ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Трохи більш ніж 6% новин у херсонських медіа містять згадки про компанії

Херсонські медіа найчастіше згадують у новинах компанії, які реалізують енергоресурси та дотичні до надання комунальних послуг. Водночас тільки в 6,2% всіх новин є згадки про українські компанії.

Такі результати моніторингу п'яти херсонських онлайн-ЗМІ (Херсон онлайнХерсонці, Український південьХерсонщина за день та Любимый Херсон), що проводив у січні 2022 року Інститут масової інформації.

Під час дослідження експерти ІМІ визначили кількість згадок українських компаній у редакційних матеріалах, комерційної джинси та неналежно маркованих рекламних матеріалах. До уваги не бралася реклама, анонси, прогнози погоди, оголошення тощо.

Усього проаналізовано 887 матеріалів, 55 з яких містили згадки про українські компанії, що становить 6,2% загальної кількості матеріалів. З матеріалів, які містять такі згадки, 4,8% – це редакційні матеріали й тільки 0,3% – комерційна джинса. Жодного матеріалу з неналежним маркуванням або з поміткою про рекламу, в якому б містилися згадки про українські компанії, ми не зафіксували.

Про кого писали частіше журналісти?

Найпопулярнішою компанією в редакційних матеріалах досліджуваних ЗМІ стало АО "Херсонобленерго". Трохи більш ніж 11,5% новин були присвячені саме їй. Журналісти писали про перевірки обленерго, які планують в Україні, відімкнення боржників або попереджали про те, за що можуть відімкнути електроенергію споживачам.

На другому місці за кількістю згадок – міське комунальне підприємство "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсона", яке найчастіше згадується як "Херсонський водоканал".

З усіх матеріалів зі згадками про компанії про водоканал написано 7,7% матеріалів.

Зокрема, журналісти писали про обмін досвідом, встановлення нових пожежних гідрантів та впровадження з 1 січня абонплати.

"Бронза" відразу в семи компаній

На третьому місці за частотою згадок опинилися відразу сім компаній, про кожну з яких написали по 3,85% новин.

У матеріалах про ПАО "Херсонська ТЕЦ" журналісти сайту "Херсонщина за день" та Український південь писали про зміни у методах оплати.

Компанія "Укртелеком" стала відомою тільки як жертва крадіжки кабелю. Про це писали сайти Херсон онлайн та Любимый Херсон.

Завод "Судмаш" знову виставили на продаж, про що писали сайти Херсон онлайн та Херсонщина за день.

А НАК "Нафтогаз" інформував про знижки на газ та про плани будівництва малих СЕС на Херсонщині.

Серед часто згадуваних компаній є і невідоме широкому загалу ТОВ "Океан компані трейд". Це київський імпортер турецьких фісташок, у яких Держспоживслужба виявила токсичні речовини. Очевидно, що в новинах журналісти попереджали своїх читачів про небезпеку.

ТОВ "Д.І.С. Буд" на початку січня виграло тендер на капітальний ремонт ґанку будівлі Херсонської міської ради на суму 4,4 млн гривень. Про це одразу два матеріали писав сайт Херсон онлайн.

Сайти Український південь та Херсонщина за день написали про перевірки СБУ на Каховському заводі електрозварювального обладнання, посилаючись на депутата обласної ради Сергія Хланя.

Кого ще згадували?

Супермаркети "Ашан", "Епіцентр", "Фабрика", Metro, Novus та інші згадували в розрізі масового псевдомінування ТРЦ по всій країні, а місцевий ТРЦ "Суворовський" – у світлі проблем з його реконструкцією.
Молокозавод "Яготинський" фігурував у зв'язку з можливим його зупиненням, а столичний 4 телеканал – як купівля херсонського нардепа Олексія Ковальова.

Відомі українські книжкові інтернет-магазини Yakaboo, "Лавка Бабуїн" та "Книгарня "Є" фігурували в публікації про їхній поганий сервіс, пов'язаний з незручностями витрачання "ковідної тисячі".

Банки ПУМБ та "Юнекс" згадували в редакційній статті про нові ставки за депозитами. Державний Приватбанк згадували в матеріалах про продаж будівлі в центрі Херсона.

Матеріали про інвесторів теж з'являлися на сторінках херсонських медіа. Так, сайт "Любимый Херсон" повідомив, що ОККО інвестувала в реконструкцію херсонської нафтоперевалки понад 60 млн гривень, а "Херсонщина за день" – про відкриття в Херсоні офісу української дочки білоруської компанії EPAM Systems, Inc.

Джинси неприродно мало

Постсвятковий період, на який припало проведення моніторингу, показав, що замовники джинси на початку січня відпочивали. За п'ять днів ми зафіксували всього три матеріали з ознаками замовності, у яких згадували компанії.

джинса

Так, "Херсон онлайн" рекламував човни та яхти від Yacht Band. "Херсонщина за день" опублікувала рекламний матеріал без маркування про АТБ, а "Любимый Херсон" – про фітнес мережу "Домінант".

джинса

Як уже згадувалося вище, жодного маркованого або навіть неналежно маркованого рекламного матеріалу зі згадкою українських компаній ми не зафіксували.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!