ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Традиційні обмеження та відсутність реакції на звернення. Січневі будні медійників Кіровоградщини

Новий рік – нові можливості. Початок 2021 року нагадав журналістам Кіровоградщини, що таке локдаун і як то – працювати в умовах тотального "давайте після вихідних". От тільки цього разу це були зовсім не приємні дні відпочинку, релаксу і перезавантаження, а два тижні роботи, наповнені мітингами, морозами й максимальним дистанціюванням від журналістів представників органів місцевої влади.

Звісно ж, у новому році Кропивницька міська рада не відмовилася від практики дивного пропускного режиму, юридичне обґрунтування якого й досі мені так ніхто не пояснив. Проте також уже традиційно місцеві медійники не надто переймаються подібними перепонами в роботі та обмежуються переглядом онлайн-трансляцій апаратних нарад, виконкомів і засідань профільних комісій, які час від часу розбавляють брифінгами з "живими" спікерами.

Дещо краща ситуація з обласною радою та облдержадміністрацією, до приміщення яких потрапити можна, показавши охоронцям на вході своє журналістське посвідчення та загальними фразами пояснивши, куди саме ти йдеш і що тобі потрібно.

Потенційно проблемною могла стати ініційована новим керівництвом обласної ради акредитація представників масової інформації. Журналісту-фрілансеру, щоб його "порахували", необхідно було надати на вказану в оголошені електронну адресу заповнену заяву. Крім того, передбачалася й функція "зареєструвати всіх", коли видання одним махом вносило до свого подання всіх журналістів, які потенційно можуть ходити на сесійні засідання.

Приймання документів закінчилося акурат в останній день локдауну, 24  січня. Однак, як запевнили мене в телефонному коментарі представники відділу інформаційно-аналітичної роботи виконавчого апарату обласної ради, проблем у доступі медійників без акредитації до сесій чи засідань постійних депутатських комісій не буде. Підтвердила цю тезу й чергова сесія, що відбулась у вівторок, 26 січня, і куди потрапити змогли всі охочі представники засобів масової інформації.

Що ж до робочих буднів, то початок 2021-го на Кіровоградщині, як і в більшості регіонів країни, ознаменувався хвилею "тарифних мітингів", на яких місцеві мешканці вимагали зупинити зростання цін на тепло, газ, воду та електроенергію. Доволі масові заходи в Кропивницькому відбулися під стінами обласної та міської рад, однак висвітлювали цю подію медіа по-різному. Деякі, як-от місцевий інформаційний портал "Dozor", обмежилися загальним описом події, не надто вдаючись до пояснень, до кого ж власне були адресовані претензії містян. Інші ж, наприклад регіональний мовник "Суспільне:Кропивницький", подали більш розширену інформацію, що дозволила побачити фактичне розділення мітингарів на декілька таборів під умовними назвами "вода", "газ", "електроенергія" і "тепло".

Ну і на завершення трохи новин, а точніше їхня відсутність у конфліктній ситуації, що сталася між журналісткою Анастасією Зубовою та суддею Кіровського районного суду міста Кропивницького Русланом Бурком. Нагадаємо, у грудні минулого року суддя через присутність на засіданні журналістів переніс його, навіть не відкривши. Так дії, на думку медійниці, порушують її право на виконання своїх професійних обов'язків. Як наслідок – низка заяв до правоохоронних органів та різноманітних інстанцій і… нічого.

"В уповноваженого сказали, це не їхня справа, бо тут кримінальна справа, а вони по адміністративних. У поліції попросили копію посвідчення і більш не дзвонили. Від Вищої ради правосуддя також поки тихо", – розповідає журналістка, додаючи, з наступного тижня планує повторно пройтися інстанціями та дізнатися подальшу долю її заяв.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

 
Liked the article?
Help us be even more cool!