ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сумські медіа в умовах карантину: адаптація загалом успішна

Сумщина досить рано зіткнулася з вірусом COVID-19: на початку епідемії область була лідером Лівобережної України з кількості захворілих. Відповідно, і заходи карантину в Сумах та області запровадили одними з перших у державі. Тому не дивно, що сумські медіа приділяють багато уваги цій темі. Тематиці епідемії та карантину присвячується понад 40% усіх новин у місцевих ЗМІ.

Зараз уже можна впевнено сказати, що робота в умовах карантину, за відсутності публічних заходів не стала великою перешкодою для медіа в доступі до інформації. Тут слід відзначити й місцеві органи влади, які швидко зорієнтувалися щодо нових форм роботи з медіа.

Так, Сумська обласна державна адміністрація запровадила щоденні онлайн-брифінги, на яких представники оперативного штабу протидії поширенню коронавірусу та обласного лабораторного центру надають оперативну інформацію щодо кількості та географії інфікованих, заходів карантину тощо.

Сумський міський голова Олександр Лисенко також щоденно на своїй сторінці у фейсбуці виходить в ефір з відеозверненнями, у яких інформує про роботу блокпостів на вїздах до міста, дезінфекцію під’їздів і вулиць та інші заходи карантину.

Тому на відсутність інформації сумські медіа не скаржаться. "Деякі проблеми були спочатку, коли ще не було налагоджено комунікації державних органів зі ЗМІ. Наразі ситуація набагато краща. Комунікацію налагоджено. Інформацію беремо з офіційних даних, онлайн-пресконференцій тощо", – каже редактор The Sumy Post Олег Геренко.

Утім, певних незручностей в отриманні інформації позбутися не вдалося. Адже налагоджена комунікація із журналістами фактично є односторонньою, і представники медіа не можуть оперативно уточнити якісь дані чи поставити запитання спікерам.

"Стало складніше отримувати коментарі від чиновників, – розповідає редакторка сайту Sumy.Today Олена Адаменко. – Наприклад, Сумська облдержадміністрація щодня проводить онлайн-брифінг з приводу карантину. Якщо на брифінгу присутній, припустимо, представник Сумського обласного лабораторного центру, то він не може відповісти на запитання стосовно блокпостів або роботи оперативного штабу щодо протидії поширенню коронавірусу, бо за це відповідає інший посадовець. Ми змушені телефонувати до пресслужб, просити в них інформацію. Але якщо ще на початку епідемії можна було додзвонитися за коментарем до начальника управління охорони здоров’я, то зараз він уже не відповідає, і отримати коментарі телефоном майже нереально".

Попри загалом налагоджену комунікацію між ЗМІ та офіційними органами на Сумщині, уникнути медіаконфлікту все ж не вдалося. І пов’язаний цей конфлікт був з першим підтвердженим випадком хвороби в Сумах.

25 березня Сумський лабораторний центр підтвердив факт наявності коронавірусу в співробітниці Сумської податкової інспекції, яка повернулася до Сум із Праги за два тижні до того. Наступного дня спецкореспондент телеканалу NewsOne Максим Едель повідомив в ефірі каналу та на своїй сторінці у фейсбуку, що, за його власними джерелами, йому відомо, що згадана жінка після прибуття з Чехії не пішла на самоізоляцію, а ще два тижні працювала на видаванні довідок у податковій інспекції і, відповідно, могла заразити велику кількість сумчан.

Інформацію поширили практично всі сумські медіа, хоча й по-різному. Деякі посилалися на першоджерело або подавали інформацію як запитання ("Сумчанка, у которой нашли коронавирус, после приезда из Чехии две недели выдавала справки?", "Сумський журналіст стверджує, що хвора на коронавірус два тижні видавала довідки в податковій"), інші ж подавали інформацію як доконаний факт: "Сумчанка, в якої знайшли коронавірус, після приїзду з Чехії видавала довідки".

Проте згодом представники ДФС у Сумській області назвали цю інформацію неправдивою і заявили про те, що готують позов до суду проти ЗМІ за фактом публікації недостовірної інформації. На щастя, цей випадок став поки що єдиним непорозумінням між медіа та офіційними особами на Сумщині за час карантину.

Можна відзначити, що сумські медіа переважно успішно перебудували свою роботу в умовах карантину. Скасування публічних заходів змусило переорієнтуватися на інші джерела інформації. "У зв’язку з відсутністю офлайн-заходів (мітингів, зустрічей, виставок), ми стали більше працювати із судовим реєстром, із системою публічних закупівель ProZorro, для того щоб знаходити інформприводи. Якщо раніше ми це робили у вихідні, коли було менше заходів, то зараз це майже щодня", – каже Олена Адаменко.

Хоча зовсім безслідно для медіа карантин, звісно ж, не минувся. "У зв'язку з обмеженням ведення бізнесу зменшилася кількість реклами, і це, у свою чергу, призводить до проблем з фінансуванням і може призвести до скорочення штату", – нарікає Олег Геренко.

Олексій Захарченко, регіональний представник ІМІ в Сумській області

Матеріал підготовлено за сприяння правозахисної організації Freedom House в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!