ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлення про незаконні звільнення журналістів, "червона" зона та кримінальні новини: чим живе медіаспільнота Тернопільщини

09.10.2020, 10:25
Ірина Небесна

Що найчастіше читають жителі Тернопільщини, як змінилися новинні стрічки за останні пів року та чи порушують права журналістів в області.

Порушення прав журналістів

За період з 1 січня до 28 вересня включно на Тернопільщині відкрито одне кримінальне провадження, пов'язане з крадіжкою особистого майна в журналіста. Є також чотири перевірки, які здійснили правоохоронці внаслідок відповідних заяв з боку журналістів. Про це розповів начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергій Крета.

– За вказаний період було чотири інформації, внесені до єдиного журналу про скоєні правопорушення, за якими велася перевірка. Це були безпосередньо звернення самих журналістів, зокрема одне з них про незаконне звільнення, інше – про намір незаконно звільнити, – пояснює Крета. – На основі цих заяв спільно з прокурором ухвалювали рішення: чи є підстави вносити це кримінальне провадження до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР).

Якщо порушення не завдало великої шкоди, його реєструють у так званому журналі ЄО – журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події – та влаштовують перевірку.

– Дільничним чи оперативникам розшуку доручають розібратися в ситуації, вони опитують всі сторони конфлікту та, наприклад, колег чи друзів сторін. Якщо зрештою сторони між собою порозумілися, тоді цей факт з ЄО не вносять у ЄРДР, – продовжує Крета. Із вказаних чотирьох випадків жоден так і не потрапив до ЄРДР.

За словами речника Сергія Крети, паралельно також перевіряють, чи сторона, яка вказує себе журналістом, справді ним є. Бо бувають випадки, що до працівників медіа “приписують” себе блогери, громадські активісти та просто люди, які активно ведуть соцмережі.

Інших випадків, що їх можна було б розцінити як перешкоджання журналістській діяльності, зареєстровано за вказаний період не було.

"Ковідні" медіатренди

Хвиля активності, коли через карантин українці масово сиділи в гаджетах і читали новини, давно минула. Редакціям регіональних видань довелося шукати нові методи привернення уваги читачів. Хоча спрацьовують і старі. Якщо аналізувати не лише кримінальні новини, які традиційно звертають на себе чи не найбільшу увагу читачів, а редакції часто все ж орієнтуються саме на це, то до топтем останніх місяців досі можна сміливо зарахувати "довколаковідні". 

Зважаючи на те, що райони Тернопільщини мігрували між карантинними зонами, а сам Тернопіль періодично потрапляє до "червоної", саме ця тема залишається однією з найчитабельніших у місцевих ЗМІ. А поруч із нею все, що може стосуватися коронавірусу: поради медиків, інформація МОЗ, тлумачення карантинних обмежень, щоденна статистика від обласного лабораторного центру (інформацію розбивають на райони, тому можна стежити, як змінюються цифри не лише на рівні області), історії людей, які одужали від ковіду, некрологи про тих, хто не зумів побороти недугу, тощо.

Наразі політична реклама, яка з’являється в новинних стрічках, такими переглядами не може похизуватися навіть приблизно.

Попри прикуту до ковіду увагу, на сайтах усе ж продовжують з'являтись  і так звані лайфові матеріали та описи мандрівок, які отримують чимало переглядів навіть не завдяки вдалим заголовкам, а активному просуванню через соцмережі. Якщо в ЗМІ немає власної гарно розкрученої групи, то лінк завжди можна поширити в районні або спеціалізовані. У такий спосіб принести інформацію до читача, а не чекати, що він знайде її самотужки. А вдала "підводка" до новини допомагає підвищити й активність самої групи. Тож вигоду отримує і адміністрація групи, і редакція видання, збільшуючи кількість переглядів.

Ірина Небесна, регіональна представниця ІМІ в Тернопільській області.

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!