ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сайти «без голови»: як виглядає непрозорість волинських медіа

04.10.2018, 14:00
Мая Голуб

Не всі волинські сайти вказують редакторів, а ще рідше – прізвища журналістів, які там працюють. Якщо на інтернет-сайті нема інформації про власника чи засновника – це не означає, насправді його немає. Може виявитись, що фінансує ЗМІ політик, або ж люди, наближені до політика.  

Коли є повна інформація на сайті про редакцію, а також вказані засновники – це збільшує довіру до такого медіа. Якщо вказаний на сайті редактор, то читач може  без проблем звернутися, бо буде знати, з ким має справу.

Також важливо читачам знати, які журналісти працюють в редакції. Тому буде великим плюсом, якщо журналісти  будуть згадані на сайті.

Читачі добре запам’ятовують того, хто написав хороший і цікавий текст. Звісно, йдеться про те, коли матеріал підписаний. Але якщо текст поганий – автора теж запам’ятають.

Нещодавній моніторинг Інституту масової інформації показав, що лише один з 10 промоніторених  волинських сайтів показав читачам своїх засновників.

Так, у вересні цього року ІМІ аналізував сайти Волині на предмет прозорості. Основна мета дослідження – дізнатись, чи інтернет-сайти вказують на своїх сторінках власників/засновників, контактні дані редакції, а також головного редактора.

Наприклад, 0 балів - інформація не вказана взагалі, 0,5 балів - вказана частково, 1 бал - інформація вказана в повному обсязі.

Під аналіз потрапили 10 волинських сайтів: «ВолиньPost», «Волинь24», ІА «Волинські новини», «Перший», «Район.Луцьк», «Конкурент», «Волинська правда», «ВолиньOnline», «Під прицілом», «Громадське.Волинь».

Лише сайт «Громадське. Волинь» вказав засновників. На сайті йдеться, що засновниками «Громадське. Волинь» стали Михайло Шелеп, Юрій Ричук, Дмитро Безвербний, Сергій Шараєвський, Марія Доманська, Оксана Петрук, Максим Нікітін та Андрій Сорока.

Крім них, до діяльності медіа долучаються ще понад 10 осіб і кожен раз склад команди зростає. Однак  на інтернет-сторінці не вказано, хто на сьогодні є редактором сайту. Зазначено номер телефону редакції, сторінки в соцмережах та електронну пошту, є фінансові звіти.

Інші ж 9 сайтів про своїх засновників чи власників на власних інтернет-сторінках не згадують.

Тільки  4 з 10 сайтів вказали редакторів та їх контакти. Це сайти – «ВолиньPost», «Перший»,  «Конкурент», «ВолиньOnline». Інші 6 сайтів не вказали імена редакторів, лише зазначили контакти редакції  - це «Волинь24», «Район.Луцьк», ІА «Волинські новини», «Волинська правда», «Під прицілом» та «Громадське.Волинь».

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначає, що відповідно до вимог українського законодавства сайти не повинні публікувати імена власників внаслідок того, що у нас немає окремого закону, який би регулював діяльність веб-сайтів, зокрема інтернет-ЗМІ.

А вимоги щодо повної інформації про редакцію із вказуванням контактів можуть наразі бути лише у внутрішніх локальних документах редакції інтернет-ЗМІ. Тобто редакція встановить їх для себе сама, або як корпоративні стандарти об’єднань інтернет-ЗМІ, якщо воно до таких входить.

Медіа-юрист ГО «Платформа прав людини»  Олександр Бурмагін зазначає, що у різних країнах різна практика щодо обов'язку публікувати дані, але загальне правило - якщо сайт претендує на статус ЗМІ, то, звісно, він має повідомляти про осіб, відповідальних за контент.

В Україні, знову ж таки, на сьогодні немає спеціального законодавства щодо сайтів як ЗМІ, як і вимог стосовно зазначення будь-яких реквізитів "редакції" або журналістів.

Олександр Бурмагін зауважує, що вимоги щодо зазначення даних власника веб-сайту з’явились в законодавстві лише  весною 2017-го року і тільки в Законі України “Про авторське право і суміжні права”. Так, в закон було додану статтю 52-1. "Порядок припинення порушень авторського права і (або) суміжних прав з використанням мережі Інтернет":

11.  Власники  веб-сайтів  та постачальники послуг хостингу, крім   фізичних   осіб, які   не є суб’єктами  господарювання, зобов’язані  розміщувати у вільному доступі на власних веб-сайтах та (або) в публічних базах даних записів про доменні імена (WHOIS) таку достовірну інформацію про себе:

а)   повне   ім’я або  найменування  власника веб-сайту  та постачальника послуг хостингу;

б)   повну   адресу місця  проживання або  місцезнаходження власника веб-сайту та постачальника послуг хостингу;

в)  контактну  інформацію власника веб-сайту та постачальника послуг  хостингу,  у тому числі  адресу електронної пошти, номер телефону, за якими з ними можливо оперативно зв’язатися.

Тобто фізичні особи, які не є суб’єктами господарювання, розміщують у  вільному  доступі на веб-сайтах, власниками яких вони є, або в публічних  базах даних записів про доменні імена (WHOIS) контактну інформацію   власника веб-сайту,  передбачену пунктом "в"  цієї частини.

Інтернет-сайти мають бути відкритими перед читачами й не приховувати прізвища своїх власників, працівників. Хоч і  в українському законодавстві не прописано, що інтернет-сайти зобов’язані публікувати імена засновників та власників, контакти редакторів, але повна інформація про редакцію збільшує довіру читачів.


Цей матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов'язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Liked the article?
Help us be even more cool!