ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тільки у 2% новин херсонські онлайн-медіа згадують політичні партії

Партії в політичній системі суспільства є важливим і необхідним інститутом, що акумулює і виражає його політичні інтереси. Тож суспільство має знати про діяльність політичних партій: засоби масової інформації мали б об'єктивно це висвітлювати. Натомість у херсонських медіа лише 2% новин мають згадку про партії та їхні осередки.

Такі дані моніторингу Інституту масової інформації, під час якого були проаналізовані новинні стрічки п'яти онлайн-ЗМІ ("Херсон онлайн", "Херсонці", "Мій Херсон", "Херсонщина за день" та "Любимый Херсон"). Загалом проаналізовано 624 новини, з яких тільки 13 були присвячені партійним структурам та їхній діяльності.

Найчастіше писали про діяльність партій у виданні "Херсон онлайн". Тут таких новин було 2,8% загальної кількості матеріалів.

Жодної згадки про діяльність партій не зафіксовано в новинах сайту "Херсонщина за день".

Водночас тільки 0,5% всіх проаналізованих новин мали ознаки замовності. Взагалі не було новин з контрагітацією, що пояснюється відносним затишшям після травневих свят, адже моніторинг проводився з 10 по 14 травня.

Найбільше згадок у новинах було про "Опозиційну платформу – За життя". Майже 43% всіх новин, у яких фігурували партії, були саме про неї.

Медіа публікували звіти з відзначення 9 травня з думкою голови обласної організації партії про це свято, а також слова вдячності Єгора Устинова учасникам святкувань. Крім того, в медіа згадували про партійну належність депутатки міської ради Олени Ротової – в контексті скандальної теми з "чорногорським піском".

На другому місці за кількістю згадок – ВО "Батьківщина". Цій партії присвячено понад 21% "партійних" новин. Здебільшого тут побічно згадували партійність депутатів у контексті висунутих ними ініціатив.

Єдина згадка партії влади була зафіксована в новині про знесення кафе на узбережжі Чорного моря, до якого, за словами автора, причетний народний депутат України від партії "Слуга народу" Олексій Ковальов.

скрин
Більше згадок про діяльність партії влади в ЗМІ не було. Всього одну згадку ми зафіксували про партію мера Херсона Ігоря Колихаєва "Нам тут жити". Матеріал був присвячений призначенню нового радника міського голови, який є депутатом міської ради від партії, що належить меру. Притому, що партія має фракції у міській, обласній і раді громад, згадок про її діяльність обмаль.

Навіть у замовному матеріалі про "добрі справи" депутата облради Альберта Черепахи, який є членом партії "Нам тут жити", про це не згадують, роблячи акцент на іменному благодійному фонді.

Окрім того, ми зафіксували згадку про партію "Відродження", яка на Херсонщині взагалі не представлена і не висувала кандидатів на останніх виборах. Але журналісти згадали, що одна з кандидаток на посаду начальниці Управління освіти Херсонської міської ради на позаминулих виборах балотувалася від цієї партії.

Жодної згадки в ЗМІ не було про парламентські партії "Європейська солідарність", "За майбутнє", "Голос" та партію Шарія.

Причин того, що журналісти не згадують партійну належність героїв матеріалів, декілька. По-перше, це небажання піарити партії. Багато хто з колег вважає, що згадка партії – ледь не політична реклама.

По-друге, самі депутати не асоціюють себе з партіями, змінюючи їх ледь не перед кожними виборами. Дуже часто місцеві депутати вважають партії не більш ніж "маршруткою", яка завозить їх у раду.

Ну і, звісно, провина за те, що партії зрідка фігурують у новинах місцевих ЗМІ, лежить на самих парторганізаціях, які активуються тільки перед виборами та не ведуть жодної комунікаційної роботи в інший час.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!