ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тіна Кароль без макіяжу і мінімум експерток у новинах: як і скільки пишуть про жінок у миколаївських медіа

Миколаївські медіа все ще не дотримуються гендерного балансу щодо цитувань жінок як експерток. За останній рік фактично не змінилася частка цитувань жінок у новинах і в лютому 2024 року становила 15% загальної кількості експертів і експерток. Також стабільними залишаються показники щодо частки героїнь: у миколаївських онлайн-новинах на одну героїню припадає чотири герої-чоловіки. Водночас медіа продовжують припускатися сексизмів, поширюючи стереотипи щодо жінок, об’єктивізуючи їх і вдаючись до ейджизму.

Такі результати моніторингу, який Інститут масової інформації провів в онлайн-медіа Новини-НПреступности.НЕТНикВести0512.com.uaКорабелів.інфо. Всього ми проаналізували по 50 новин у кожному медіа – всього 250 новин. Ми з'ясовували, скільки експерток і експертів, героїнь і героїв є в регіональних новинах і який вигляд має їхній тематичний розподіл, а також зафіксували кейси із сексизмами й стереотипами щодо жінок.

100% експерток у темах здоров’я та економіки

Сім експерток проти 41 експерта – такий розподіл експерток і експертів у регіональних новинах Миколаєва. Водночас жодної експертки не було в новинах видання "Корабелів.інфо", по одній – у публікаціях "Новини-Н" та "Преступности.НЕТ", дві згадки – на сайті 0512.com.ua, три – у новинах "НикВести".

Найбільша кількість, 100% згадок жінок як експерток, була в новинах про здоров’я, медицину та економіку. Проте ці показники не мають надихати, оскільки загалом за період моніторингу в медіа Миколаєва було всього по одній новині на ці теми. Разом з цим не було експерток у публікаціях на теми війни, спорту, суспільства, шоубізу та культури.

Як експерток медіа Миколаєва цитували голову бюджетного комітету Верховної Ради Роксолану Підласу, яка коментувала можливі проблеми з виплатами пенсій в Україні. Також експертками в новинах стали міністерка соцполітики України Оксана Жолнович, яка розповіла про допомогу ВПО. Очільниця фонду savED Анна Новосад звітувала про допомогу у відновленні навчання в школах Миколаївської області.

Чоловіки ж найчастіше виступають експертами в новинах про війну та політику – 100% та 83% експертів відповідно. Зокрема, цитували голову Миколаївської ОВА Віталія Кіма, який висловлювався щодо змін до закону про мобілізацію, а також президента Володимира Зеленського, який пояснював відставку міністерки в справах ветеранів Юлії Лапутіної. 

Героїні в новинах про медицину та шоубіз

Найбільше новин, у яких жінки були героїнями, опублікували видання "Преступности.НЕТ" (12 згадок) та "Корабелів.інфо" (16 згадок). Загалом у медіа Миколаєва ми зафіксували 53 згадки жінок як героїнь, що становить 20% загальної кількості героїв у новинах.

Найчастіше жінки виступають героїнями в новинах на тему здоров’я та медицини (67% загальної кількості героїнь і героїв на цю тематику) та шоубізу (50%). До речі, шоубіз виявився єдиною темою, де миколаївські медіа дотрималися гендерного балансу, хоча й не обійшлося без сексизму, але про це нижче.

Тільки 14% героїнь було в темах про війну, в політиці – 21%, у спорті – 27%. 12 згадок жінок як героїнь було в кримінальних новинах – 16% загальної кількості героїв на цю тематику. Взагалі не згадувалися героїні в новинах на теми економіки та культури. 

Натомість чоловіки найчастіше ставали героями в новинах на теми війни, політики та криміналу. Так, президент Володимир Зеленський став топгероєм за кількістю згадок у новинах медіа Миколаєва. Наприклад, писали миколаївські медіа про його візит до Кропивницького, а також плани щодо кадрових змін у військовому керівництві України.

Жінка-водій та Тіна Кароль без макіяжу

Під час моніторингу ми зафіксували три факти сексизму в новинах медіа Миколаєва. Так, видання "Новини-Н" зберігає багаторічну традицію щодо надмірної уваги до статі водіїв, що потрапляють у ДТП на вулицях міста. Але лише в разі, якщо це жінка. Наприклад, у гендерному моніторингу 2020 року ми вже звертали увагу, що медіа вживає в таких публікаціях термін "дама". Цим медіа необґрунтовано акцентує на гендерній належності, що має негативний підтекст і підтримує стереотипи про жінок як про поганих водійок.

Наразі видання випустило новину про те, що в Миколаєві зіткнулися легковик "Шкода" та фура МAN. У тексті розповідається про позиції учасників ДТП щодо її причин: "Водій фури стверджує, що "Шкода" намагалася перестроїтися з правого ряду у лівий, не розрахувавши при цьому інтервал, а жінка-водій "Шкоди" каже, що ця фура перебудовувалась з лівого ряду у правий і зачепила її автомобіль". Поряд з такою увагою до жінок, які керують автомобілями, видання не використовує щодо них фемінітиви, називаючи їх "водіями", а не "водійками".

Скриншот новини сайту Новини-N про співачку Тіну КарольСкриншот новини сайту Новини-N про співачку Тіну Кароль

Ще одним виявом сексизму в публікаціях видання стала новина "Нацвідбір 2024: Тіну Кароль запідозрили у плагіаті". У матеріалі образ Тіни Кароль у фіналі Нацвідбору на Євробачення-2024 порівнюють з американською співачкою Леді Гагою та її виступом на "Оскарі" у 2023 році. Журналісти зробили великий акцент на зовнішньому вигляді Тіни Кароль, її одягу, а також вказали на те, що та "над виглядом не морочилася" та вийшла на сцену без "краплі макіяжу". На підтвердження ж "плагіату" співачки автори лише навели аргумент про те, що "шанувальники Нацвідбору відзначили схожість композицій двох артисток".

Скриншот публікації Корабелів.інфо про водійкуСкриншот публікації Корабелів.інфо про водійку

А сайт "Корабелів.інфо" опублікував новину про те, що в Миколаєві 81-річна жінка їздить на автомобілі. Цитуємо: "81-річна жителька міста стала героїнею відео, яке стрімко набирає популярності. Літня жінка, водій незвичайного електромобіля, показала приголомшливу їзду по вулицях, розвиваючи швидкість до 45 км/год".

Новину написано досить позитивно, але інфопривід та акцент на статі та віку водійки тільки підкреслює стереотипи про жінок за кермом, тим більше в поважному віці. Під час моніторингу ми не зафіксували сексизму та стереотипів щодо чоловіків.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

З метою уникнення конфлікту інтересів видання "НикВести" моніторив регіональний представник ІМІ з іншої області.

Liked the article?
Help us be even more cool!