ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рахунок 3 до 1: як чоловіки домінують у новинах чернігівських онлайн-медіа

08.03.2024, 10:00
Павло Пущенко

Велика кількість новин про війну та перевага чоловіків на керівних посадах – головні причини домінування героїв і експертів у новинах чернігівських онлайн-медіа. Показник переваги досягає двох третин щодо жінок. 

Водночас під час підготовки матеріалів редакції насамперед зважають на тематику та доцільність, а не на забезпечення гендерного балансу, кажуть керівники місцевих сайтів.

Такими є результати гендерного моніторингу, який Інститут масової інформації проводив у лютому 2024 року. Були проаналізовані по 50 новин з кожного обраного медіа (всього 250 новин). Серед чернігівських онлайн-медіа моніторилися 0462.ua, gorod.cn.ua, "Суспільне Чернігів", "Челайн" та "Час Чернігівський". Під час дослідження вираховували кількість експерток та експертів, а також героїв та героїнь у матеріалах. Присутність жінок і чоловіків аналізували в таких темах: війна, політика, кримінал, медицина, економіка, соціальна сфера, культура, спорт, суспільство та шоубізнес. Також звертали увагу на вияви сексизму та стереотипи щодо чоловіків. 

Хто керує, той і коментує

Майже у двох третинах новин ситуацію коментують чоловіки: згідно з даними моніторингу, у новинах був тільки 31% жінок з усіх експертів та експерток.
Така тенденція спостерігається в публікаціях більшості видань. Єдиним сайтом, на сторінках якого була більша кількість експерток, став "Час Чернігівський" – 60% загальної кількості згадок. Найменше жінок-експерток залучали до новин на сайті gorod.cn.ua – 12%. Основи такої тенденції очевидні: на більшості найвищих керівних посад у Чернігівській міській раді, обласній військовий адміністрації перебувають чоловіки. Тому в тематиці війни, політики, медицини домінують чоловіки-експерти, які виступають з коментарями в новинах.

Павло Солодовник, редактор сайту "Челайн", говорить: "Щодо балансу експертів та експерток під час підготовки матеріалу, то в нашій редакції насамперед увага до проблематики та до теми, а не на тому, щоб це був він чи вона".

Єдиною темою в досліджуваний період, у якій переважали експертки, були кримінальні новини – 55%. Таку особливість можна пов'язати з резонансним випадком, який трапився на Чернігівщині й про який написала більшість місцевих медіа з посиланням на "Суспільне Чернігів". У матеріалі "У Прилуках у матері, яку намагалися позбавити батьківських прав, помер 3-річний хлопчик" ситуацію коментували тільки жінки – інспекторка з комунікації Прилуцького відділу поліції, виконувачка обов'язків директорки Прилуцької дитячої лікарні, суддя-спікерка Прилуцького міськрайонного суду, голова вуличного комітету одного з мікрорайонів Прилук.

Андрій Тіток, продюсер новин "Суспільне Чернігів" розповідає, що в редакції намагаються дотримуватися гендерного балансу під час підготовки матеріалів. "Але у нас є принцип здорового глузду. Тобто, коли є жінка-експертка для теми матеріалу, ми, звичайно, будемо звертатися до неї по коментар. Але в нас немає такої позиції, що необхідно записати ту чи іншу особу, щоб дотриматися гендерного балансу, – розповідає продюсер новин. – Якщо брати сайт "Суспільне Чернігів", то, за нашими даними, показник балансу згадувань чоловіків і жінок – 60 до 40 на користь чоловіків. Слід розуміти, що така тенденція зараз пов'язана з тим, що ми робимо багато матеріалів про військових, які здебільшого чоловіки. Водночас ми націлені, щоб розповідати про історії жінок у війську, і робимо про це багато матеріалів".

