ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Соціалка, ДТП і кримінал: про що пишуть у Facebook волинські сайти

31.08.2020, 13:13
Мая Голуб

Соціальна тематика переважає на сторінках волинських сайтів у Facebook. За ними йдуть новини про ДТП, надзвичайні події та  кримінал. Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації, що тривав 10 - 16 серпня.

Під аналіз потрапили сторінки в соцмережі Facebook п’яти онлайн-медій (Волинські новини, ВолиньPost, Район.in.ua, Конкурент і Перший). Основна мета моніторингу - дослідити, який  контент публікують волинські медіа у соцмережі Facebook, а також чи публікується джинса і яка реклама є в соцмережі. Під аналіз потрапили всі новини/публікації, що є в стрічці новин  і на сторінці медіа у Facebook  у період моніторингу.

Загалом було проаналізовано 780 публікацій у соцмережах та 1186  публікацій на сайтах.  Під час моніторингу з’ясувалося, що онлайн-ЗМІ  публікують у Facebook  66%  контенту.

Найбільше постів у соцмережі Facebook було зафіксовано на сайті Конкурент (99% від загальної кількості промоніторених новин на сайті), Район.in.ua (96%) і Перший (89%). Сайт  Волинські новини запостив 58% публікацій від загальної кількості контента в новинній стрічці. Найменш наповнена стрічка на сторінці в соцмережі  Facebook була у ВолиньPost - 21%.

Цікаво, що на сайті Волинь24, який традиційно потрапляє під моніторинги,  у серпні постів у Facebook не було взагалі. Останні публікації датуються липнем цього року. Тому цього місяця сайт не потрапив до моніторингу.

Загалом на промоніторених cторінках у Facebook було 305 публікацій  на соціальну тематику, про ДТП та надзвичайні події та подібні новини з-за кордону - 217 публікацій, кримінал - 73, політику - 53, економіку й бізнес - 51.

Найбільше публікацій на соціальну тематику, в тому числі, про  коронавірус. під час моніторингу  було на сторінці у Facebook сайту Перший - 57%, у  соцмережі  сайту Конкурент - 45%. На ВолиньPost таких новин було 44,6%, Район.in.ua - 36%, Волинські новини - 25%.

При цьому найбільше новин про кримінал було на сторінці у Facebook Волинських новин - 23% від загальної кількості новин на цьому сайті. Інші медіа постили набагато менше таких постів:  9% - на сторінці ВолиньPost у соцмережі, 6,% - Район.in.ua, 4% - Конкурент і 1% - на сторінці сайту Перший.

Розважального контенту було небагато на сторінках у  Facebook, трохи більше 2%  постів на промоніторених п’яти сторінках у Facebook від загальної кількості новин. Не було у період моніторингу в постах ані тестів, ані смішних мемів. Про спорт писали у 5% публікацій, екологію - 1,5%, права людини - 1% публікацій.

Політична і комерційна реклама на сторінках у Facebook

У постах в соцмережі Facebook волинські сайти не пишуть, якщо публікують політична  реклама, що це реклама. Про рекламний текст можна дізнатись, лише відкривши новину чи інтерв’ю, де в кінці публікація позначена  хештегом, або тегом «політична реклама», «реклама». На сторінках у соцмережах інтернет-видань поширюють з сайту також неналежно марковану рекламу із позначкою зірочки, що нагадує маленьку крапочку. Не кожен може на це звернути увагу, адже не завжди люди до кінця дочитують тексти.

Також у Facebook під час моніторингу не виявлено на промоніторених сайтах проплаченої реклами у соцмережі Facebook, де б була позначка, ким проплачений контент.

Так, шість новин із позначкою зірочки та хештегом «реклама» під час моніторингу було на сайті Район.in.ua. Це були публікації про розіграш велосипедів від ТРЦ «ПортCity», про акційні знижки у одному з кінотеатрів, шопінг-марафон, дитяче меню у одній з ресторацій Луцька та розваги для малечі у одному із закладів.

На сайті ВолиньPost було виявлено  два тексти із зірочкою та тегом реклама, інші дві новини були просто позначені зірочкою. Зайве говорити, що звичайною зірочкою маркувати рекламний текст недостатньо. Наприклад, новина про ЖК «Парковий квартал» була позначена лише зірочкою.

25 жовтня цього року мають відбутися місцеві вибори. Офіційно передвиборча кампанія ще не стартувала, але на сторінках у  Facebook волинських медіа можна побачити тексти про політиків із ознаками замовності. Так, 4%  матеріалів із ознаками замовності було виявлено на сторінці Волинські новини у Facebook . На сайті ВолиньPost три публікації були неналежно марковані, на інших трьох сайтах матеріалів з ознаками замовності на момент моніторингу не було.

