ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Путін голосує за Путіна – особливості висвітлення незаконних виборів у тимчасово окупованому Маріуполі

28.03.2024, 17:00
Юлія Гаркуша

Про що писали під час виборів президента РФ в окупованому Маріуполі, хто був героєм сюжетів та які наративи поширювали пропагандисти? В огляді на прикладі регіональних ЗМІ окупованого Маріуполя ми проаналізували матеріали тг-каналу “Мариуполь-24” та “Новый Мариуполь”, а також інформаційні канали ворожої влади окупованої частини Донецької області. Тож про що та як писали колаборанти з 15 по 17 березня 2024 року

“Нові регіони” – нова географія 

Маріуполь до повномасштабного вторгнення називали містом “металургів та моряків”, великим індустріальним центром Приазов’я. Два гіганти чорної металургії, зокрема комбінат ім. Ілліча та комбінат “Азовсталь” зруйнували окупанти під час облоги міста. 

Запустити хоча б кілька цехів більш-менш уцілілого комбінату ім. Ілліча окупантам не вдається. От і залишається в окупованому місті море та частково вцілілий порт. Тож пропагандисти змінили економічний вектор міста й тепер називають Маріуполь “морською столицею ДНР”. А колишні металурги за відсутністю іншої роботи стали портовиками. 

Скриншот з телеграм-каналу Мариуполь-24. Мешканці “морської столиці ДНР"
Скриншот із сюжету “Мариуполь-24”. Іван Путін на так званих виборах

Пропагандисти в текстах уникають деяких “старих” топонімів. Так, зокрема, не користуються топонімом Приазов’я, який активно брали в тексти для ідентифікації регіону до окупації Маріуполя РФ. А Російську Федерацію у своїх текстах та сюжетах пропагандисти “Мариуполь-24” називають “большая Россия”, щоб зайвий раз нагадати про існування “Росії малої” або так званої “Малоросії”.

“Настрій позитивний, ми – Росія, ми – єдині, ми – непереможні! Я думаю, все буде добре, набагато краще, ніж було. Росія постійно з нами", – каже мешканець морської столиці ДНР”, – йдеться в сюжеті про вибори президента РФ в окупації “Мариуполь-24”.

Поважні герої похилого віку 

Крім героїв робочих професій, що цілими колективами ніби приходять на вибори в окупованому Маріуполі, особливу увагу в пропагандистських сюжетах приділяють людям похилого віку, людям з інвалідністю, іншим маломобільним категоріям населення, адже до них “вибори прийшли в дім” в повному розумінні. 

І хоча деякі маріупольці й “маломобільні”, але вони однаково “активно голосують під час виборів”. Бравурні та пихаті тексти, в яких маріупольці, які позбавлені можливості пересування за межі своєї квартири, “дякують представникам виборчкомів за можливість проголосувати вдома та беруть активну участь у виборах”.

Люди поважного віку, що мають змогу пересуватися, приходять самі – так пропагандисти показують, наскільки великим є бажання кожного “росіянина” прийти та проголосувати.

“Віддати свій голос за президента на виборчу дільницю прийшла 95-річна мешканка міста. Незважаючи на похилий вік, росіянка не захотіла скористатися можливістю проголосувати вдома: вона вважає своїм обов'язком особисто прийти на ділянку та віддати голос за майбутнє країни”, – розповідають телепропагандисти – “Мариуполь-24” в черговому сюжеті.

Фото з телеграм-каналу Мариуполь-24. 95-річна маріуполька на “виборчій дільниці” 

Чи це постановні знімання і героїню привезли до виборчої дільниці, чи то справді журналіст чергував та дочекався 95-річну жінку, перевірити достеменно немає можливості.

“81-летняя жительница Мариуполя Евгения Галькевич пришла на избирательный участок и проголосовала на выборах. "Это же государство. Оно мое. Если не я – то кто?” – каже пані Євгенія в інтерв’ю маріупольським пропагандистам.

“100-річна маріуполька проголосувала на виборах президента Росії. За допомогою виїзної виборчої комісії Марія Іванівна віддала свій голос за мир та щасливе майбутнє онуків. Жінка каже, що взяти особисту участь у виборах президента Росії – це по-справжньому почесна і важлива місія, обов'язок кожного патріота та громадянина країни”, – говорить за 100-річну жінку пропагандистське ЗМІ “Мариуполь-24, створюючи в глядача фейкове відчуття “надії на майбутнє”.

