ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Статистика – основна тематика новин про COVID-19 в онлайн-медіа Дніпра

Статистичні дані про кількість захворілих, госпіталізованих та померлих, а також новини про перебіг вакцинації та карантинні обмеження сумарно становлять 52% всіх повідомлень про COVID-19 в онлайн-медіа Дніпра. Такі результати моніторингу, що провели представниці та представники Інституту масової інформації в листопаді 2021 року.

Метою моніторингу було визначити тематичний склад новин про пандемію COVID-19.
Усього проаналізовано 675 новин з 1 до 5 листопада 2021 року включно в новинних стрічках п'яти популярних сайтів Дніпра: dnepr.expressdnpr.com.uadp.informator.uagorod.dp.ua056.ua.

Статистичні дані про кількість захворілих, госпіталізованих та померлих  становлять 23% всіх повідомлень про COVID-19 в онлайн-медіа Дніпра. 22% таких новин є повідомленнями про хвороби та смерті певних публічних осіб, поодинокі повідомлення про тестування нових ліків і політичні заяви щодо викликів епідемії. 16% усіх повідомлень про COVID-19 стосуються вакцинації: у них ідеться про адреси пунктів щеплень та наводиться статистика перебігу вакцинації. 13% новин про COVID-19 повідомляють про карантинні обмеження.

"Днепр оперативный" здебільшого повідомляв статистику захворюваності / госпіталізацій / смертності – у 29% усіх новин про COVID-19 на власному сайті. У 21% таких новин журналісти писали про те, як отримати сертифікат, та роз’яснювали особливості роботи застосунку "Дія". Найменше на цьому сайті писали про карантинні обмеження, кримінальні правопорушення, пов’язані з перебігом карантину, та про стан лікарень, що приймають хворих.

"Днепровская панорама" також найчастіше повідомляла про статистику та карантинні обмеження – у 25% та 20% відповідно власних новин на цю тематику. Найменше цей ресурс повідомляв про стан лікарень – лише один раз. Це було те саме повідомлення, що й на "Днепре оперативном" про те, що лікарня №8 у Дніпрі почала приймати хворих на COVID-19, з тієї різницею, що "Днепр оперативный" опублікував цю новину на п'ять хвилин пізніше з поміткою "ексклюзив". Цю ж новину опублікували "Інформатор" та gorod.dp.ua з посиланням на пресслужбу міськради Дніпра. 

Співробітники "Інформатора" опублікували однакову кількість новин зі статистикою, повідомленнями про карантинні обмеження та перебіг вакцинації – по 20% усіх новин про  COVID-19 у власній стрічці. 24% новин про COVID-19 на цьому ресурсі присвячено іншим тематикам, що намагаються ширше повідомляти про перебіг пандемії чи вакцинації. Наприклад, як у новині "Почему украинцы не хотят вакцинироваться от коронавируса: данные соцопроса UNICEF". Водночас лише на цьому ресурсі з усіх, що підпадали під моніторинг, виявлено рекламні матеріали на тему COVID-19 з неналежним маркуванням. Новини "Геннадий Гуфман о вакцинации: Когда решение влияет на здоровье окружающих, свобода выбора выходит на второй план" та "ИНТЕРПАЙП передал в больницы Днепра гуманитарную помощь для борьбы с коронавирусом" марковано міткою "Партнерский материал". У "підвалі" сайту зазначено: "Материалы, размещенные на коммерческой основе, публикуются с пометкой "Партнерский материал". Утім, ця мітка є важкодоступною для пересічного читача, адже новинна стрічка постійно довантажується та відкидає цей розділ, унеможливлюючи прочитання примітки. До того ж таке маркування не відповідає ЗУ "Про рекламу". Згідно з ним реклама в медіа має бути маркована безпосередньо словом "реклама" або фразою "на правах реклами".

Gorod.dp.ua найбільше повідомляв про перебіг вакцинації, оприлюднював адреси пунктів вакцинації та повідомляв статистику щеплення. Загалом вакцинації тут було присвячено 28% новин – це найвищий показник серед усіх досліджуваних медіа. Здебільшого це була статистика. У 24% новин про COVID-19 тут ішлося про смерті та захворюваність певних публічних осіб, лікування дітей та вагітних.

056.ua переважно повідомляв статистику захворюваності / госпіталізацій / смертності від COVID-19 – у 32% усіх новин на цю тематику у власній стрічці. Це найвищий показник серед усіх досліджуваних медіа. Водночас журналісти використали слово "антирекорд" у заголовку новини "Новый антирекорд: коронавирус в Украине 4 ноября", що є граматично неправильним. Адже приставка анти- заперечує наступну частину слова, тобто "антирекорд" насправді означає щось, що абсолютно протилежне рекорду. Також варто відзначити, що цей ресурс єдиний, який опублікував новину про антивакцинаторський мітинг у Києві. На початку новини "Антивакцинаторы заблокировали центр Киева: к протесту присоединились жители Днепра и области" йдеться: "Люди съехались в столицу со всей Украины, и среди них жители Днепра и области". Утім, жодного підтвердження цьому далі в новині не наведено: серед учасників чи організаторів не названо (відкрито чи анонімно) жодного мешканця Дніпра чи області, що приєднався до мітингу в Києві. Тобто це є особистим судженням авторки тексту.

Загалом найбільше з моніторингових медіа про COVID-19 писав ресурс gorod.dp.ua – у 26% усіх новин у власній стрічці. Найменше – "Днепр оперативный": 12% новин на цьому ресурсі присвячено COVID-19. На "Інформаторі" та 056.ua по 22% новин зі стрічок присвячено цій тематиці. "Днепровская панорама" повідомляла про перебіг пандемії COVID-19 у 18% новин.

За результатами моніторингу можна виокремити велику кількість статистики: як про захворюваність / смертність / госпіталізації, так і про перебіг вакцинації. Медіа майже не пишуть про нові дослідження, не спростовують міфів про вакцинацію, не записують коментарів про них з експертами та зовсім не повідомляють про проблеми із забезпеченням лікарень. Новини з медичних закладів у медіа – переважно розсилання та фото- і відеоматеріали, надані пресслужбою місцевої влади. Це також свідчить про закритість медзакладів для журналістів. Варто зазначити, що антивакцинаторських настроїв у медіа Дніпра майже не виявлено. З проаналізованих 675 новин зафіксовано лише одне повідомлення про антивакцинаторський мітинг з особистим судженням авторки.

Валерія Мальченко, регіональна представниця ІМІ в Дніпропетровській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!