ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прецедентне рішення суду на Хмельниччині: визнано винною особу, яка завдала тілесні ушкодження журналістці

03.11.2021, 12:20
Альона Береза

Старокостянтинівський районний суд в цьому місяці ухвалив вирок у справі щодо побиття хмельницької журналістки. Обвинуваченого у вчиненні злочину визнано винним, призначено йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк у два роки. Однак на підставі статті 75 КК України його було звільнено від відбування покарання з випробуванням і встановлено іспитовий строк тривалістю один рік. Також обвинувачений за рішенням суду ще має доплатити ще 10 тисяч гривень моральної шкоди до 10 тисяч попередньо сплачених.

Випадок стався ще навесні минулого року. До жовтня 2020 року поліція проводила досудове розслідування і опісля скерувала обвинувальний акт до суду. І тут би ніби мало все рухатись більш-менш стабільно, але ні. Спочатку матеріали обвинувального акту у кримінальному провадженні від слідчих Красилівського відділу поліції надійшли до Красилівського районного суду Хмельницької області. Однак голова цього суду звернувся до апеляційного суду з поданням про направлення вказаних матеріалів, на розгляд до іншого суду.

У зв’язку з тим, склад суду сформувати не вдалося через відсутність потрібної кількості суддів для розподілу справи. Подання було тоді задоволене та матеріали передано на розгляд до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області. Документи суд отримав 27 жовтня 2020 року, про що свідчить інформація із сайту «Судова влада України».

Прецедентне рішення суду на Хмельниччині: визнано винною особу, яка завдала тілесні ушкодження журналістці

Стан розгляду справи у суді

Підготовче засідання після отримання матеріалів справи було заплановане на 11 листопада 2020 року. Про це свідчить ухвала Старокостянтинівського районного суду від 28 жовтня 2020 року. Розгляд у відкритому судовому засіданні було призначено на 24 грудня 2020 року (ухвала суду від 14 грудня 2020 року).

А далі в реєстрі судових рішень можна побачити лише судовий документ датований аж 19 травня 2021 року. Правда з нього видно, що перед засіданням у травні та після засідання у грудні минулого року відбулося як мінімум ще три судові засідання (13 січня 2021 року, 18 березня 2021 року та 11 травня 2021 року), на більшість з яких не з’являвся захисник обвинуваченого. На засідання 11 травня цього року не з’явився і сам обвинувачений.

Суд 19 травня 2021 року на своєму засіданні ухвалив рішення щодо застосування до обвинуваченого приводу до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області 15 червня 2021 року та накладення грошового стягнення у розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1 135 гривень. А до захисника суд зобов’язав надати докази поважності його відсутності у судових засіданнях 26 листопада 2020 року, 13 січня, 18 березня та 19 травня 2021 року.

І лише 7 жовтня 2021 року судом було ухвалено остаточне рішення – визнано винуватим обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 345-1 КК України та призначено йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 роки. Правда на підставі статті 75 КК України його було звільнено від відбування покарання з випробуванням і встановлено йому іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Однак цінними для журналістів є висновки, до яких прийшов суд, ухвалюючи цей вирок. Судова інстанція вирішила, що обвинувачений точно знав, що перед ним журналістка. Хоч останній це заперечував. Однак надані каналом та самим чоловіком відеозаписи це підтвердили. Цитуємо:

«Із досліджених судом доказів убачається, що ОСОБА_1 , з мікрофоном із символікою телеканалу, під час виконання редакційного завдання заходить до приміщення магазину «Шико» у супроводі телеоператора, який тримає відеокамеру, представляється, повідомляє про свою приналежність до ЗМІ, а тому обвинувачений ОСОБА_2 мав усвідомлювати, що вчиняє насильство відносно журналіста».

Також суд критично поставився до показів свідків, адже вони є матеріально залежними від обвинуваченого: він виплачує їм премії, а один свідок взагалі приймався ним на роботу.

Водночас суд відмовив стороні захисту в кваліфікації цього злочину за частиною 2 статті 125 КК України як заподіяння легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Також із заявлених 200 тисяч гривень стороною захисту як компенсацію за моральну шкоду, суд розмір моральної шкоди, завданої потерпілій, визначив лише в сумі 20 000 гривень. Суд наголосив що він виходив із засад розумності, виваженості і справедливості, майнового стану обвинуваченого. Тобто з обвинуваченого буде стягнуто на користь потерпілої 10 000 гривень моральної шкоди, оскільки 10 000 гривень ним вже було сплачено в добровільному порядку.

Замість висновку. Журналістам завжди потрібно повідомляти про свою професійну нележність. Бажано фіксувати всі протиправні дії щодо себе на відео (за можливості хоча б фіксувати ще аудіопристроями). А також важливо звертатись до правоохоронних органів та правильно оформлювати усі заяви. І як продемонструвало рішення суду на Хмельниччини – кривдників журналістів все ж таки притягують до відповідальності.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!