ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пригоди голуба, фейк про премії, перли політиків – як маніпулюють полтавські сайти

05.02.2021, 09:57
Надія Кучер

Якщо говорити про відверту навмисну маніпуляцію в роботі полтавських журналістів чи фейки, то, на перший погляд, таких публікацій на сайтах практично немає. Але 5% матеріалів з ознаками маніпуляції – здебільшого джинса та фрагментована інформація, свідчать про протилежне: полтавськими читачами так чи інакше маніпулюють.

Протягом 11–15 січня 2021 року Інститут масової інформації досліджував п’ять полтавських сайтів на наявність маніпуляцій та фейків. Під моніторинг потрапили такі інформаційні сайти: ПолтавщинаОКІА Новини ПолтавщиниСайт Полтави 0532.uaЗмістPoltavske TV. Загалом під час моніторингу під час аналізу 912 публікацій виявили 50 новин, що містять ознаки маніпуляції (тобто 5% загальної кількості новин на всіх пְ’яти сайтах).

Змагання політиків: хто краще пообіцяє розв'язати проблему високих тарифів

Тема №1, де не гребують піаритися політики й посадовці, – соціальні питання, а саме тарифи на комунальні послуги, мітинги проти яких сколихнули Україну з початком нового року. Полтавщина писала, що мер Кременчука пропонує ввести мораторій на нові тарифи на газ. Але з інших видань відомо, що подібні рішення підтримав депутатський склад Полтавської обласної ради, міський голова Миргорода, Полтави тощо.

46% новин, які можна назвати маніпулятивними, – це публікації з ознаками замовності. Чи не найяскравіший випадок маніпуляції – новина про так званий тарифний майдан. У Полтаві, як і в більшості українських міст, із січня влаштовують мітинги проти тарифів на газ, перекривають трасу. Традиційно не обходиться в таких справах без піару політиків, а медіа не оминають можливості зібрати переглядів, транслюючи їх заяви. Як-от у статті "Полтавщини" "18 січня у Полтаві "тарифний майдан" планує перекрити трасу М-03 Київ – Харків". Сайт подає лише цитату Сергія Капліна, екс народного депутата, зараз депутата Полтавської міської ради. Окрім відвертого піару політика на болючій для людей темі комунальних послуг, сайт подає приписку "а "буржуї" та "ліберасти" повинні пам’ятати, що саме після цього терміну (тут екснардеп попросив написати дослівно) "прості люди дадуть їм п***и". ЗМІ транслює слова політика як норму, відповідно, читачі сприймають згадані вище слова за норму, по суті, заклик до насильства.

 
Але не політиками та не тарифами єдиними: бізнес, судячи з новин, також не проти похизуватися турботою про полтавців. Зокрема, ОКІА Новини Полтавщини пише про компанію Kernel, яка "подбала про утеплення Чевельчанської амбулаторії на Оржиччині". Зі статті складається враження, що, як і вказано, власне, "Kernel систематично підтримує громади в регіонах присутності, допомагаючи з реалізацією соціальних проєктів, що поліпшують умови життя місцевих мешканців". Хоча в Полтавській області чотири роки діяв проєкт Світового банку "Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей" (на мапі позначено всю діяльність у Полтавській області), який закінчився 1 січня цього року. У межах цього проєкту фінансувалися всі ланки ОЗ, зокрема центри ПМСД, їм давали обладнання і так далі. Також була, по суті, програма підтримки сільських амбулаторій, в межах якої будують та облаштовують сільські амбулаторії. Проте в цій новині про це не згадано ані слова. У читача складається враження, що медицина в сільській місцевості покинута напризволяще і лише бізнес благодійницькою рукою рятує її.
Маніпуляція чужими грошима – чого варта гра емоціями читачів?

Менш ніж відсоток, 0,22%, зафіксовано публікацій з фейками (загалом таких новин було дві). Наприклад, "Полтавщина" в статті про премії лікарів подає новину про те, що тепер уже колишня керівниця департаменту охорони здоров'я та соціального розвитку Полтавської міської ради Вікторія Лоза вибірково роздавала премії медикам на загальну суму понад 800 тисяч гривень. Сама ж пані Лоза пояснювала, що звинувачення неправдиві, а суми премій значно перебільшені.

