ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, підрив Каховської ГЕС, кримінал, "Машзавод" та медицина: головні теми в стрічках чернівецьких медіа

18.07.2023, 10:00
Альона Чорна

Головними в стрічках чернівецьких видань є теми війни, наслідки підриву Каховської ГЕС, кримінал, ДТП. Також висвітлюється життя міста, соціальні теми та історії людей. Завдяки фестивалю глядацького кіно "Миколайчук OPEN" містяни могли переглянути цікаві фільми та стежити за новинами культури,  яка в час війни є надзвичайно коштовним контентом. 

Такі дані про тематику новинного контенту свідчать результати тематичного огляду, проведеного 12–16 червня регіональною представницею Інституту масової інформації. Аналізували стрічки сайтів Молодий буковинець, БукІнфо, АСС та Чернівецький промінь

Теми війни й прощання з Героями 

Щодня чернівецькі видання інформують читачів про ситуацію на фронті та в містах, що постраждали від масованих атак російських загарбників. Зокрема, в ніч проти 13 червня російські війська випустили шість із 14 ракет по Кривому Рогу Дніпропетровської області. Йшлося також про трагедію на Сумщині, де окупанти розстріляли шістьох лісівників. 

Періодично в стрічці новин з’являються матеріали про контрнаступ та різні судження на цю тему. Як, наприклад, "Аналітики пояснили, що саме може уповільнити український контрнаступ – ISW" або ж "Головна битва ще попереду: агентство Reuters зібрало думки про контрнаступ ЗСУ".

Серед щоденних трагедій додають сили читачам матеріали про згуртованість та взаємодопомогу. Так, у матеріалі "Кожна машина – чиїсь врятовані життя": буковинський священник з дружиною відправили на фронт 27 автомобілів" йдеться про родину капелана, яка передала ЗСУ два автомобілі з власного гаража, а також машини, придбані за кошти благодійників. 

Щодня чернівецькі ЗМІ повідомляють трагічні звістки про загибель та поховання буковинців, які поклали своє життя за незалежність України. Не зникають новини про непоправні втрати та прощання з відважними Героями з трагічними заголовками:

  • "Буковина прощається із захисником, який загинув на війні"
  • "Мріяв дочекатися онуків": у боях загинув військовий з Буковини Василь Гончарюк"
  • "Обстріл градами: на війні загинув студент ЧНУ"
  • "На фронті загинув 30-річний Герой-захисник Дмитро Шевчук з села Кліводин Кіцманської ТГ"
  • "Сьогодні на Буковині попрощаються із військовим Василем Гончарюком"
  • "Сьогодні Буковина прощається з Героєм, який загинув на війні"
  • "Був дуже хоробрим. Що відомо про загиблого Героя Іллю Комарицю"
  • "Загинув рік тому, захищаючи Київ: на Буковині поховають військового Михайла Бодинчука"
  • "Восени мало виповнитися 22... У боях з окупантами загинув молодий буковинець Богдан Хлищенков"

Підрив Каховської ГЕС російськими терористами

Після підриву росіянами Каховської ГЕС новини про трагедію висвітлювалися в чернівецьких ЗМІ з максимальною оперативністю та покликаннями на першоджерела. Зі стрічок новин чернівчани дізнавалися, чим можна допомогти, хто організовує збір та куди нести все, що потрібно потерпілим. За кілька тижнів після теракту буковинці продовжують допомагати та підтримувати херсонців. Якби ми моніторили новини в перший тиждень після трагедії, то згуртованості й волонтерству варто було б присвятити окремий матеріал. 

За час моніторингу багато новин щодо підриву Каховської ГЕС стосувалися наслідків трагедії:  "Через підрив Каховської ГЕС підтопленими залишаються 37 населених пунктів",  "В Міноборони розповіли, як окупанти підірвали Каховську ГЕС", "Наслідки підриву ГЕС: найближчими днями забруднена вода досягне Румунії та Болгарії", "Мор риби на півдні країни: чи безпечно купувати на ринках Чернівців". 

Окремо варто звернути увагу на репортаж Максима Козменка Небезпека постійно чатує з повітря і з води. Як живе Херсон сьогодні. Фотокореспондент у своєму авторському матеріалі пише: "Херсон. Місто живе під постійними обстрілами. Вночі, вдень, прицільно, без розбору – окупанти щодня запускають ракети й ударні дрони по Херсону. Мешканці живуть в очікуванні небезпеки, яка може будь-коли і будь-де прилетіти з неба. А після 6 червня небезпека прийшла ще й з води". 

