ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Регламенти місцевих рад як легалізація порушення свободи слова

Одна річ, коли місцеві можновладці прикриваються карантином і обмежують допуск медійників та громадськості на сесії. Це не звичне, але досить характерне явище для всієї України, на жаль. Інша річ, коли порушення прав громадян закладають у місцеві акти, як-от регламенти рад. 

Тривала 171

У червні минулого року я спробував "акредитуватися" та бути присутнім на засіданні сесії Якушинецької сільської ради. Але "працівник сільської ради" Василь Семенець просто не пропустив на засідання. Навіть до зали потрапити не вдалося. Виклик поліції та складання заяви не припинили правопорушення. Навіть у присутності дільничного Близнюка "інспектор" Семенець перешкоджав потраплянню до сесійної зали. А сам дільничний сказав, що він "прийме рішення", коли розглядатиме заяву.

Це все відбито в матеріалах кримінального провадження № 12020020100000489. І аби ж воно мало наслідки чи бодай продовження. Слідча Ірина Ткач за місяць, навіть нікого не опитуючи, видала постанову про закриття провадження. Про що повідомила наприкінці липня. Вже у вересні суддя Вінницького міського суду Юрій Ковбаса скасував цю постанову. Слідство за ч. 1 ст. 171 ККУ триває досі. Проте керівник районних слідчих Ярослав Топчій уже двічі закривав провадження, але прокуратура примушувала все ж зробити якісь дії. Пан Топчій за весь час зміг хіба що ще раз опитати мене, чи дійсно все так і було. Із Семенцем Топчій навіть не спілкувався. Схоже, він просто чекає червня, щоб закрити провадження за строками.

До речі, а хто ж такий Василь Семенець? Чи мав він право когось узагалі зупиняти? Так, він був в одязі, який нагадує форму працівника правоохоронних органів. Але насправді Семенець на той час був "головний інспектор з благоустрою Муніципальної інспекції з благоустрою". Коли ж на запит вдалось отримати статут Муніципальної варти Якушинецької сільської ради, то в посадових обов’язків Семенця взагалі виявилася відсутньою будь-яка інформація з приводу гарантування громадської та публічної безпеки.

Але найцікавіше не в Семенці. А в регламенті сільської ради. Якщо прочитати цей, вибачте, документ, то перше, що захочеться зробити, – оскаржити його в суді. Чим, власне, ми і зайнялись.

Регламент, що не налазить на голову

Рішенням першої сесії восьмого скликання від 3 грудня 2020 року Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області "Про затвердження  регламенту Якушинецької сільської ради" затверджено регламент  Якушинецької сільської   ради. Здавалося б, у селі поруч з обласним центром апріорі не може бути власний, відрізаний від цивілізації світ із власними правилами. Аби ж не так…

У затвердженому регламенті містяться положення, що як мінімум створюють перешкоди в журналістській діяльності:

Пункт 2.1.8. Посадові та службові особи ради, запрошені особи, акредитовані журналісти та інші особи, які присутні на пленарному засіданні ради, розмішуються на відведених для них місцях. Представники телебачення, радіо і преси акредитуються при раді на певний термін, який не може бути більшим за термін дії повноважень ради поточного скликання, шляхом подання відповідної заяви за підписом уповноважної особи ЗМІ секретарю ради. Відмова в акредитації має бути вмотивованою і може бути оскаржена до ради або суду. Акредитованим представникам ЗМІ надається можливість ознайомлення з матеріалами, які розповсюджуються серед депутатів на пленарному засіданні, за винятком тих, що слухаються в режимі "закритого засідання". За кожним акредитованим ЗМІ закріплюється не більше одного місця в залі проведення сесії.

Пункт 2.1.12. Особа, яка бажає відвідати відкрите пленарне засідання ради, подає не пізніше як за день до пленарного засідання ради на її електронну адресу [email protected] сканкопію заяви або секретарю ради письмову заяву, щодо бажання відвідати відкрите пленарне засідання. Секретар ради веде облік заяв у порядку їхнього надходження, а також облаштованих місць для запрошених осіб, представників ЗМІ та осіб, які бажають бути присутніми на засіданнях ради. На кожну заяву секретарем ради повинна бути надана відповідь про підтвердження можливої присутності особи на засіданні ради або про відмову в такій присутності з обґрунтуванням причин такої відмови. Кількість осіб, присутніх на засіданні ради, обмежується наявною кількістю вільних місць (сидячих).

Пункт 2.1.17. Під час перебування на пленарному засіданні ради відвідувач повинен дотримуватися Регламенту. Йому забороняється голосно розмовляти, вигукувати, розмовляти по мобільному телефону, використовувати будь-яку символіку, поширювати агітаційні матеріали, вчиняти дії, пов’язані з особистим ставленням до ситуації в залі засідань ради, чи вчиняти будь-які інші дії, не сумісні з метою відвідування пленарного засідання.

Пункт 2.1.21. Порядок застосування відео-, фото- та аудіозапису ходу проведення пленарних засідань узгоджується з головуючим.

Той самий пункт 2.1.21 регламенту порушує право представників ЗМІ та ст. 25 Закону України "Про інформацію", який передбачає, що під час виконання професійних обов'язків журналіст має право робити письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом. Законом, а не регламентом Якушинецької сільради. 

На рівні регламенту місцевої ради не можуть розв'язуватися питання щодо обмеження прав журналіста на використання техніки, присутності на засіданні чи переміщення по залі засідань. Можливі обмеження можуть бути передбачені тільки законами України. Але саме такі "регламенти" в Україні, особливо в невеликих ОТГ, стають причинами порушення прав журналістів. 

Уже 22 червня 2021 року суддя Вінницького окружного адміністративного суду Руслана Дмитришена проводитиме підготовче засідання в адміністративній справі №120/4133/21-а за позовом очільниці ГО "Автомайдан Вінниччина" Таїси Гайди та журналіста Антона Булгакова проти Якушинецької сільради.

І навряд чи Якушинці – єдина громада в Україні, де порушуються права журналістів у регламенті…

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!