ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві під виглядом благодійності влада виділила на свій піар понад півтора мільйона гривень

16.01.2019, 14:05
Надія Кучер

Полтавська міська рада в кілька разів зменшила видатки на програму, завдяки якій піарить себе, тобто розповідає про свою діяльність, але водночас надолужує це, профінансувавши передплату «Полтавського вісника» для громадських організацій на трохи більше ніж 1,5 мільйона гривень.

Відповідно до рішення виконкому Полтавської міської ради, ухваленого 9 січня цього року, протягом поточного місяця буде проведено фінансування громадських організацій, які опікуються проблемами осіб з інвалідністю, на загальну суму 1 мільйон 399 тисяч 300 гривень, для проведення передплати газети «Полтавський вісник». Окрім того, на загальну суму 137 тисяч гривень для проведення передплати газети «Полтавський вісник» у січні 2019 року фінансуватиметься Полтавський міський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю.

Хоча рупор міської влади – газета «Полтавський вісник» – минулого року відправилась у вільне плавання, тобто міська рада офіційно вийшла із засновників видання, все-таки продовжує фінансувати ЗМІ. Зокрема, міська рада заплатила з бюджетних коштів, аби деякі громадські організації читали піар влади (у газеті найчастіше з’являються матеріали, в яких ідеться про те, що хорошого зробили депутати, критичних матеріалів немає). Передплату на газету отримали такі ГО:

– Рада Полтавської міської організації ветеранів на загальну суму 199 тисяч 900 гривень; – відокремлений підрозділ Всеукраїнської організації інвалідів війни, Збройних сил та учасників бойових дій у м. Полтава на загальну суму 199 тисяч 900 гривень; – полтавська міська спілка ветеранів війни в Афганістані на загальну суму 199 тисяч 900 гривень; – ГО «Полтавське міське громадське товариство інвалідів «Чорнобиль» на загальну суму 199 тисяч 900 гривень; – полтавська обласна організація Товариство Червоного Хреста України на загальну суму 199 тисяч 900 гривень; – ГО «Спілка ветеранів та випускників Полтавського вищого зенітно-ракетного командного червонопрапорного училища імені генерала армії Ватутіна М. Ф.» на загальну суму 199 тисяч 900 гривень; – ГО «Координаційна Рада громадських організацій учасників АТО» на загальну суму 199 тисяч 900 гривень.

Ще 137 тисяч гривень – на передплату «ПВ» для батьків (опікунів або піклувальників) дітей з інвалідністю, які перебувають на обліку в Полтавському міському центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю.

У жовтні минулого року на засіданні сесії Полтавської міської ради депутати проголосували за рішення про вихід Полтавської міської ради зі складу засновників газети. Головна редакторка газети Лариса Семеняга зауважила, що редакція відкрита до співпраці, а депутати обіцяли, що «не говоримо вам до побачення». Перед новим 2019-м роком депутати виділи «Полтавському віснику» 199 тисяч гривень. Загалом же протягом останніх восьми років на «Полтавський вісник» виділили із міського бюджету понад 7 мільйонів гривень.

Схоже, Полтавська міська влада дотримується принципу «нехай права рука не знає, що робить ліва». Цьогоріч уперше за кілька років влада запланувала витратити на реалізацію Програми з висвітлення органів місцевого самоврядування у ЗМІ в кілька разів менше коштів, аніж зазвичай, і виділила на ці витрати протягом 2019 року 597 тисяч гривень. Раніше на свій піар влада витрачала мільйони.

Наприкінці минулого року депутати на засіданні сесії Полтавської міської ради затвердили рішення «Про затвердження програми висвітлення органів місцевого самоврядування», згідно  з яким у 2019 році на фінансування програми планують витратити 597 тис. грн. Утім, як зазначено в програмі, це орієнтовний обсяг. Тобто видатки на свій піар влада може і збільшити.

Цьогоріч видатки на ЗМІ виглядають так:

199 тис. грн – «Полтавський Вісник» (для публікації регуляторних актів), з 2019 року – приватне підприємство, а не комунальна газета;

149 тис. грн –  телеканал «ІРТ-Полтава»;

50 тис. грн – телеканал «Місто».

Незнайомка, яка зареєструвала ФОП за кілька днів до засідання сесії, отримуватиме кошти за піар влади

Крім того, цього року вперше фінансування отримали інтернет-ЗМІ. Кошти із міського бюджету на висвітлення влади Полтави отримуватиме ФОП Могила І.Л, представник двох видань – «Полтавщина», «0532.ua». Цей ФОП отримає, згідно з програмою, 199 тис. грн «на інформаційні агенства». Цікавий факт: ФОП Могила Ірина Леонідівна зареєстрований 13  грудні 2018 року, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, тобто буквально за кілька днів до засідання сесії, яке відбулося 21 грудня. На профільній депутатській комісії – з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, інформаційної політики, Регламенту, депутатської етики та антикорупційної політики – депутати не погодили питання щодо фінансування. Зокрема, виникли питання до ФОП Могила І.Л, депутати хотіли почути про підприємство більше, пересвідчитися, що може надавати послуги.

– Ми не підтримали, і депутати одноголосно утрималися, не проголосували. Я на сесії доповів, що на члени комісії утрималися від рекомендації виносити на розгляд сесії питання фінансування. Нам не пояснили нічого про ФОП Могила, які надає послуги, чи дійсно може це робити. Тоді я не отримав відповіді і не маю її досі, – пояснив Сергій Луценко, депутат Полтавської міськради, голова депутатської комісії з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, інформаційної політики, Регламенту, депутатської етики та антикорупційної політики.

Ще один цікавий момент: полтавка з таким же прізвищем (одним і з двох вказаних) згадується в переліку працівників полтавського рекламного агенства, яке очолює депутат Полтавської міськради Юрій Бойко (його пов’язують із сайтом «0532.ua», який отримує кошти на висвітлення діяльності полтавської міської влади).

На запитання представниці ІМІ в Полтавській області, чому не було оголошено публічного конкурсу для ЗМІ щодо висвітлення діяльності влади, Олександр Шамота, секретар Полтавської міськради відповів, що всі, хто бажав узяти участь, подали свої пропозиції.

  Надія ТРУШ, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області
Liked the article?
Help us be even more cool!