ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вияви мови ворожнечі в житомирських інтернет-ЗМІ

Місцеві новини житомирських онлайн-медіа позбавлені прямих виявів ворожнечі щодо національних меншин чи етнічних груп. У негативній тональності знаходимо дві новини, запозичені зі всеукраїнського сайту та авторського блогу. До таких висновків підводить моніторинг новинної стрічки п’ятьох найрейтинговіших інтернет-ресурсів області:  "Журнал Житомира", "Житомир.Інфо", "20 хвилин. Житомир". "Житомир.Онлайн" та "Фреш ньюз". Дослідження стосувалося кількості публікацій про етнічні групи чи національні меншини та наявності матеріалів із мовою ворожнечі, опублікованих упродовж 5–9 серпня включно.

За визначенням експертів Ради Європи, мова ворожнечі (hate speech) полягає в необґрунтованому припущенні, що людина чи група осіб вищі за інших, з підбуренням до насильства чи дискримінації та зневаги до етнічних меншин.

Мова ворожнечі охоплює багато форм вираження, які з різних причин поширюють, підбурюють, сприяють або виправдовують ненависть, насильство та дискримінацію стосовно особи чи групи осіб. Це створює серйозні небезпеки для згуртованості демократичного суспільства, захисту прав людини та верховенства права. Замовчування цієї проблеми може призвести до масових конфліктів у більш широких масштабах.

Протягом моніторингу в згаданих місцевих інтернет-виданнях вийшло 639 новин. З них лише одна (0,16 % загальної кількості публікацій) містила згадку про етнічні групи. Ще один матеріал мав відверто збурювальну лексику, поєднану з ненавистю та зневагою.

Інтернет-видання "Журнал Житомира" передрукувало із сайту "Обозреватель" новину "Грошова реформа від Зеленського": шахраї придумали нові способи обману пенсіонерів". У ній ідеться про випадки шахрайства, до яких вдаються для виманювання коштів у довірливих людей похилого віку. Під виглядом соціальних працівників шахраї потрапляли додому і, посилаючись на грошову реформу, обмінювали заощадження пенсіонерів на конверти з пустими аркушами. В останньому абзаці автор резюмує, що в угрупування входило чотири особи – двоє жінок і двоє чоловіків. Далі зазначається, що "вони виявилися громадянами Молдови". За текстом новини, визначальним для скоєння злочину був не спосіб життя чи рід занять, а саме належність до певної етнічної групи. Тобто читачу нав’язується конкретний штамп стосовно всіх громадян Молдови, яких надалі можуть вважати за шахраїв.

Друга публікація, розміщена на ресурсі "Житомир.Онлайн", має назву "Наше дело – молчать в тряпочку". Розміщений у новинній стрічці блог, запозичений у медійно відомого автора Юрія Касьянова, починаючи із самої назви містить численні маніпулятивні складові, характерні для мови ворожнечі.

Обравши вираз "наше дело", автор одразу ж протиставляє "нас" проти "них". Навіть не намагаючись говорити за себе, з перших рядків Касьянов переконує читача, що "наше дело молчать в тряпочку, храбро и бессмысленно умирая на полях геополитической войны".

Далі, наситивши текст низкою порівнянь з "отсталыми аборигенами", громадяни всієї країни в нього стають "опущенные олигархической пропагандой до уровня стада баранов". Звичайно, подібний матеріал не є окрасою новинної стрічки, в яку розмістило його інтернет-видання "Житомир.Онлайн".

Боросовський Тарас, регіональний представник Інституту масової інформації в Житомирській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!