ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стримані херсонські медіа: про жінок без сексизму, але й без фемінітивів

Ілюстрація МОСТ
Ілюстрація МОСТ

Херсонські медіа входять у 2024 рік значно погіршивши співвідношення між кількістю жінок та чоловіків, які зʼявляються в новинах як герої, героїні, експертки та експерти. Але водночас ми не фіксуємо сексизму та стереотипів щодо жінок та чоловіків. 

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації, який проводився з 5 до 10 лютого 2024 року включно. ПІд час дослідження промоніторено пʼять місцевих медіа: Херсон онлайнСуспільне: ХерсонТиповий ХерсонВгору та МОСТ. Останнє медіа ми довгий час не моніторили, зважаючи на наявний конфлікт інтересів експерта ІМІ Сергія Нікітенка, який є власником видання. Однак з лютого, відповідно до вимог методології моніторингу, які передбачають дослідження найбільш популярних медіа регіону, МОСТ є в моніторингу, але його дослідженням займалася регіональна представниця ІМІ з іншої області. 

Всього під час моніторингу проаналізовано 50 новин у кожному медіа з метою отримати дані щодо кількості експерток і експертів, героїнь і героїв у регіональних новинах, дослідити тематичний поділ новин, а також зафіксувати випадки сексизму і стереотипів щодо чоловіків та жінок.

На початку матеріалу ми зіставили результати подібного дослідження, проведеного рівно рік тому. Тут і надалі ми порівнюватимемо цифри, щоб зафіксувати зміни та пояснити ці цифри.

Загальні цифри

Отже, лише 24% експертних думок у промоніторених медіа належать жінкам. Рік тому цей показник був на рекордному, за всі роки моніторингів ІМІ херсонських медіа, рівні – 44% всіх експертних коментарів належали жінкам. І тоді, і зараз головною ньюзмейкеркою залишалася начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. Але про це далі.

Співвідношення героїнь до героїв у новинах цьогоріч становить 35 проти 65%, тоді як торік жінок-героїнь у новинах було 43%. Тут перекіс відбувся через велику кількість новин про судові процеси над підозрюваними в колабораціонізмі, яких виявилося значно більше за підозрюваних у державній зраді й колабораціонізмі жінок. 

Ми не зафіксували жодного факту сексизму в новинах та навіть стереотипів про жінок та чоловіків. Другий рік поспіль пресслужба поліції не розсилає пресрелізів про дорожньо-транспортні пригоди, отже новин про “білявку, що вʼїхала в когось”, у медіа просто немає. 

У яких новинах більше жінок?

Цілком очікувано, 100% героїнь і експерток ми виявили в новинах про медицину. 100% експерток та 53% героїнь зафіксовано в новинах про культуру. І, хоча таких новин у херсонських новинах обмаль, зустрічаються такі, де фігурують тільки жінки, як, наприклад, у матеріалі Суспільного про проєкт “Місто щасливих дітей” Херсонського обласного центру народної творчості. По 50% експерток і 33% героїнь ми зафіксували в кримінальних та суспільних новинах. Значна частина кримінальних новин стосується подробиць досудового слідства, судів та процесуальних рішень щодо підозрюваних і обвинувачених у злочинах проти державності.

У новинах фігурували очільниці окупаційних органів управління медзакладами, окупаційна очільниця пенсійного фонду, посадовиця міської адміністрації та інші жінки, підозрювані в пособництві ворогу. Часто про жінок згадують у цілком “чоловічих” новинах, наводячи приклади таких самих справ у бекграундах новин. 

На тлі з підозрюваними та підсудними в справах про державну зраду та колабораціонізм цілком гендерно врівноваженими є новини про звичайний кримінал. Наприклад, серед валу кримінальних новин ми фіксували новини про подружжя наркоторговців, які ще трохи більш ніж два роки тому становили б переважну більшість новин категорії, а тепер видаються винятком з далекого минулого. 

У порівнянні з кримінальними новинами новин на суспільно важливі теми не так багато. Жінки фігурують найчастіше в новинах про зоозахисниць або про волонтерські ініціативи

Всі новини про шоубізнес у херсонських новинах присвячено відбору на Євробачення, тож експертів з експертками там немає, а згадок про артистів та артисток порівну. 

У яких новинах домінують чоловіки?

Окрім війни суто чоловічими були новини про політику, економіку та спорт. У спортивних новинах у стрічках херсонських медіа жінка фігурує лише один раз, і то в бекграунді новини про перемогу самбіста Андрія Кучеренка. Там побіжно згадують про перемогу важкоатлетки Анастасії Касьяненко. Це становить усього 6% усіх новин спортивної тематики. 

Політичні новини зазвичай представлені передруками із загальноукраїнських видань, і тут значна частина експертів та героїв – чоловіки, хоча єдиний фемінітив, зафіксований під час моніторингу, ми знайшли саме в новині з цієї категорії. Коментаторку закону про мобілізацію в новині “Типового Херсона” несподівано назвали адвокаткою. А от у наступній новині про демографію видання вже називає науковицю Еллу Лібанову, яка коментує проблему, демографом.

Експерток у політичних новинах 22%, героїнь рівно вполовину менше – 11%. Така сама ситуація й з економічними новинами. Чи не єдина експертка в новині про енергетику заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук вперто іменується “заступником”. Жінок-героїнь у цих новинах немає, а експерток – 13%.

Наталія Гуменюк і чоловічий хор: хто коментує війну на Херсонщині?

21% експертних думок у херсонських медіа про воєнні дії в моніторинговий період прозвучав від жінок, і очевидно, що здебільшого – від Наталії Гуменюк, яка вже два роки коментує перебіг бойових дій на півдні України.

Здебільшого ці повідомлення мають характер зведень ОК “Південь”, рідше – відеокоментарі речниці. Серед експерток ми також фіксували коментарі речниці ГУ ДСНС у Херсонській області Оксани Ульянової.

Здебільшого ж події в Херсонській області, повʼязані з воєнними діями та їхніми наслідками, коментують начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко та речник ХОВА Олександр Толоконніков. Значно менше події у своїх громадах коментують начальники сільських військових адміністрацій. 

Героями та героїнями більшості новин є місцеві мешканці, потерпілі або загиблі від російських обстрілів населених пунктів правобережної Херсонщини, рідше це військові. 

У воєнних новинах відсоток жінок-героїнь становить трохи більш ніж 36%. Загалом падіння відсотків представлення жінок у новинах як героїнь та експерток ми повʼязуємо з певною змагальністю Олександра Прокудіна та Романа Мрочка – хто перший зʼявиться в медіа з повідомленням про черговий обстріл. А оскільки саме новини про війну є найбільшою часткою новин, загальний відсоток залежить виключно від них. Очевидно, що чи не єдина жінка, яка має право коментувати воєнні питання на Херсонщині, не встигає за очільниками області та обласного центру. 

Відсутність сексизму та стереотипів теж безпосередньо повʼязана з новинами про війну, адже переважну більшість цих новин написано на основі офіційних повідомлень, де цьому немає місця. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

З метою уникнення конфлікту інтересів видання МОСТ моніторила регіональна представниця ІМІ з іншої області

Liked the article?
Help us be even more cool!