ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пильно та оперативно. Як у Чернівцях борються з проросійськими наративами

30.08.2022, 10:00
Альона Чорна

За пів року повномасштабної війни росії проти України більшість буковинців навчилася перевіряти сумнівну інформацію з різних вайбер-чатів чи дописів у соцмережах. Велика заслуга в цьому ЗМІ, які неодноразово наголошували читачам як захиститися від фейків та дезінформації.

Разом з тим у чернівецькому сегменті соцмереж час від часу виявляють себе поодинокі персонажі, які несуть несусвітню маячню з проросійськими наративами. Варто відразу зауважити, що схвалення ці суб’єкти не отримують, натомість мають оперативну хвилю справедливого обурення буковинців та інформування про наявні дописи в правоохоронні органи.

Ганебна слава: від інстаграму до вибачень

На початку липня буковинський інфопростір обурило відео, на якому мешканець Чернівецької області перебуваючи в неадекватному стані висловився на підтримку путіна та заперечив провину росії в розв’язанні війни в Україні. Та вже наступного дня наративи різко змінилися.

Чоловік заявив: "Я хочу розкаятися у своїх словах – у тих словах, у яких я висловив ніби підтримку агресора. Проте я та моя сім’я ніколи не підтримували росію та агресію проти України. Я прошу вибачення у всіх українців, а особливо – у наших захисників, які захищають зараз усіх нас, у тому числі й мене. Вибачте мене, будь ласка, захисники. Будь ласка, пробачте мене й люди, яких я зачепив за живе". Також молодик написав на своїй сторінці в інстаграмі, що переніс сильний стрес, від якого захворів. До своїх слів “блогер” додав скриншот з пожертвою на благодійність.

Скриншот допису Д. Піцула в інстаграмі

Наразі сторінки користувача чисті від будь-яких дописів. Але це не фінал історії. За інформацією СБУ, буковинцю, який публічно виправдовував військову агресію рф, повідомлено про підозру.

Фігуранту повідомлено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

З фейсбуку  в суд

Ілюстрація з допису Чернівецької обласної прокуратури у фейсбук

Інший чернівчанин описував у Fасеbook свої фантазії про відокремлення Буковини та, Закарпатської області від України. Також звертався до очільника рф із закликами до військового захоплення Нової Каховки та Херсона. Тепер за написане доведеться відповідати. Як інформує Чернівецька обласна прокуратура, до суду вже передано обвинувальний акт щодо жителя Буковини, який закликав до насильницької зміни конституційного ладу, захоплення державної влади та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 110 КК України).

За наративи про дружбу “братніх народів” та підтримку президента рф буде притягнутий до відповідальності ще один мешканець Чернівецької області. Чоловік поширював у “Однокласниках” дописи на підтримку рф, також публікував пісні про так звану “дружбу” російського й українського народів та висловлював співчуття полеглим окупантам. Як повідомляє Чернівецька обласна прокуратура підозру жителю Буковини повідомлено. Відповідати доведеться за колабораційну діяльність (ч. 1 ст. 111-1 КК України).

Нещодавно завершилася судова справа щодо громадянина України, який публікував у Facebook російську символіку й виправдовував агресію рф проти України. Власне за скоєне Чернівецький суд зобов’язав чоловіка заплатити понад 3 тис грн штрафу. Як йдеться у вироку, у коментарях на Facebook він зокрема стверджував, що українські військові самі запустили ракети з Білорусі на українські міста. Так на запитання користувача Facebook: “Наші самі в себе з Білорусії запустили ракети о 5 год. ранку?” обвинувачений дав стверджувальну відповідь “Да!”. Також він написав: “А ти сама подумай” і додав: “Ліпше бути під путіним, чим під клоуном”.

Ввечері за руских  вранці за Україну

Черговий інцидент з проросійськими наративами трапився просто на одній з вулиць Чернівців. Так під час спілкування зі школярами, чернівчанка заявила, що є прихильницею росіян та російської мови. Відповідне відео було опубліковано на сторінці Чернівецького порталу. Позиція чернівчанки, яка була зафіксована на відео, різко змінилася наступного дня щиросердечними вибаченнями. За словами громадянки України її слова вирвали з контексту: “У відповідь, чи я підтримую спецоперацію, я не відповідала “так”. Я відповідала на питання, чи розмовляю я російською мовою. Це не стосується спецоперації. Мої слова просто вирвали з контексту – і виставили те відео, яке виставили. Я засуджую агресію російську та засмучена цією ситуацією та тим, що так сприйняли мої слова. Слава Україні! Слава захисникам”.

Не кулінарні наративи

Днями чернівчан приголомшив запальний аудіозапис та сторіс шеф-кухара із Києва Олексія Краковського. Чоловік у своєму інстаграмі розлютився на працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які роздають повістки в закладах харчування та парках.

Скриншот допису О. Краковського в інстаграмі

Також у особистому спілкуванні зі співрозмовником він записав аудіоповідомлення в якому сказав: “Чернівці - це таке місто на землі, якого не має існувати взагалі. От якби русня направила туди всі свої ракети замість інших міст - було би за..сь”. Співрозмовник Олексія обурився такою позицією й оприлюднив розмову у телеграм каналі Хороші Чернівці.

Після розголосу Краковський попросив вибачення за сказане та запевнив, що просто був на нервах.

Скриншот допису О. Краковського в інстаграмі

* * * * *

Аналізуючи проросійські наративи у чернівецькому сегменті соцмереж, варто зауважити, що їх справді об’єднує нервова складова. Не обов’язково мати медичну освіту, аби прослідкувати нервові розлади, якими деякі користувачі соцмереж діляться не в кабінеті лікаря, а в публічному просторі. І відтак змушені відповідати за сказане. Такі наслідки є вкрай неприємними для всіх й тягнуть за собою набагато більші часові та фінансові витрати на послуги юристів й адвокатів, ніж просто елементарне звернення до медичного фахівця.

Альона ЧОРНА, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!