручення повісток відвідувачам підпільного грального закладу в Черкасах. Усі сайти також писали про те, що із СІЗО в Черкасах випустили під заставу підозрюваного в колабораціонізмі колишнього керівника фракції ОПЗЖ в Черкаській міській раді. Зокрема, видання "Вичерпно" опублікувало репортаж із-під СІЗО. 

Новин про перебіг бойових дій, обстріли, жертви та втрати в стрічках черкаських онлайн-медіа  було 13%. Від 8 публікацій у стрічці "Прочерку" до 18 у стрічці "Вичерпно". Ще трохи більш ніж 4% новин про війну виділено в окрему категорію – матеріали про її наслідки, зокрема про ураження інфраструктури. Як приклад, публікація "Уламки ракет, збитих над Черкащиною, знищили деревообробне підприємство" на "Вичерпно" та на 18000

12% новин у стрічках – про активізм та волонтерські ініціативи. 17 таких було на "Провсе", 15 – на "Прочерку", 13 – на "Вичерпно", 11 – на 18000 і 9 – на Змі.ck.ua. Йдеться про такі новини, як "У Золотоноші 14-річна художниця продає свої картини та передає виручені кошти для ЗСУ" на "Провсе" та на 18000, "Священник ПЦУ зібрав гроші на машину для ЗСУ" на "Прочерку" або ж "20 тонн гуманітарної допомоги розвантажили черкаські спортсмени" на "Вичерпно"

Зазначимо, що в липні загальна частка новин про війну в стрічках черкаських медіа становила 26%. З них чверть – новини про волонтерські ініціативи, а ще чверть – про наші втрати. Частка ж новин про ушкодження інфраструктури в області становила 2% всіх новин про війну. 

Скриншот фрагмента новинної стрічки сайту "Прочерк"

10,6% загальної кількості опублікованих у моніторинговий період новин – місцеві соціальні новини. До прикладу, такі, як "У Черкасах оновлюють дорожню розмітку" на 18000, "Стало відомо, хто після конкурсу може очолити три черкаські школи" на "Провсе" або ж "У Черкасах показали оновлений макет історичного будинку з грифонами" на "Прочерку"

Політика в стрічках займала 6%. Черкаські медіа переважно публікували матеріали про місцеву політику різних рівнів. Зокрема, на "Провсе" з’явився матеріал "Черкаські мажоритарники – аутсайдери за кількістю поданих у воєнний час законопроектів", а видання 18000 повідомляло, що "Сергій Нагорняк пропонував не забороняти в Україні небезпечний азбест". 

Економічних та бізнесових новин у стрічках було 4%. Найбільше їх опублікували на "Прочерку" – 12. Тоді як лише по одному матеріалу на цю тему з’явилося на Zmi.ck.ua та "Вичерпно". Видання Zmi.ck.ua повідомляло, що "McDonald’s відновить роботу в Україні, але не всюди", а "Вичерпно" – про те, що "Черкащани сплатили понад 530 мільйонів ПДВ". На сайті 18000 був матеріал про те, що "WizzAir відновить рейси до Москви". Сайт "Провсе" інформував, що "Ціна на гречку вже перевищує 100 гривень, але фермери прогнозують здешевшання". На "Прочерку" ж серед інших був опублікований матеріал про те, що "Аграріїв Черкащини попереджують про можливу загрозу посівам сільгоспкультур лучного метелика", а також замітка про те, що "У Черкасах запрацював завод з виробництва захисних плівок для вікон і не тільки". 

Новин спорту в стрічках було 3%. До прикладу, декілька видань писали про кращого спортсмена місяця в Черкасах. Також у кількох стрічках з’явився матеріал про призера чемпіонату світу з параканое.

Частка новин на тему здоров’я становила трохи більш ніж 2%. Водночас 18000 та "Провсе" взагалі не публікували матеріалів цієї тематики у звітному періоді. Серед інших підтем тут лідирує пандемія коронавірусу, яка свого часу досить довго тримала першість у наповненні стрічок. Зокрема, у березні 2020-го стрічки на 23% складались із новин про цю недугу, у листопаді 2021-го – на 18%.  Нині ж це менш ніж десяток публікацій на п'яти медіа. Так, "Прочерк" повідомляв, що "На Черкащині зростає статистика захворюваності на коронавірус", а також наводив інформацію з брифінгу в ОВА про те, які вакцини нині доступні черкащанам. Змі.ck.ua наводив статистику, що "Із початку року на Черкащині зафіксовано майже 50 тисяч випадків захворюваності на COVID-19". Тобто хвороба не зникла, однак медіа спрямовують на неї дедалі менше уваги, зокрема і через те, що з’явилась інша провідна тема. 

Новин культури було 1,5%. Кілька видань написали про черкаську бандуристку, яка отримала відзнаки двох міжнародних конкурсів. На "Провсе" з’явився матеріал про черкаську вокалістку, що перемогла на всеукраїнському конкурсі, а "Вичерпно" серед іншого опублікувало замітку про художню виставку.

Новин на тему екології в стрічках було менш ніж 1%. Радіоекологічні дані обласного центру гідрометеорології оприлюднили "Прочерк" та Змі.ck.ua. Також менш ніж 1% було публікацій на тему прав людини. Прикладом є публікація на сайті "Прочерк" про те, як стати на чергу для отримання тимчасового житла. Понад 7% становила частка новин, які не потрапили до визначених моніторингом категорій. Серед них і прогнози погоди, анонси тощо. 

Скриншот фрагмента новинної стрічки сайту 18000

Також серед моніторингової добірки була і джинса. Три такі матеріали опублікувало видання Zmi.ck.ua. Йдеться про публікацію "Від МХП стартує конкурс соціальних ініціатив в умовах війни", де, зокрема, наявна іміджева інформація про благодійну діяльність агропромислової компанії. Публікацію "На Черкащині дітям у війну повертають дитинство", де йдеться про ту саму компанію та про депутата Черкаської  обласної ради. А також матеріал з інтерв’ю депутата Черкаської міської ради. 

Також ознаки замовності і т. зв. чорного піару містяться в матеріалі "Прочерку" "Гауляйтером України на випадок втечі Зеленського планував стати христинівчанин", де йдеться про одного з політиків державного рівня. Цікаво, що "Прочерк" публікує цей матеріал з посиланням видання "Україна молода", те, своєю чергою, посилається на ведучу телеканалу 1+1, яка в ефірі телемарафону говорила, нібито має таку "неофіційну інформацію". 

Окремо слід зазначити, що в моніторинговій добірці новин також були й спростування російських фейків. Усі видання публікували повідомлення голови Черкаської ОВА, де він буквально називає брехнею поширену окупантами інформацію про розміщення військових та озброєнь в одному з медичних закладів міста. 

Захар Колісніченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Черкаській області

Liked the article?
Help us be even more cool!