ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ситуація зі свободою слова на Сумщині за березень 2023 року

19.04.2023, 09:04
Альона Яцина
Що відбувалося в медійному середовищі області, на що скаржаться журналісти та чи були зафіксовані перешкоджання дільності – про все це за березень 2023 року в Сумській області.

Непорозуміння з військовими та відсутність оперативного подання офіційної інформації – поширені причини скарг від журналістів.

"Багато часу витрачаєш на з'ясування обставин з військовими пресофіцерами на локаціях, аргументуючи свої дії, бувають непорозуміння, причому дуже дивного характеру зазвичай. Утім, усе вирішується під час розмов, але це завжди додаткові непорозуміння, яких раніше було менше. Від військової адміністрації довго доводиться чекати на офіційні позиції", – говорить Андрій Крамченков, шеф-редактор відділу новин на Суспільне.Суми. 

"Ми акредитовані журналісти, приїжджаємо на локацію: там на місці пресофіцер намагається перешкоджати нам, доходило до погроз. Вимагають додаткові документи, які нічим не передбачені. Врешті, все з'ясовується: що ми праві й можемо працювати. До чого ці всі дії – не зрозуміло. Зайвий час у небезпечному місці й перешкоджання замість сприяння в роботі – дивна річ", – ділиться з нами подіями березня Олеся Боровик, журналістка "Ми-Україна" та співзасновниця регіональних медіа "Спецкор" та "Кордон.Медіа".

Директорку телеканалу "Відікон" обурила вибірковість щодо медійників під час візиту президента на Сумщину. "Ми працювали в окупації, цілодобово тримаючи в курсі подій усю нашу аудиторію, а в каналу найбільше охоплення в області, – зазначає Наталія Братушка. – Першими заїхали до Тростянця після деокупації, знімали все чи не щодня. Вперше президент приїхав на Сумщину, і нашій аудиторії це теж було б важливо показати. Але в адміністрації запевнили: нікого з журналістів не пустять, безпекові вимоги. Натомість уже за фактом були на зустрічі з президентом місцеві медіа Охтирки та Тростянця. Нікого з наших не пустили, сумських узагалі не було. Що це ще за вибірковий підхід – я не розумію".

Загалом місцевих медіа турбує, що офіційна інформація перестала бути оперативною. "Ноунейм"-телеграми почали постити неперевірену інформацію, а медіа дотримуються стандартів і вимог безпеки та мовчать, допоки не буде висвітлена офіційна позиція, хоча журналісти й у курсі подій, що відбуваються. Такий стан речей негативно впливає на довіру аудиторії.

Нових відкритих проваджень щодо перешкоджань професійні журналістській діяльності на Сумщині за березень не було, запевняють у поліції та прокуратурі області.

Альона Яцина, регіональна представниця Інститут масової інформації в Сумській області

Liked the article?
Help us be even more cool!