У статті ж про премії зазначено, що інформацію редакція отримала на запит, але жодного підтвердження цьому немає. Так само абсолютно немає підтвердження словам про те, що "цифри, прописані в контрактах, підписаних за останні два роки, майже в чотири рази перевищують ті, які були вказані в угодах". І тут "задачка" для читача "зрозуміти", якою неефективною керівницею була посадовиця. "Тепер запитання – хто "достойніший"? Медики, які щоденно рятують людські життя, чи їхні керівники, які часто й густо навіть відсутні на місці в робочий час? Варто задуматись. І вже тоді аналізувати: що ж по собі залишила пані Вікторія Лоза, пафосно йдучи з посади за власним бажанням", – запитує видання. Для розуміння полтавських політичних реалій: на посаду міського голови повернувся Олександр Мамай, який славиться підкупом виборців та тим, що два роки тому його відкликали з посади. Повернувшись у крісло керівника міста, він повів керування містом так, що посадовці різних управлінь почали масово звільнятися. Зокрема, Вікторія Лоза пішла з обійманої посади, бо, як пояснила, не бажає працювати під керівництвом Олександра Мамая.

Інший приклад новини з ознаками фейковості – про новий штамп коронавірусної інфекції (у матеріалі не вказано, де саме його виявили: в Україні чи за кордоном). У публікації вказано, що “основні симптоми британського штаму коронавірусу, за словами науковців, практично ті ж, як у його попереднього варіанту”, але хто саме ці науковці – не вказано. Попереджають, що “фахівці звертають увагу на те, що новому штаму коронавірусу властиво проявлятися дуже швидкою зміною стану людини”, водночас немає жодної інформації які саме фахівці. Такі узагальнення, на кшталт “за словами науковців”, “фахівці звертають увагу” тощо, за методологією Інституту масової інформації, підпадають під ознаки фейку, оскільки таку інформацію важко перевірити, у цьому випадку визначити, які ж саме фахівці та медики б’ють на сполох через новий штамп коронавірусу та чому.

40% новин із загальної кількості маніпуляцій подано фрагментовано, що також є маніпуляцією, оскільки неповна публікація не дає читачам можливості зрозуміти вповні, що відбувається, розібратись у ситуації, про яку пишуть. Наприклад, ОКІА Новини Полтавщини опублікувало, що "В Україні щасливих людей впродовж 2020 року стало менше – дослідження". У статті зазначено, що використано "дані міжнародного опитування Gallup International, яке в Україні проводили фонд "Демократичні ініціативи" та КМІС". Інформація неповна, бо не зазначено посилання на дослідження, а також не вказано повну назву фонду, який проводив дослідження – Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Ще один випадок неповної інформації, отже неякісної, – про голуба з Австралії, якого за порушення карантину хочуть приспати. У статті зазначено, що "австралійські чиновники вважають, що голуб становить "прямий ризик біозахисту" для австралійської популяції птахів та птахівництва й може заразити їх". Однак, що саме це за посадовці та хто і чому так вирішив, не вказано. Утім, інформація, дійсно, не фейк, попри відсутність джерел та пояснень. Скориставшись пошуком в інтернеті, можна дізнатися, що птаха не присиплятимуть

Поради здоров'я від сайту, що належить владі, але без офіційних коментарів

42% всіх новин, що містять ознаки маніпуляції та фейків, стосуються теми здоров'я, медицини. Зокрема, ОКІА Новини Полтавщини подає поради, як покращити роботу кишківника, водночас посилається на дієтолога пані Дівекар, в іншій новині пише поради від доктора Кріса Діксона про сон, але не подає думки департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА. В обох випадках медіа посилається на сумнівне джерело, що свідчить про неповну роботу.

Це один цікавий приклад з ознаками маніпуляції, оскільки інформація тут свідчить про неповну роботу, – про те, кому небезпечно перебувати на сильному морозі. Полтавське обласне комунальне видання подає поради від лікарки Надії Чернишової, не вказуючи з якої саме вона медичної установи, а посилається на сайт greenpost.ua, де також не зазначено місця роботи та, відповідно, рівня фаховості коментаторки.

 
 

Водночас там є посилання, у разі переходу за яким виявляється, що інформацію взято з російського ресурсу.

На яких темах маніпулювали найбільше, а на яких – зовсім ні

Підсумовуючи, варто зауважити, що найчастіше маніпуляцій фіксували в соціальних та медичних темах – 42% та 27% загальної кількості новин з ознаками маніпуляції та фейків. Менше – в новинах на тему політики (11% загальної кількості новин з ознаками маніпуляції та фейків), дозвілля (12% загальної кількості новин з ознаками маніпуляції та фейків), бізнесу (7%  загальної кількості новин з ознаками маніпуляції та фейків). Найбільшу кількість новин з ознаками маніпуляції та фейків зафіксовано на сайті "Полтавщина" (14% загальної кількості новин), ОКІА Новини Полтавщини (6% загальної кількості новин). Жодної подібної публікації не написав "Зміст".

Також на жодному з промоніторених сайтів не зафіксовано коментарів псевдоекспертів, використання мемів для позначення політиків чи політичних явищ, перебільшення чи, навпаки, применшення реальних даних.

Надія Труш, представниця ІМІ в Полтавській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!