Чоловіки – головні герої війни

Героями матеріалів також здебільшого виступають чоловіки: 73% проти 27% жінок – героїнь матеріалів. Найчастіше жінки фігурували в матеріалах про здоров'я – 77% та спорт – 66%. Натомість абсолютна кількість чоловіків фігурує в матеріалах про війну (86% героїв) та політику (69%). Найчастіше жінки були героїнями матеріалів на сайті 0462.ua – 37% загальної кількості героїнь і героїв у новинах, найрідше – у публікаціях видання "Челайн" (20% жінок-героїнь). Ярослав Сухомлин, керівник Чернігівської медіагрупи, до якої входить сайт 0462.ua, розповідає: "Ми не вираховуємо під час підготовки кожного окремого матеріалу гендерний баланс щодо героїв і спікерів. Мені здається, це вже занадто. Але оскільки в нас (і до війни, і зараз) більша частина редакційного колективу – жінки, то якось природним чином виходить, що жінки в нас часто і переважають як герої матеріалів і спікери. Зі спікерами від владних інституцій складніше – там домінують чоловіки. Згідно зі статистикою сайту 0462.ua по Google Analytics, жінки становлять близько 2/3 аудиторії".

Балансувати важко, але можливо

У редакціях намагаються дотримуватися гендерного балансу, якщо є можливість обирати спікерів для коментарів. Наприклад, у матеріалі на сайті gorod.cn.ua "Випуск в Пенітенціарній академії: скільки магістрів отримали дипломи?" коментарі беруть в однаковій пропорції у випускників та випускниць навчального закладу. Також збалансовано представлено коментарі експерток та експертів. Ще один приклад з дотриманням балансу із сайту "Час Чернігівський" – у матеріалі "У Чернігові аудитори нарахували порушень на 2,3 млрд грн", де представлені коментарі від жінок і чоловіків.

Юрій Михуля, редактор сайту "Час Чернігівський", каже, що редакція "Часу Чернігівського" під час підготовки чи то відео, чи текстових матеріалів намагається дотримуватися як балансу думок, так і гендерного балансу, коли це, звісно, можливо. "Зараз багато чоловіків на війні, і все частіше героями наших публікацій чи відео стають жінки", – говорить він.

Гендерних стереотипів місцевих онлайн-медіа не зафіксували. Майже

У новинах чернігівських онлайн-видань не зафіксували відвертих гендерних стереотипів. Однак у спробах привабити цільову аудиторію місцеві маркетологи все ж використовують гендерні штампи. Наприклад, на сайті gorod.cn.ua в матеріалі з прихованою рекламою "Квіти до Дня Святого Валентина для жінок та… чоловіків" не обійшлося без гендерних стереотипів. Хоча назва матеріалу претендує на розрив гендерних шаблонів про "квіти для коханих жінок", сама стаття починається з їхнього закріплення: "Кожна жінка, яка любить квіти, чи то чия кохана, чи мама, чи керівниця, хоче, щоб їй дарували їх протягом усього року. Ну хоча б до Дня матері, або на 8 Березня, або на День Святого Валентина... Ця стаття допоможе чернігівцям визначити, де і за якими цінами в Чернігові можна придбати квіти для подарунка".

Фемінітиви: вирішує редакція або журналіст чи журналістка  

Всі опитані ІМІ редактори чернігівських онлайн медіа заявили, що під час підготовки матеріалів використовують фемінітиви. Але в одних це свідома редакційна політика, а в інших – право вибору залишають за журналістами.

Павло Солодовник, редактор сайту "Челайн": "У нашій редакції ми толерантно ставимося до гендерної тематики й досить давно почали використовувати фемінітиви, але обов'язкових правил їхнього використання немає. Все залежить від журналістки чи журналіста, які готують матеріал: якщо вони хочуть активно використовувати фемінітиви або герої на цьому наполягають, тоді звичайно".

Ярослав Сухомлин з Чернігівської медіагрупи каже, що використання фемінітивів, як і дотримання гендерного балансу, прописано в редакційній стратегії. А на "Суспільному Чернігів", за словами продюсера Андрія Тітка, вже понад п'ять років використання фемінітивів є редакційною політикою.

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Liked the article?
Help us be even more cool!