ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Третій рік десятирічної війни, що триває століттями: як харківські медіа пишуть про війну

У війни немає вихідних, і вона не спиняється ані на мить, як наслідок, харківські медійники також їх не мають. Харків і Харківська область у 2024 році стабільно перебуває в топі новин, оскільки війська російської федерації завдають кривавих ударів по мирних мешканцях, знищують енергетичну інфраструктуру, культуру й історію українців. 81% новин у новинних стрічках харківських сайтів – про війну. Із 2022 року, коли проводився аналогічний моніторинг, їх побільшало на 7%.

Новини про війну ми аналізували із 6 до 10 травня включно в п’яти регіональних медіа Харкова: SQОб’єктивKharkiv TodayNewsRoom і Гвара Медіа. Визначалася кількість новин про війну і їхня тематика: “бойові дії”, “соціальні наслідки війни”, “цивільні жертви”, “ВПО / біженці”, “гуманітарна / міжнародна допомога”, “робота волонтерів і активістів”, “новини з окупованих територій”, “кримінальні новини про війну”, “інформація про повітряні тривоги”, “мобілізація”, “інше”, а також використання мови ворожнечі в новинах про війну.

Всього проаналізовано 533 новини, з них 81% стосувався воєнної тематики. 27% новин були про бойові дії (зокрема, новини про полеглих військових унаслідок бойових дій), 35% – про соціальні наслідки війни, 11,6% – кримінальні новини про війну, 19% – цивільні жертви, 3,2% – про повітряні тривоги, 1,4% – новини про гуманітарну і міжнародну підтримку. Ще 10% стосувались інших категорій. Новини з окупованих територій, про волонтерів і волонтерок, переселенців і біженців, мобілізацію становили менш ніж 1% новин про війну в стрічках харківських онлайн-медіа. 

Соціальні наслідки війни

Наслідки війни – одна з категорій-лідерів у дослідженні, оскільки охоплює наслідки ударів по цивільній інфраструктурі, яка 2024 року страждає на щоденно. Всього таких новин у регіональних медіа було 35%, або 152 новини про руйнуванняпошкодження цивільної інфраструктури, графіки вимкнення світла, води, опалення і ліквідації наслідків вибухів. Удари по енергетиці були одною з тем цієї категорії, зважаючи на те що в Харкові та області у 2024-му російські війська знищили всі підстанції та ТЕЦ і фактично залишили місто без джерел генерації. В подібних новинах журналісти документують руйнування і їхні наслідки для містян, зруйновані історичні будівлі та інфраструктурні об’єкти.

У порівнянні з 2023 роком кількість новин у цій категорії зросла вдвічі. Минулого року кількість новин про соціальні наслідки війни становила 17%. Це насамперед зумовлено збільшенням інтенсивності обстрілів, кількості пошкоджень, початком наступальних дій у Вовчанську, знищенням енергетики регіону і загалом складнішою ситуацією в регіоні. 

Фото: Суспільне. Харків. Вибух у Харкові наприкінці березня 2024 року

Бойові дії

У цій категорії проаналізовано новини, що безпосередньо стосуються ситуації на фронті, полеглих українських військових і останніх новин у воєнній сфері. Новин про це було написано 118, або 27,3% всіх новин про війну. Наприкінці досліджуваного періоду кількість новин про бойові дії зросла, оскільки російські війська почали проводити наступальні дії, тому кількість новин і аналітичних матеріалів з оцінками експертів пропорційно збільшилася. У 2023 році кількість новин у цій категорії становила 16,5%, що більше 2024 року майже на 11%. Утім, досліджуваний період занадто короткий, щоб сказати, чи це тенденція, чи це зумовлено активізацією бойових дій на кордоні з РФ. 

Фото: Віктор Пічугін. Евакуація з Вовчанська

Цивільні жертви війни

До цієї категорії належать новини про загиблих і постраждалих серед цивільного населення. У харківських медіа ці новини становили 9%, на відсоток більше за минулий рік. Зростання, здається, не дуже значне, але воно зумовлене зростанням кількості загиблих українців, отже це погана новина. У Харкові та області не вщухають обстріли, зокрема з використанням нових видів озброєння. У новинах медійники розповідають історії потерпілих, документують їхні зруйновані домівки, травми й, коли потрібно, розміщують збори із закликом допомогти постраждалим.

Фото: Олександр Тітов, Накипіло. Киця в одному з постраждалих від російської агресії будинків

Кримінальні новини про війну

У цій категорії розглядаються випадки про зловживання, колаборантів і злочини, так чи інакше пов’язані з війною. У 2023 році кількість новин із загальної становила 7%, 2024 року вона зросла майже на 5% і становила 11,6%. Більшість новин розповідає про колаборантів і колабораційну діяльність, втім їхня кількість зросла незначно, і це добре.

Всі інші категорії становлять менш ніж 5% загальної кількості новин. Можливо, це пов’язане з активізацією бойових дій на півночі області, а можливо, що та ж волонтерська діяльність (0,2% загальної кількості новин про війну) у регіоні стала настільки звичною справою, що регіональні медіа просто перестали звертати на неї увагу. 

Інформація про повітряні тривоги (3%) в медіа з’являється лише в разі збоїв у їхній роботі, оскільки останніми роками здебільшого робота систем оповіщення населення працює стабільно. Випадки спрацювання системи оповіщення населення не розглядаються як збій її роботи, оскільки такі випадки зумовлені близьким розташуванням області, використанням швидких цілей і балістичних ракет, які складно відстежити. 

Фото: Харківська обласна прокуратура. Затримання колаборанта

Замість висновків

З усіх 533 новин лише в чотирьох була помічена мова ворожнечі. Всі вони стосуються мобілізації і використовують слово “ухилянт”. Новини були опубліковані в Kharkiv Today i Об’єктиві. Здебільшого новини стосуються мешканців Харківської області, які були затримані біля кордону з Румунією і намагалися незаконно перетнути кордон. Цей показник 2023 року становив 0,4%, а 2024-го – 0,75% всіх новин про війну. Можна припустити, що таке зростання пов’язане з наростанням стресу, ухваленням закону про мобілізацію і збільшенням кількості новин про українців, які вирішують перетнути кордон незаконно.

Загалом, війна в Харківському регіоні буде в топі новин до кінця війни й, найімовірніше, довгий час після. Місто все ще перебуває у ворога як на долоні, і він здатен обстрілювати місто та область із майже всіх доступних видів озброєння. Харківські журналісти писатимуть про війну й надалі, можливо навіть ще більше. Втім, документування війни є і залишиться важливою частиною існування всіх терористичних актів, що скоїла Росія на території Харкова і області.

Юлія Напольська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Харківській області

Liked the article?
Help us be even more cool!