Зокрема, у тексті Волинських новин із назвою «У Копачівці молодь зможе проводити час у новому молодіжному центрі» йдеться про те, що нардеп В’ячеслав Рубльов подарував два УФО-обігрівачі з його обов'язковою фотографією. Також позитив про В’ячеслава Рубльова є у новині із заголовком «Торчинській лікарні подарували нове обладнання для зшивання судин». До того ж, дивним є речення «Вячеслав Рубльов переконаний, що головний лікар Торчинської ЦРЛ – фаховий спеціаліст, який вболіває за очолюваний ним заклад». Хіба нардеп є фахівцем, щоб це оцінювати?

Новина із заголовком «Лідер партії “За майбутнє” Ігор Палиця озвучив рецепт виходу країни з кризи» у позитивному світлі показує політика і його партію загалом. У новині «Показали, як виглядає центральний басейн у Луцьку» також є багато фото радника Луцького міського голови Ігоря Поліщука.

Також на сторінці у Facebook  “Волинських новини”  чотири новини були позначені лише зірочкою. Наприклад, рекламним текстом є публікація із заголовком «Знову на крок попереду:новаторське планування в ЖК “Сaramel Residence».

Також два тексти із зірочкою були про депутатку Волинської обласної ради Любов Ліпич. Без жодної позначки була поширена новина про «Казкова оселя» на сторінці у Facebook "Волинські новини" із заголовком «Як вибрати квартиру в Луцьку».

Із зірочкою був також текст із запитальним заголовком «У Луцьку знайшли поклади пива?». В кінці цього тексту зазначено, що матеріал опубліковано на правах реклами. Публікація є частиною рекламної кампанії бренду Luchan та містить інформацію художнього змісту. Але останнє речення, де йдеться про рекламу не виділене жирним шрифтом чи іншим кольором для відокремлення, лише курсивом. Текст «зливається” з повідомленням, що це реклама.

Схожий текст є на сторінці сайту Перший. Але там комерційна реклама  на сайті позначена зірочкою зверху  «У Луцьку знайшли поклади унікальної корисної копалини*»  і тегом «реклама»  в кінці тексту.

На сторінці  сайту Перший є поширене інтерв’ю із депутатом Волинської обласної ради Юрієм Ройком, що позначене хештегом «політика»  і «реклама». Ще одне поширене інтерв'ю із нардепом Валерієм Стернійчуком на сторінці сайту Першого позначене, як на сайті. Але на сторінці видання в соцмережі в пості нема позначення, що це реклама.

Також на сторінці у Facebook видання «Конкурент» був опублікований у пості анонс акустичного вечору до Дня народження Андрія Кузьменка від «Громадянського руху «Свідомі». А як відомо, ця політична сила збирається брати участь у місцевих виборах.

Не вся реклама правильно позначена

Якщо на сайті рекламу  ще позначають хештегами, то на сторінках у Facebook медіа - ні. Медіа-юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров зазначає, що реклама в інтернеті не містить якогось особливого регулювання (на відміну від телебачення, наприклад), тож регулюється загальними положеннями, зокрема статтею 9 Закону України «Про рекламу».

Тобто закон не має переліку всіх можливих способів відокремлення реклами від іншої інформації, незалежно від способу розповсюдження реклами, у тому числі, і у Facebook. Тож позначення словом «реклама» буде цілком відповідати українському законодавству.

Щодо політичної реклами - як вже згадано вище, у позавиборчий період вона регулюється загальними положеннями закону «Про рекламу». У виборчий період на політичну рекламу накладаються обмеження, встановлені для передвиборної агітації загалом, при цьому виборчий кодекс не регулює агітацію в інтернеті якось особливо (на відміну від телебачення, друкованих ЗМІ тощо).

«Хештег можна вважати позначенням рубрики «Реклама», і розмір шрифту тут законодавством не врегульований», - зазначив юрист Алі Сафаров.                     

За його словами, реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

«Рубрика «Реклама» або «На правах реклами» може бути позначена різними способами. Головне, щоб ця позначка була помітна і зрозуміла. Тож, просто маленька зірочка без будь-яких пояснень не буде належною позначкою для рубрики «Реклама», а, наприклад, стилізована у вигляді зірочки літера «Р», щодо якої наводиться зрозуміле і помітне розшифровування, що це саме позначення рубрики «Реклама» - порушенням закону не буде», - зазначив юрист.


Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!