У своєму фоторепортажі Максим Козменко фільмує життя після трагедії та розповідає про найголовніші потреби постраждалих людей: "Волонтери з усіх куточків України звозять тисячі літрів чистої води, харчів, одежі, дитячого харчування, корму для тварин, гігієнічних засобів до Херсона. Люди з інших міст щиро хочуть допомогти, поділитися тим, що мають. Тому пункти роздачі допомоги в Херсоні щодня наповнюються новими речами, продуктами. Сьогодні люди вишикуються в черги за допомогою. А поки очікують на предмети першої необхідності, діляться новинами, думками, враженнями. І очікують на наступний підступний приліт від рашистів. Місто продовжує жити під постійними обстрілами".

Життя міста та області

Серед місцевих тем топовими за час моніторингу стали матеріали про ТОВ "Машзавод", який дев'ять місяців перебуває під санкціями. За цей час підприємство втратило понад 200 мільйонів гривень інвестицій та не може працювати й користуватися грошима, які надходять на банківські рахунки. Про це, зокрема, йдеться в матеріалі "Молодого буковинця" – "Завод доводять до банкрутства": директор "Машзаводу" розповів про критичну ситуацію на підприємстві”. Ситуація із санкціями та їхнім зняттям тягнеться ще з жовтня минулого року, тож не дивно, що тема привертає увагу всеукраїнських видань. Зокрема, вартим уваги є матеріал "Дзеркала тижня".

На сайті БукІнфо вийшли кілька публікацій на тему "Машзаводу". Зокрема, Завод доводять до банкрутства": генеральний директор "Машзаводу" Сідляр розповів про критичну ситуацію на підприємстві, бездіяльність Запаранюка і при чому тут Баканов.

Також ішлося про унікальну операцію, під час якої чернівецькі хірурги зробили пацієнту нову щелепу з його власного ребра. Продовжує медичну тему інтерв’ю з чернівчанином, якому у 2022 році трансплантували нирку на базі Чернівецької обласної лікарні.

Всі медіа написали про нового ректора Буковинського державного медуніверситету – Ігоря Геруша, з яким міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписав контракт на п'ять років.

До Дня донора ЗМІ висвітлювали тематичні заходи та розповідали про людей, які здають кров та рятують життя українців. Зокрема, 47 донорів крові стали лауреатами щорічної премії "ДонорUA Awards". Церемонія нагородження відбулася 11 червня в Radisson Blu Hotel на Подолі в Києві. Серед нагороджених – двоє Почесних донорів з Чернівецької області

Писали чернівецькі медійники й про облаштування укриттів у школах та 25 мільйонів гривень, які уряд виділив на ці роботи.  

Кримінал та ДТП 

Щодня в стрічках можна почитати багато новин, що стосуються тем криміналу та ДТП. Зазвичай вони мають багато переглядів та репостів у соцмережах.

З такої кримінальної хроніки за 12–16 червня ми дізналися про жінку, яка вкрала продуктів на 5 тисяч гривень; водія BMW, який зніс електроопору; патрульних, які влаштували погоню за очманілим водієм іномарки; іноземця, який втратив авто, бо перевозив 2500 пачок сигарет; п’яного за кермом, який хотів підкупити поліцейських під час комендантської години. 

Немало повідомлень і про ДТП, серед яких чимало смертельних.

Культурний пласт 

У червні, наскільки це можливо, ожило культурне життя Чернівців. Так, з 15 червня стартував міжнародний фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN

До Чернівців завітало багато митців, серед яких народна артистка України Ніна Матвієнкорежисер Ахтем Сеітаблаєв. Фестиваль почався 15 червня, оскільки це день народження Івана Миколайчука. За кілька днів глядачі мали можливість переглянути 53 кінокартини. Всі вони зняті 2022 року. Цікавим культурним заходом тижня стала лекція письменниці Іванни Стеф'юк про австрійський слід у культурі Буковини, про яку також писали місцеві онлайн-медіа.

Для покращення емоційного стану трапляються в чернівецьких новинних стрічках публікації зі світу природи. Так, читачі дізналися, що природоохоронці на Закарпатті запустили цілодобовий стрім із гнізда сови сипухи, а в селі Білівці розквітло найбільше в Україні лавандове поле.

Такими були головні теми в чернівецьких ЗМІ за час моніторингу. Загалом за зазначений тиждень не виявлено публікацій з неперевіреною інформацією чи сумнівними джерелами. Медіа оперативно висвітлюють події в області та Україні, водночас варто було внести в контент більше історій волонтерів та військовослужбовців. 

Альона Чорна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій  області

Liked the article?
Help us be even more cool!