Фоторепортажі від пропагандистів з домівок стареньких маріупольців та маріупольчанок, які розраховані на те, щоб підняти “виборців” та “повести на дільниці”, навпаки, пригнічують. Люди похилого віку перебувають у жахливих умовах і явно значно більше потребують особливого догляду, якісного медичного обслуговування та комфортних умов життя, ніж те, що їм приніс “русский мир” – жахи війни, блокаду, окупацію. 

Фейки про “фейкові” вибори

Однією з топових тем українських регіональних ЗМІ Донецької області можна назвати тему спростування фейків та протидію пропаганді. Кожне регіональне, локальне онлайн-ЗМІ стежить за цією темою. 

Копіюючи роботу незалежних українських ЗМІ, пропагандисти під час незаконної виборчої кампанії на ТОТ також викривали “фейки” від “українських пропагандистів”, боролися з “інформаційними вкидами з Європи” та писали про хакерські атаки з території України.

У поширенні “фейків”, коригуванні підпалів та псуванні бюлетенів представники окупаційної влади в сюжетах пропагандистів також звинуватили Україну та Європу. Серед подібної інформації з телеграм-каналу пропагандистського ”Мариуполь-24” ми знайшли таке:

“Інформація про те, що після виборів почнеться масова мобілізація” – це фейк, який підкинули “українські пропагандисти”, запевняють представники “виборчої комісії “ДНР” – тг-канал “Новый Мариуполь”, 16 березня.

“Листи військкомату про збирання на виборчих дільницях даних для мобілізації сфабриковані Україною” – тг-канал “Новый Мариуполь”, 17 березня.

“Усі виборчі дільниці працюють у штатному режимі”: ця інформація – вкидання українських “пропагандистів” про закриття незаконної виборчої дільниці в окупованій Макіївці” – “Новый Мариуполь”, 16 березня.

“Вказівки тим, хто псував бюлетені різними рідинами, йшли з України та з деяких країн Європи, окрім того, налічили вісім спроб підпалу на дільницях під час голосування на виборах президента”, – “Мариуполь-24”, 16 березня.

Співи, танці та жонглер

Не лише псування бюлетенів “зеленкою”, підпали урн для голосування стали атрибутом цьогорічних незаконних “виборів” на окупованих територіях Донеччини. Таким обов’язковим атрибутом стали й абсурдні для виборчих дільниць розважальні номери від місцевих творчих колективів. 

Чим тільки не приваблювали маріупольців – жонглери та акробати, танцювальні колективи, співаки та музиканти, а місцеві пропагандисти з цього всього робили картинку радісної події, наповненої розвагами та надіями на “світле майбутнє в складі великої держави”.

Фото з телеграм-каналу Мариуполь-24. Жонглер на так званих виборах в окупованому Маріуполі

Журналісти-колаборанти писали тексти про незаконні вибори в стилі радянської агітаційної пропаганди: “Творчі колективи міських палаців культури допомагають створювати святкову атмосферу на виборчих дільницях”.

Скриншот з телеграм-каналу Мариуполь-24. Ситуація на так званих виборах в Маріуполі

Заохочували брати участь у цьому дійстві і юних спортсменів. Тут і автомобілісти, і легкоатлети, другий день голосування дітям презентують як свято: “Всіх зі святом! Все у нас буде чудово! Перемога буде за нами!” – кричить у мегафон у сюжеті пропагандистів ”Мариуполь-24” відповідальний за спорт та туризм в окупаційній адміністрації Маріуполя колаборант Борис Кленін.

Не танці та співи від творчих колективів мають приводити виборця на дільницю, тому сюжети колаборантів про частівки та жонглерів під час виборчого процесу видаються абсурдними та безглуздими.

Назад в СРСР

“Виборці впевнені: вони голосували за світле майбутнє!” – начитує закадровий текст зі старими радянськими лозунгами молодий пропагандист “Мариуполь-24”. 

У 22-му році ми ухвалили рішення про вступ до складу великої держави!” – “історичною місією” називає незаконні вибори на окупованих територіях Наталя Кунак, місцева колаборантка, голова окупаційної влади селища Нікольське.

В агітаційній пропаганді колаборанти “Мариуполь-24” наголошують на тому, що люди чекали на цю подію 10 років, з 2014 року. І дають в ефір потрібних їм респондентів.

