ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Центр щеплень, ковідні паспорти й джинса: як рівненські ЗМІ писали про вакцинацію

24.06.2021, 15:32
Ганна Калаур

Тема вакцинації потроху стає буденною і рідше приваблює увагу рівненських ЗМІ. Так, лише 2,5% контенту найпопулярніших рівненських онлайн-ЗМІ стосувалися теми вакцинації. Найбільше уваги медіа приділяли роботі центру вакцинації в Рівному та отриманню імунних паспортів і міжнародних сертифікатів вакцинації.

Такі результати моніторингу Інституту масової інформації щодо висвітлення теми вакцинації проти COVID-19 у регіональних медіа.

Моніторинг тривав з 7 до 11 червня 2021 року включно. Перевірялися стрічки п’яти найпопулярніших, за інформацією “Similarweb”, сайтів: “Радіо Трек”, “Рівне Медіа”, “Рівне 1”, “Рівне вечірнє”, “ОГО”.

Мета моніторингу: 

  • визначити частку матеріалів про вакцинацію в регіональних онлайн-медіа;
  • визначити основні типи текстів про вакцинацію в регіональних онлайн-медіа;
  • визначити джерела інформації в матеріалах про вакцинацію в регіональних онлайн-медіа

Усього промоніторено 842 публікацій. З них лише 21 (або 2,5%) – про вакцинацію. До моніторингу потрапили лише ті матеріали, які повідомляють виключно про вакцинацію, а не, наприклад, про статистику-COVID-19, у якій згадувалось і про кількість провакцинованих осіб.

Серед аналізованих онлайн-ЗМІ найбільше новин про вакцинацію публікували сайти “ОГО” – п'ять новин про вакцинацію, або 8% публікацій, та “Рівне 1” – всього вісім повідомлень (або 6% загального вмісту стрічки за період моніторингу). Сайт “Радіо Трек” розмістив п'ять матеріалів на цю тему – 1,7% контенту; “Рівне вечірнє” – дві новини про вакцинацію, або 1% загальної кількості матеріалів у стрічці; “Рівне Медіа” опублікувало лише одну новину на цю тему, що становить 0,6% вмісту стрічки.

Щодо типів матеріалів, то найбільше контенту становили новини про вакцинацію – їх було 14. Крім того, був один репортаж з місця вакцинації, п'ять оголошень та одне повідомлення з ознаками замовності. Аналізовані ЗМІ в цей період не публікували аналітики, блогів, експертних думок, офіційної статистики про перебіг вакцинації (були лише новини про кількість вакцинованих людей за конкретний день, але не було звітів з детальною інформацією в області).

Новини про центри вакцинації та імунні паспорти й сертифікати

З посиланням на Рівненську ОДА та міського голову Рівного Олександра Третяка (допис у фейсбуці) ЗМІ повідомляли, що в Рівному на вихідних (5–6 червня) отримали вакцину 400 людей. Зокрема, у суботу медики провакцинували 220 осіб, у неділю – 169. Вакцинація охочих відбувалася в Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В. Поліщука. Щепитися вакциною CoronaVac могли ті, хто зареєструвався в застосунку “Дія”. Про це писали ОГО, “Рівне Медіа”“Рівне 1”, “Рівне вечірнє”.

Також ЗМІ повідомляли про нюанси запровадження “ковідного паспорта” та інших документів, які підтверджують отримання вакцини. Сайт “Радіо Трек” спочатку з посиланням на координаторку вакцинації в Рівненській області Олену Гандзюк повідомив, що отримати паперовий паспорт вакцинації на Рівненщині можна буде відразу після повторного щеплення другою дозою вакцини в будь-якому медзакладі області, що під’єднаний до електронної системи охорони здоров’я. Пізніше ЗМІ опублікував новину з розтлумаченням різниці між міжнародним сертифікатом та “ковідним паспортом”.

Детальніше про міжнародне свідоцтво про вакцинацію на початку тижня повідомляв сайт “Рівне 1”, а потім ЗМІ опублікував ще одну новину на цю тему. Публікації на цю ж тему публікував ОГО – про те, коли рівняни зможуть отримати міжнародне свідоцтво щеплень та про подробиці отримання міжнародного свідоцтва про вакцинацію.

Сайт “Радіо Трек” також писав про запровадження  єдиного ковідного паспорта в Європейському Союзі, який має полегшити мандрівки між країнами.

“Рівне 1” повідомляв, за яких умов увесь робочий колектив записатися на вакцинацію. Виявляється, для цього потрібне бажання не менш ніж 50 співробітників. Також ЗМІ проінформував про те, що на Рівненщині продовжать роботу центри вакцинації, з коментарем координаторки вакцинації в Рівненській області Олени Гандзюк, яка повідомила, що медики намагатимуться забезпечити обдзвін 9 тисяч людей, зареєстрованих у “Дії”. Крім того, “Рівне 1” опублікував новину про те, що в Рівному вакцинувалися працівники управління освіти й науки ОДА. Так, за інформацією з новини, лише 7 тисяч працівників закладів освіти Рівненщини з 36 тисяч виявили бажання вакцинуватися.

 Джинса про вакцинацію, репортаж з центру і оголошення

На сайті “Радіо Трек” опублікували матеріал із заголовком “У Рівному IT-компанія SoftServe вакцинує своїх працівників” з ознаками прихованої реклами (джинси) цього бізнесу. У матеріалі йдеться про 120 працівників компанії, які отримали вакцину прямо у своєму офісі, а також про те, як SoftServe забезпечував заклади медицини “кисневими концентраторами, захисними костюмами, респіраторами та експрес-тестами на понад 1,3 мільйона гривень”. Зважаючи на те що в публікації компанія постає у виключно позитивному світлі, відсутні коментарі медиків чи будь-яка інформація про перебіг вакцинації в інших закладах, цей матеріал можна вважати комерційною джинсою.

“Рівне 1” опублікував відеорепортаж з центру вакцинації проти COVID-19, який саме розпочав роботу в Рівному. У сюжеті йдеться про те, скільки медиків залучено до процесу, скільки охочих отримали вакцину вони прийняли (майже 400 осіб), а скільки планували (600 осіб). Також журналістка описує процес вакцинації, а враженнями від щеплення в сюжеті діляться люди, які прийшли до центру. Крім того, у матеріалі є й інформація про отримання міжнародного сертифіката.

Також майже всі медіа опублікували оголошення про те, що на наступних вихідних (12–13 червня) у Рівному мобільні медичні бригади проводитимуть щеплення  вакциною CoronaVac / Sinovac Biotech у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В. Поліщука. Про це повідомляли ОГО (два повідомлення), “Рівне 1”“Рівне вечірнє” та “Радіо Трек”.

Найчастіше в новинах про вакцинацію аналізовані ЗМІ посилалися на матеріали з офіційних сайтів органів влади: виявлено 10 новин з такими посиланнями, що становлять 48% загальної кількості новин про вакцинацію. Переважно джерелами інформації були Рівненська ОДА та МОЗ. Чотири матеріали (19% усіх новин про вакцинацію) є власною роботою журналістів; у трьох випадках (14%) ЗМІ посилалися на соціальні мережі; у двох (10%) – на пресрелізи та пресслужбу, в одному (5%) – на інше українське ЗМІ, і ще в одному випадку посилання не було (5%).

Анна Калаур, регіональна представниця Інституту масової інформації в Рівненській області

Написання цього матеріалу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!