ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, кримінал і політика – в трійці лідерів у місцевих новинах чернігівських медіа

08.12.2023, 11:36
Павло Пущенко

Новин про війну та її наслідки на Чернігівщині й надалі найбільше в місцевих медіа. Далі за кількістю йдуть повідомлення про кримінальні випадки та ДТП, а також новини про чернігівську політику, ЖКГ та соціальні проблеми. 

Найбільше уваги чернігівські медіа приділяють висвітленню місцевих новин. Новини національного і міжнародного масштабів у їхніх стрічках трапляються зрідка. 

У листопаді 2023 року ІМІ провів черговий моніторинг чернігівських онлайн-медіа щодо того, на які теми найчастіше писали чернігівські онлайн-медіа, а яких тем у стрічці новин найменше. Моніторинг проводився із 6 до 10 листопада 2023 року включно.

Дослідженням були охоплені п’ять найвідвідуваніших інтернет-ресурсів регіону: Город.CN, "Челайн", "Час Чернігівський", 0462.ua і "Високий Вал". Усього проаналізували 356 новин, з них 344, або 96,7%, – це новини Чернігівської області, 3% загальнонаціональних новин і ще 0,3% – новин з інших регіонів країни. Найбільше загальнонаціональних новин друкувало видання "Челайн" – майже 4% загальної кількості на цьому сайті. Міжнародні новини в цей період не потрапили на сайти місцевих видань.

Найбільша частина місцевих новин стосується теми війни та її наслідків – 31% загальної кількості. На другому місці новини, які стосуються кримінальної хроніки та ДТП, – 27%, а на третьому категорія, яка стосується місцевої політики, економіки, та соціальної проблематики, – 22% загальної кількості новин.

Про інші категорії новин писали набагато менше: культура і спорт – 5%, здоров’я і медицина – 4%, волонтерство – 3%, інші теми – 8% новин.

Війна і її наслідки

Тема війни продовжує посідати центральне місце в прикордонній області країни. Для всіх чернігівських медіа стали буденністю зведення про наслідки російських обстрілів прикордоння Чернігівщини. Майже щодня в онлайн-медіа публікуються звістки про поховання загиблих на фронті воїнів-земляків.

Цікавою публікацією на тему війни стало спростування фейку щодо нібито наступу російських військ з північного кордону: "Ідуть танки з боку Городні: фейк, який учора поширювали в Менській громаді".

Через те що в Мені вирішили з питань безпеки залишити на кілька днів усі заклади освіти працювати онлайн, жителі почали додумати різні версії та ширити фейки в соцмережах. Начальнику Корюківської РВА Івану Ващенку довелось інформувати, що змін у безпековій ситуації немає, а всі служби працюють штатно.

Тема відбудови інфраструктури, постраждалої в Чернігові після воєнних дій, є однією з центральних у цьому блоці. Наприклад, у матеріалі на сайті 0462.ua "Стало відомо, коли відкриються три пошкоджених магазини "АТБ" у Чернігові" розповідається про рішення компанії відновити три з чотирьох супермаркетів, які були пошкоджені чи зруйновані під час блокади й обстрілів Чернігова російськими військами.

Кримінальна хроніка

Традиційно багато повідомлень у місцевих ЗМІ займають кримінальні новини та ДТП, які повторюються в різних ЗМІ, оскільки передруковуються з повідомлень правоохоронних органів. Для окремих видань такі повідомлення становлять понад третину. Наприклад, на сайті "Високий Вал" за досліджуваний період із 40 новин 15 були про кримінальні випадки та ДТП. Натомість найменше публікують подібні новини на сайті "Час Чернігівський" – 14% загальної кількості новин.

Місцева політика, соціально-економічний розвиток

Такі новини – треті за чисельністю в стрічках місцевих видань. Окрім традиційного блоку про проблематику ЖКГ, політична складова займає багато місця в повідомленнях місцевих сайтів. Це пов’язане з політичним протистоянням у Чернігові між місцевим самоврядуванням на чолі з відстороненим через суд головою Владиславом Атрошенком та обласною і міською військовими адміністраціями. За тиждень, що потрапив під моніторинг, у місцевих медіа, зокрема, порушували й тему можливої участі начальника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського в майбутніх виборах.

Волонтерським ініціативам присвячено трохи більш ніж 3% матеріалів.

Крім повідомлень про волонтерську діяльність і збори для допомоги ЗСУ, в досліджуваний період видання "Час чернігівський" опублікувало матеріал про коміків з Чернігівщини, які знялися в серіалі про волонтерів. Прилучанин Артем Дамницький разом з уродженцем Остра Владом Кураном знялися в серіалі "Волонтери". Серіал створили на основі комедійного ютуб-проєкту "Волонтери про волонтерів".

Новини культури представлено на сайтах публікаціями про підготовку Чернігова до різдвяних свят і різноманітні ініціативи, які з цим пов’язані, для дітей.

Новини на тему медицини й здоров’я представлено переважно публікаціями щодо порад лікарів, як протистояти зимовим захворюванням чи як боротися з осінньою депресією. Також на кількох сайтах пройшла інформація про тяжкий випадок лептоспірозу, що виявили в жительки Менської громади на Чернігівщині.

Подібна тенденція лідерів тем місцевих новин зберігається в чернігівських медіа впродовж усього 2023 року. Так, за результатами дослідження ІМІ в липні 2023 року, трійка топтем у місцевих новинах також складалася з повідомлень про відновлення та відбудову області після деокупації, оперативних зведень про обстріли прикордоння Чернігівщини, інформації про загиблих на фронті захисників з області. Інший великий блок тем – це надзвичайні події (ДТП, погодні катаклізми) та кримінал, на третьому місці йшли новини про місцеву політику.

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Liked the article?
Help us be even more cool!