ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Серпневе дежавю: президентський офіс уже вдруге не акредитує запорізькі медіа на свої заходи

У серпні 2021 року, під час візиту на острів Хортиця Олени Зеленської, щонайменше три запорізькі медіа не акредитували на цю зустріч. Акредитацію проводив безпосередньо Офіс президента, а обласна держадміністрація координувала цей процес. Річ у тім, що ці ж видання, за певним винятком, рівно рік тому, у серпні 2020 року, не акредитували і на візит до Запоріжжя Володимира Зеленського. І хоча про політичні мотиви таких рішень неакредитовані медіа відкрито не заявляють, питання щодо прозорості й рівних можливостей для всіх медіа з боку центральної влади залишається відкритим.

Нагадаємо, візит Олени Зеленської під гаслом “безбар’єрності” відбувся 5 серпня. Напередодні в загальному чаті журналістів та пресслужби Запорізької обласної державної адміністрації з’явилась інформація про приїзд першої леді. Медіа мали надіслати дані для акредитації на визначену адресу. Після цього їм у скриньку надходила лаконічна відповідь: “Акредитацію схвалено”. Однак мінімум трьом медіа – муніципальному телеканалу Z, онлайн-медіа Forpost і газеті  “Горожанин-Інформ” відповідь на їхні листи так і не надійшла.

Нарада перед візитом Олени Зеленської в Запоріжжя

Нарада перед візитом Олени Зеленської до Запоріжжя, 05.08.2021

За словами журналістки сайту Forpost Марина Кропко, пресслужба ЗОДА додатково повідомляла ще про час поїздки телефоном. “Відповідно, нам ніхто не зателефонував. Ми знаємо, що така сама ситуація склалася ще щонайменше у двох запорізьких ЗМІ”, – розповіла журналістка. За її словами, на подію журналістку не відправили, щоб уникнути потенційних неприємностей.

Журналіст газети “Горожанин-Інформ” Олексій Мотревич також підтвердив, що вчасно надав усі необхідні документи для акредитації після повідомлення в чаті ЗОДА, але лист про підтвердження акредитації не отримав.

А головний редактор муніципального телеканалу Z Олександр Коваленко взагалі був здивований, чому акредитацією займався Офіс президента. “Дивно, чому ОП забезпечує акредитацію першої леді, яка не є їхньою представницею. Нам також повідомили, що ми можемо за бажанням потрапити на відвідування острова міністром культури, і назвали час, коли він там мав бути. Але коли наша знімальна група прибула туди, на місці нікого не було”, – розповів Олександр Коваленко.

Візит Володимира Зеленського до Запоріжжя

Візит Володимира Зеленського до Запоріжжя, 20.08.2020

Що ж. Рівно рік тому, у  серпні, муніципальний телеканал, який фінансується з міського бюджету і головред якого наразі є керівником однойменної партії міського голови “Партія Володимира Буряка “Єднання”, також не акредитували на зустріч із президентом Зеленським. Водночас не акредитували й журналістів видання “Запорозька Січ”, екскомунальну газету, що систематично підтримує політику мера Запоріжжя Володимира Буряка, у якого прямо зараз триває вже публічний конфлікт із представниками “Слуги народу”. Крім того, не було акредитовано онлайн-видання “Регіонньюз” і Forpost. Зокрема, останнє послідовно підтримує партію “Європейська солідарність” та народного депутата Петра Порошенка.

Тоді головний редактор телеканалу Олександр Коваленко у фейсбуці вимагав пояснень від пресслужби Запорізької ОДА щодо причин відмови в акредитації журналістів телеканалу Z, які мали б висвітлювати робочу поїздку до Запоріжжя Президента України Володимира Зеленського. До речі, пресслужба Запорізької обласної адміністрації зреагувала на пост головного редактора і розмістила допис-відповідь із вибаченнями на своїй сторінці у фейсбуку.  Зокрема, в ОДА наголосили, що вони запросили представників від усіх запорізьких медіахолдингів. “Ми, так само як і журналісти, зацікавлені в широкому та об’єктивному висвітленні робочої поїздки президента до нашої області. Тим більше вона є дуже результативною”, – написали вони. 

Олена Зеленська на Кургані єдності на Хортиці в Запоріжжі

Олена Зеленська на Кургані єдності на Хортиці в Запоріжжі, 05.08.2021

Цього року, мабуть, достатнього розголосу, зокрема в соцмережах, таке порушення прав журналістів не набуло, тож публічних пояснень чи то вибачень від координувального ОДА, а тим паче Офісу Президента, не з’явилося.

І поки посадовці з ОП та їхніх структурних підрозділів продовжують ігнорувати закон, медіаюристи продовжують повторювати, що акредитація не привід для відмови допуску журналіста до відкриті заходи. Так, за словами медіаюриста ІМІ Романа Головенка, відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень.

Щодо останнього інциденту з акредитацію, він говорить: “По-перше, це не дуже коректно називати акредитацією, оскільки йдеться про допуск лише на одну подію, що суперечить ст. 26 Закону України “Про інформацію”. До того ж в абзаці 2 частини 1 цієї статті визначено, що “відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень”. По-друге, навіть якщо не вважати це акредитацією, то (не)допуск на захід органу влади має відбуватися за прозорими критеріями. В цьому випадку незрозуміло, чому одних журналістів допустили, а інших – ні”.

У регіональних же медіа в цьому разі є мінімум два варіанти: чекати, що колись суб’єкти владних повноважень почнуть діяти за принципом “дозволено лише те, що передбачено законодавством”, або ігнорувати подібні протокольні заходи. Як це зробили херсонські журналісти, яких не акредитували на зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським минулого року. Тоді вони провели страйк: медіа ставили новини про приїзд президента без тексту, публікували порожні сторінки, вигадували текст із місця події. Бо з медіа і журналістами (читай: аудиторією) так не можна.

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!