“Ми чекали на це з 2014 року, скажу вам чесно. Я не могла не прийти!” – каже героїня місцевої телепропаганди Галина Морєва. Таких випадкових і геть “невипадкових” респондентів цілі “робочі колективи”, “спортивні команди” та “багатодітні родини”. 

“Вирішили колективом прийти та проголосувати! Нас 100 людей приїдуть сюди", – маріуполець Микола про вибори президента РФ", – так пропагандисти намагалися зробити картинку масовості та великої зацікавленості “виборців”, які сотнями з власної ініціативи приходять на виборчі дільниці, усіляко доводячи їхню легітимність.

Законність незаконних виборів 

Ще один прийом, як спробувати зробити незаконні вибори легітимними: запросити міжнародних експертів – спостерігачів. Цього разу на окуповану частину Донецької області привезли “спостерігачів” із семи країн світу: Італії, Іспанії, Камеруна, Чилі, Мексики, США та Франції. Прибули іноземці на окуповану територію, щоб “пересвідчитися в законності виборів”, незважаючи на те що самі по собі вибори на ТОТ є незаконними.

Маріупольський пропагандист Олександр Якимець знайомить глядачів з двома іноземцями, які відвідали селище Нікольське (Володарське) 16–17 березня. 

Один з них – Патрік Генінгсен зі США (Patrick Henningsen), частий спікер у російських пропагандистів. Титрують його по-різному: “експерт у галузі геополітики”, “британський політолог”, “американський письменник” та “аналітик у сфері глобальних процесів”

Скриншот з телеграм-каналу Мариуполь-24. Патрік Генінгсен на окупованій Донеччині

У США він відомий як журналіст та радіоведучий порталу “21st Century Wire”. Останні його подкасти вийшли під назвами: “Ukraine is Draining Europe” (“Україна виснажує Європу”), “Donetsk: Elections Under Fire” (“Донецьк: вибори під вогнем”), “From Africa to Donbass” (“Від Африки до Донбасу”).

Скриншот із сайту 21st Century Wire's Podcast, подкасти Патріка Генінгсена

Вороже російське видання ТАСС публікує коментар Генінгсена про його нещодавній візит на Донеччину. В ньому “експерт” каже, що начебто українська влада “позбавляє населення Донбасу всіх соціальних виплат та погрожувала депортацією людям Донбасу з 2014 року”. Генінгсен нахабно називає це “геноцидом”. А в сюжеті маріупольських колаборантів Генінгсен називає незаконні вибори “історичним моментом”.

“Нам пояснили, наскільки важко вам було нас прийняти в себе. Тому що це пов'язане з безпековою ситуацією, і ми бачимо, як ви до нас дбайливо ставитися”, – хвалить окупаційну владу Генінгсен.

Другий іноземний експерт – Емері Франсіс Андре Філіп де Монтеск'є д'Артаньян (Франція).

Скриншот із сайту France3-regions. Емері Франсіс Андре Філіп де Монтеск'є д'Артаньян, 2014 рік 

Статтю про Емері де Монтеск'є д'Артаньяна можна відшукати й у французькій пресі, і у вікіпедії. Пан Емері народився 1942 року, його пращури – французький письменник і філософ Монтеск’є та рід королівських мушкетерів д’Артаньянів. 

Французький політик був мером міста Марсан, у 90-ті роки – депутатом Європарламенту, членом Сенату Франції до 2015 року. У 2017 році він став спостерігачем на російських виборах у Ярославській області. А вже цього року – спостерігачем на незаконних виборах на окупованій території України.

Скриншот з телеграм-каналу “Мариуполь-24”. Емері Франсіс Андре Філіп де Монтеск'є д'Артаньян на окупованій території Донецької області

“Тут усе відповідає нормам. Бюлетені, інформація про кандидатів є, кабінки є – я вважаю, це відповідає всім електоральним нормам. Я давно вже нічого не соромлюся – якби мені тут би щось не сподобалося б, я б так і сказав”, – говорить спостерігач із Франції д'Артаньян. Тож експерти були, а от чи були вони незалежними – питання відкрите.

Ці вибори на окупованих територіях Донеччини в сюжетах та текстах пропагандисти “Мариуполь-24” називають: “історичними”, “першими в історії”, “виборами майбутнього”, але це порожні слова, не більш ніж прикриття воєнних злочинів з боку російської армії та російської агресивної пропаганди. А наративи в сюжетах колаборантів про повернення СРСР та “надію на світле майбутнє” видаються старим ідеологічним непотребом.

Юлія Гаркуша регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!