ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ТБ-наперстки. "Криму не варто повертатися в Україну, тут погано"

87% українців вважають, що в Україні погано, тому Криму і Донбасу не варто повертатися. Таким маніпулятивним “опитуванням” телеканал “Наш” проросійського маргінального політика Євгена Мураєва годував глядачів протягом усього дня 14 грудня. Ці цифри видавали за результати голосування телеглядачів, які телефонували на канал.

Фото – скріншот Олексія Братущака

І це є черговим підтвердженням, що телеканал, усі його глядачі та гості (яких би позицій вони не мали) працюють на російську пропаганду.

Щодо цифр, то може бути два варіанти: 1) вони просто вигадані; 2) це реальні настрої глядачів.

Перший варіант навіть розглядати не треба. Це поле для роботи Нацради та правоохоронців.

Другий варіант цікавіший. Якщо це реальні цифри, то вони свідчать про дві речі: а) аудиторія телеканалу має проросійські погляди, живе в інформаційному просторі РФ; б) телеканал своєю редакційною політикою щодо просування російських наративів нав’язує і підживлює проросійські погляди й має значні успіхи в цьому. І через це канал так само має бути клієнтом тих органів, які протидіють гібридним загрозам.

Але так само ці цифри є черговим підтвердженням: участь в ефірах проросійських телеканалів – це наче гра в ТБ-наперстки. Скільки б різні патріоти не розповідали, що вони ходять на ефіри, щоб донести свою думку, результат відомий наперед: ТБ-наперсточники виграють, Україна програє. Учасники ефіру або працюють у змові з групою ТБ-наперсточників, або відіграють роль тих “лохів”, яких розводять ТБ-наперсточники.

І це треба запам’ятати: ходити на ефіри до російських пропагандистів та маніпуляторів – це як сподіватися виграти в шахрая в наперстки (вам навіть дадуть виграти десяточку, щоб потім забрати тисячу), а далі розповідати: “Ні, ну я ж виграв десяточку. Не для себе – для України”.

Можна і далі проводити аналогії з грою. Бо все дуже схоже.

Ведучі – телевізійні наперсточники, на жаргоні – “низові”. Вони “катають” учасників ефіру / гри.

Частина учасників ефіру – “верхові”, вони створюють масовку, підігрують у потрібні моменти “низовим” ведучим.

Ну і є “лохи”.

З одного боку, це ті “патріоти”, які прийшли донести свою думку глядачам, бо інші канали їх не кличуть. Вони завжди переконують: “Треба розмовляти з проросійським електоратом, бо інакше вони не зміняться”. Так, треба. От тільки не через маніпуляційні медіа, які працюють геть для іншого.

Проте ще більшими “лохами” є спостерігачі за цією грою. Вони ніби й не втрачають десяточку-соточку з власної кишені. Але в ТБ-наперсточників інші цілі. Вони банкують людською свідомістю, крадуть мізки.

Ну і є “пахан”. Він з цієї гри отримує найбільший зиск. У нашому разі це:

  • політичні дивіденди – підтримка проросійських партій та агентів впливу;
  • підрив української державності – зневіра українців в усіх органах влади, готовність брати участь у протестах та змінювати владу “на будь-кого, бо гірше не буде”;
  • послаблення протидії Росії.

За увесь день ефіру ТБ-наперстків щодо повернення Криму та Донбасу можна назбирати десятки маніпуляцій та російських наративів. Мене найбільше вразило обговорення необхідності подавати воду до Криму. І слова одного з “низових”, які зводилися: Україна має подавати воду до Криму, бо так заповідав нам Ісус Христос – допомагати нужденним. Просто феєрична маніпуляція. Тут просто кожен вірянин має вивернути всі кишені й віддати наперсточнику останнє. Гру закінчено.

Liked the article?
Help us be even more cool!