ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Соцмережі й офіційні сайти: де беруть інформацію полтавські медіа

29.01.2020, 14:46
Надія Кучер

Основне джерело інформації полтавських медіа – офіційні сайти та соцмережі. Також видання беруть інформацію з інших ЗМІ, пресслужб та іноді продукують власні авторські матеріали. Таких – лише 11,3% публікацій полтавських онлайн-медіа. Офіційні сайти журналісти використали маже в кожній третій публікації (38%), соцмережі – у 14,2% новин. Такі дані моніторингу Інституту масової інформації, проведеного 13–17 січня 2020 року в п’яти полтавських медіа: "Полтавщина""Коло"ОКІА "Новини Полтавщини", "Сайт новин Полтави 0532.ua""Зміст". У межах моніторингу аналізувалися джерела інформації, на які журналісти посилаються  в новинах. Усього було проаналізовано 702 новини.

Політики, письменники, священники: з яких сторінок у соцмережі беруть інформацію

Найбільше новин з посиланнями на офіційні сайти зафіксовано на сайті ОКІА "Новини Полтавщини" – 202. Найменше офіційні сайти як джерело інформації використовувало медіа "Сайт новин Полтави 0532.ua" – дев'ять новин, або 10,71% загальної кількості новин на цьому сайті.  

На соціальні мережі найчастіше посилалося ОКІА "Новини Полтавщини" – 69 разів, або 17,2% загальної кількості джерел. Найчастіше журналісти брали інформацію зі сторінок миргородського відділу поліції, синоптикині Наталки Діденко, політиків всеукраїнського рівня, Служби автомобільних доріг у Полтавській області, пресслужби Операції Об’єднаних сил тощо. Також були посилання на сторінки Eurovision Ukraine – Євробачення Україна, керівників різних компаній, наприклад щодо виробництва алкогольних напоїв у країні, або письменників та священників. Скільки ж, 69 разів, на сайті були використані офіційні сайти як джерела інформації. Найчастіше використовувалися такі сайти, як "Урядовий портал", сайт Президента, а також сайти ГУ Нацполіції в Полтавській області, пресслужби кіберполіції, ГУ ДСНС в Полтавській області, прокуратури в Полтавській області, СБУ в Полтавській області та сайти міських рад Полтавської області (Кременчуцька, Миргородська, Горішньоплавнівська, Гадяцька, Пирятинська та інші).

Найменшу кількість джерел із соціальних мереж зафіксовано на сайті "Полтавщина" – три новини, що становить 3,8% загальної кількості джерел, використаних на цьому сайті.

Джерело регіональних онлайн-ЗМІ – всеукраїнські ЗМІ

Серед найчастіше використовуваних джерел інформації на всіх промоніторених медіа – інші ЗМІ. Показник становить 91 джерело, тобто 12,8% загальної кількості використаних джерел у п’яти медіа. За джерела брали всеукраїнські ("Прямий", Hromadske.ua, "Економічна правда", ТСН, Espreso.tv, 112, ВВС, "Українська правда") та регіональні сайти ("Кременчуцька газета" фігурувала найчастіше). Іноземні ЗМІ в майже не використовувалися, лише на одному з п’яти медіа, ОКІА "Новини Полтавщини", зафіксовано новину з  використанням іноземного ЗМІ. А от посилань на російські ЗМІ не було в жодному з промоніторених полтавських медіа.

10,9% з усіх джерел у промоніторених сайтах становлять пресслужби. А саме пресслужби департаментів та відділів або пресслужби Полтавської міської ради. Водночас 4% з усіх промоніторених новин не мали вказаного джерела інформації. Найбільше новин без джерел інформації зафіксовано на сайті ОКІА "Новини Полтавщини" – 16, або 4% кількості джерел на сайті. Або, наприклад, як у цій новині: у заголовку було вказано джерелом інформації податкову, але деталей, які б це засвідчували, у публікації не було зазначено. Найменше новин без вказання джерела інформації зафіксовано на сайті "Коло" – 1% загальної кількості використаних сайтом "Коло" джерел. 

Як уже було зазначено, власна робота журналістів становила 11,3%, або 80 новин із понад пів тисячі текстів. Про це була відповідна позначка на кшталт "як стало відомо "Полтавщині"…", "про це 0532.ua повідомили у…" тощо. Також були публікації, очевидно, що авторські, утім про це не було вказано. Важко сказати, чому видання не вказують, що публікація є результатом авторської роботи (навіть якщо стоїть підпис журналіста, це може свідчити лише про те, хто новину на сайті виставив і що це не завжди автор). Можна припустити, що такою є редакційна політика ЗМІ, коли на наголошенні авторства та власності публікації конкретним ЗМІ не робиться акцент, що автоматично зменшує довіру до інформації.

Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!